Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alliansen har satt sig i knät på Vänsterpartiet

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Marina Johansson (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: LENA DAHLSTRÖM

Alliansen tycks ha gått så långt in i ett politiskt spel om föreningsbidragen i Göteborg att de tappat förnuftet på vägen, menar Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S) i en replik till Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Innan vi går vidare i debatten behöver vi ta avstånd från den formulering där alliansen säger att de "...är frågande till att alla föreningar måste ta avstånd från diskriminering, kränkningar och våld". Rasism? MeToo? Vad mer har de missat? För oss är det självklart att detta är något som alla, ja alla, föreningar utifrån en tydlig hållning måste jobba aktivt med.

Tyvärr är det här inte den enda föreningsrelaterade fråga där alliansen sladdar omkring. Sammantaget blir intrycket rörigt.

 

LÄS MER: GT DEBATT: Tondövt föreningskrångel skadar de ideella krafterna 

 

Alliansens bristande grundanalys är ett problem. Den bild som vi har – bland annat efter en serie trygghetsdialoger med civilsamhället i alla stadsdelar – är att det är i de utsatta områdena som problemen finns. Det är där, inte i andra delar av staden, som föreningarna tappar mark. Detta verkar alliansen ha missat.

 

Att öka budgetposten för aktivitetsstödet är knappast någon lösning på det problemet. Vad som krävs är i stället välriktade insatser. Det är därför som vi – med fokus på utsatta områden – vill satsa på ännu en föreningspool för bland annat administrativ support, upprustning av anläggningar för spontanidrott och arvodering av unga ledare.

Det är också därför som vi satsar på det socioekonomiskt viktade föreningsstödet – som alltså kommer i tillägg till annat stöd. Registrering av personnummer är något som merparten av föreningarna, alla de som också får stöd från Riksidrottsförbundet, redan sköter. 

 

Vi vill att det omgående klargörs att religiösa organisationer ska ha rätt till stöd för icke-religiösa aktiviteter. Praxisen på idrotts- och föreningsförvaltningen måste ändras. Att alliansen verkar vilja förhala hanteringen är orimligt. 

Vi vill också ha precisa kriterier för föreningsstödet. Inte minst är det viktigt att strama upp bestämmelserna mot extremism och hedersförtryck. Även detta vill alliansen förhala. 

 

Alliansen tycks ha gått så långt in i ett politiskt spel att de tappat förnuftet på vägen. Att de satt sig i knät på Vänsterpartiet när det gäller bland annat extremism och hedersförtryck är häpnadsväckande. Det är ju väl känt att Vänstern har svårt att konsekvent ta avstånd från både extremism och hedersförtryck.

 

Alliansen "...är frågande till att alla föreningar måste ta avstånd från diskriminering, kränkningar och våld". Vi är frågande till vad i hela fridens namn alliansen håller på med.

 

Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

 

Marina Johansson (S)

Kommunalråd i Göteborg

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!