Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla ska ha rätt att känna sig trygga under sin sista tid

Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg med ansvar för äldrefrågor.
Förutsättningarna för att få en värdig och rofylld sista tid är för de flesta betydligt bättre i sitt hem på äldreboendet, omgiven av sina personliga tillhörigheter, skriver Elisabet Lann (KD).Foto: SHUTTERSTOCK

Förluster och sorg hör livet till och gör alltid ont. Men omständigheterna runt en persons sista stund i livet har stor betydelse för anhörigas bearbetning av förlusten. Att den palliativa vården upplevs som trygg och håller hög kvalitet är oerhört viktigt, skriver kommunalrådet Elisabet Lann (KD) i Göteborg inför Allhelgonahelgen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När vi går in i årets Allhelgonahelg är det i en situation som inte liknar något vi någonsin tidigare har upplevt. Sällan har dödens närvaro varit så påtaglig. 

Pandemin har slagit hårt mot Sverige och Göteborg. Vi står i detta nu mitt i en kraftigt stigande kurva av antalet smittade i samhället. Hur hårt vi slutligen kommer att drabbas är ännu oklart. Det som står klart är att smittspridningen hittills orsakat både ett stort antal insjuknanden och alltför många dödsfall. 

Denna Allhelgonahelg går mina tankar särskilt till människor som gått bort under året och till anhöriga som förlorat någon som stod dem nära. 

Förluster och sorg hör livet till och gör alltid ont. Men omständigheterna runt en persons sista stund i livet har stor betydelse för anhörigas sorg och bearbetning av förlusten. 

När pandemin härjade som värst under våren fanns det en stor berättigad oro, inte bara över att människor inte fick sådan vård som hade kunnat hjälpa dem att överleva, utan också över att vården och omsorgen i livets slutskede brast.

Även om vi ännu är mitt i pandemin är det viktigt att försöka belysa hur våra äldreboenden i Göteborg hanterade situationen under våren. Inte minst för att ge oss vägledning och stöd i det fortsatta arbetet.

Situationen har på de flesta håll varit mycket ansträngd, inte minst för de anställda. Trots höga sjukskrivningstal, hög arbetsbelastning och besöksförbud för anhöriga, som inte sällan själva tillhör riskgrupper, har personalen inom äldreomsorgen gjort fantastiska insatser. Vården och omsorgen om äldre både kan och behöver bli bättre. Om detta råder det stor enighet. Men det förtjänar att lyftas fram att värdigheten och kvaliteten i omsorgen i livets slutskede, tack vare personalens ansträngningar, i stor utsträckning kunnat upprätthållas.

Ibland har det framställts som att äldre personer som insjuknat i covid-19 i stor utsträckning har nekats vård på sjukhus. Den bilden behöver nyanseras. 

Vi behöver exempelvis öka medvetandet om att sjukhusvård inte alltid är det bästa för den som befinner sig i livets slutskede. Självklart ska den som är i behov av sjukhusvård få detta, men för den som är döende är omsorgskvaliteten ofta mycket bättre på äldreboendet än på sjukhus. 

Enligt svenska Palliativregistret är andelen personer som har en annan människa hos sig vid dödsögonblicket betydligt högre på äldreboenden än på sjukhuset. Även andelen som får brytpunktssamtal är större på boenden än på sjukhus. 

Förutsättningarna för att få en värdig och rofylld sista tid är för de flesta betydligt bättre i sitt hem på äldreboendet, omgiven av sina personliga tillhörigheter. Medan sjukhusmiljön kan upplevas som skrämmande och orsaka oro och onödigt lidande. 

De allra flesta som insomnat på något av Göteborgs äldreboenden under året har haft någon hos sig i dödsögonblicket. Andelen har, trots de tuffa omständigheterna, inte minskat särskilt mycket, vilket visar på den fantastiska insats som omsorgspersonalen har gjort. I situationer där många äldre på grund av smittorisken inte har kunnat ha sällskap av sina anhöriga så har vårdpersonalen tagit ett enormt ansvar och funnits där. 

Att den palliativa vården upplevs som trygg och håller hög kvalitet är oerhört viktigt. Därför lägger den styrande alliansen i Göteborg stora resurser för att öka personalkontinuiteten inom äldreomsorgen. Vi gör även stora satsningar på välfärdsteknik, inte för att ersätta personalen utan för att avlasta densamma, så att tid och energi på ett värdeskapande sätt i stället kan läggas på mänskliga möten och att bygga relationer. Ökad personalkontinuitet och mer värdeskapande arbetssätt gör att personal och omsorgstagare får chansen att lära känna varandra, vilket leder till en kvalitativt bättre äldreomsorg. 

Det är min drivkraft att äldreomsorgen i Göteborg ska präglas av trygghet, värdighet och kvalitet. Därför måste vi också ha en palliativ vård som håller högsta möjliga nivå. Man ska ha rätt att känna sig trygg under sina sista dagar och vården och omsorgen måste så långt som möjligt minimera onödigt lidande, oro och smärta. Den som sörjer en nära anhörig ska vara viss om att den avlidne fick ett värdigt avslut.

 

Elisabet Lann (KD)

Kommunalråd i Göteborg med ansvar för äldrefrågor