Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansen har fokus på stöd till våldsutsatta kvinnor

Jag kan tacksamt konstatera att det trots det politiska läget i Göteborg har varit lätt att komma överens med andra partier om att arbeta mot våld i nära relationer, skriver Nina Miskovsky (M).Foto: PRESSBILD

Det finns fler platser på kvinnojourer i Göteborg än vad det gjorde 2018. Stadens stöd till misshandlade kvinnor handlar om liv och död. Jag har själv varit drabbad och utsatt för våld i nära relation, skriver kommunalrådet Nina Miskovsky (M) i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Våld i nära relationer är fortfarande ett stort problem i samhället. Det är oftast män som slår och kvinnor som blir slagna. Alla kan bli drabbade. Det spelar ingen roll hur stark du är som person. Kvinnor som blir slagna är sällan svaga kvinnor. 

 

Jag vet, för jag har själv varit drabbad och varit utsatt för våld i nära relation. När jag berättar det brukar folk utbrista: ”Men du som är så stark!?”.

 

Tro mig, det handlar inte om det, brukar jag svara då.

 

Jag vet att den kvinna som är drabbad av våld i nära relation ofta är stark i sig själv. Men i det läge där hon bestämmer sig för att bryta upp behöver hon andras stöd. Då ska samhället ha resurser att hjälpa.

 

Därför brinner jag som politiker för arbetet mot våld i nära relationer. Och när jag för snart ett år sedan blev kommunalråd med ansvar för sociala frågor i Göteborg var ett av mina löften till mig själv att stärka stadens arbete för att stötta kvinnor som är i den situationen jag än gång varit.

 

I Göteborg finns sedan tidigare resurser för att bekämpa våld i nära relationer. Här finns en kommunal kvinnojour, Kriscentrum för kvinnor, som erbjuder både kollektivt boende och enskilda lägenheter till kvinnor och eventuella barn som flyr från våld.

 

Dessutom har vi idéburna kvinnojourer som kommunens stöder och som också erbjuder boenden för kvinnor. Kvinnohuset Kassandra, kvinnohuset Villa Karin, finska kvinnojouren Piilopirtti, skyddade boendet Ruth, Qjouren Väst och kvinno- och tjejjouren ADA. De idéburna kvinnojourerna bidrar med lång erfarenhet och särskild kompetens inom till exempel språk och parallell missbruksvård.

 

Jag är väldigt glad över att kunna konstatera att det i dag finns fler platser på kvinnojourer i Göteborg än vad det gjorde 2018. Vi har i dag tolv jourplatser i kommunal regi på Kriscentrum för kvinnor plus ytterligare fyra som öppnar inom kort och sammanlagt finns 37 platser i idéburen regi.

 

Till resurserna kan vi också räkna de insatser som utförs av organisationer som verkar i Göteborg men som i dagsläget inte finansieras med kommunala bidrag: Stadsmissionen, Terrafem, Talita och Lilla Britta. De här organisationerna gör underverk.

 

För mig är det viktigt att det i dag totalt sett finns fler platser på kvinnojourer än under 2018. Det visar att Moderaterna och alliansen växlar upp arbetet mot våld i nära relationer. När jag tillträdde som kommunalråd var jag orolig att vi tvärtom skulle tvingas att dra ned på antalet platser. 

 

Men genom att renodla och satsa på det som kommunen verkligen ska göra, går det att förstärka stödet till dem som behöver det mest – även när kommunen måste se över de ekonomiska ramarna. Förutom att vi skapat fler jourboenden pågår det också ett arbete över hela staden med att se över brister och förbättra socialtjänstens hantering och arbete med våld i nära relationer. Staden blir snabbt bättre på att stötta kvinnor.

 

Jag kan också tacksamt konstatera att det trots det politiska läget har varit lätt att komma överens med andra partier om att arbeta mot våld i nära relationer. Här kan man faktiskt tala om en gemensam värdegrund. 

 

Jag är övertygad om att vi i samhället tillsammans kan minska våld i nära relationer genom att förändra attityder och genom att stötta de som utsätts. Ingen kvinna ska känna att hon måste gå tillbaka till ett förhållande där hon behandlas illa.

 

Är du en av dem som just nu blir slagen eller på annat sätt misshandlad i ett förhållande ska du lämna det förhållandet. Det finns människor och resurser som vill och kan hjälpa dig till ett nytt och bättre liv. 

 

Nina Miskovsky (M)

Kommunalråd Göteborg