Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alla förtjänar en bra sommar

Lennart Forsberg, socialchef vid Göteborgs Stadsmission. Foto: PRESSBILD
Åsa Vilu, biträdande socialchef vid Göteborgs Stadsmission. Foto: PRESSBILD

Sommartider betyder för många barnfamiljer skam och skuldkänslor. Därför är det viktigt att kunna erbjuda barnfamiljer som har det ekonomiskt tufft några dagar sommarledighet med lek och glädje, skriver Lennart Forsberg och Åsa Vilu vid Göteborgs Stadsmission. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

"Det gör inget om mina skor är trasiga, men jag vill att mina barns skall vara hela". 

 

Så stod det i ett brev som kom till oss från en ensamstående mamma som brukar besöka Göteborgs Stadsmission. Hon är bara ett exempel av många. Varje dag, året runt hör barnfamiljer av sig till oss för att få stöd och hjälp. Och vi ser tydligt hur utanförskapet ökat på senare år. Inte minst visar Göteborg Stads rapport ”Jämlikt Göteborg” att det fortfarande finns enormt stora skillnader i staden och att detta i mycket hög grad påverkar barns möjligheter till en bra start i livet.

 

Ett faktum är också att allt fler familjer befinner sig i hemlöshet. I Göteborg lever i dag nästan 700 barn i akut hemlöshet, det vill säga flyttar runt mellan akutboenden, vandrarhem och andra tillfälliga lösningar. Fortfarande vräks barnfamiljer i vår stad.

 

Bland de familjer i social och ekonomisk utsatthet som kommer till Stadsmissionen efterfrågar många basala insatser så som mat, kläder eller hjälp med en räkning. För den förälder som är långtidssjukskriven eller skall försörja sina barn på CSN-bidrag eller försörjningsstöd har situationen blivit allt mer ohållbar. Stadsmissionens senaste Fattigdomsrapport visar att det i Sverige i dag finns en växande grupp som hamnat mellan stolarna och som inte får de insatser från samhället som de är berättigade. 

 

Under sommaren, när skola och förskola stänger och barnen inte längre serveras frukost och lunch, är det en särskilt svår tid. Att ha råd med nya kläder till skolavslutningen, ett barnkalas eller en semesterutflykt, när man knappt kan sätta mat på bordet, är och förblir för dessa familjer bara en avlägsen dröm.

 

Läget är också mycket allvarligt när det kommer till barn som växer upp i familjer där det förekommer missbruk eller psykisk ohälsa. En kartläggning från Sveriges kommuner och landsting som kom för några år sedan visade att över 100 000 föräldrar befinner sig inom missbruks- och beroendevården i Sverige. Dock är det bara en mycket liten del av barnen i dessa familjer som nås av stöd- och hjälpinsatser.

 

Mörkertalen är stora vad gäller såväl fattigdom som missbruk och psykisk ohälsa. Det finns ofta en skam förknippat med att inte ha råd att försörja sina barn eller att inte klara av att hålla ihop vardagen på grund av att man mår dåligt. Många gånger tiger barnen i dessa familjer, de täcker upp för sina föräldrar och tar på sig ett ansvar som är alldeles för stort. Barn i fattiga, trasiga familjer är lojala vilket gör dem än mer utsatta och ensamma.

 

Och mitt ibland alla glada ungar som sjunger den blomstertid nu kommer på skolgården de närmsta veckorna finns dessa barn, och det är allas vår skyldighet att inte glömma bort dem.

 

Stadsmissionen gör, liksom flera andra organisationer i vår stad, en rad insatser under sommaren för att hjälpa barn och unga som lever utsatthet. Vi erbjuder både akuta och mer långsiktiga insatser som syftar till att återge familjerna makt över sin egen tillvaro. En av dessa insatser är vårt sommarkollo. Dit får familjer komma helt kostnadsfritt och barnen får lära sig cykla och fiska. De får grilla, spela teater och gå på skattjakt i en trygg miljö. För den som annars tillbringat hela sommaren ensam på en asfaltsgård betyder det enormt mycket att kunna komma tillbaka till skolan med härliga sommarminnen. Likaså är det viktigt för den mamma eller pappa som kämpar varje dag, att kunna koppla av och få lite distans till den tuffa vardagen. Många familjer fortsätter dessutom att träffas efteråt och familjerna bygger upp det sociala skyddsnät man ofta tidigare saknat.

 

Som göteborgare kan man göra en insats genom att stödja Stadsmissionens arbete för att ge utsatta barn och familjer en fin sommar.

 

En annan viktig insats som vi alla kan bidra med är att ta vårt vuxenansvar och försöka se och lyssna på de barn som far illa i tysthet. De finns överallt runtomkring oss. Det som för de flesta är en enkel handling som att bjuda på lite mat, fråga om allt är okej eller säga ifrån när en vuxen med ansvar för barn tagit en drink för mycket, kan göra hela skillnaden för den som är liten och ensam. Genom att visa mod, civilkurage och omtanke kan vi ge alla barn i Göteborg den sommar de förtjänar.

 

Lennart Forsberg

Socialchef vid Göteborgs Stadsmission

 

Åsa Vilu

Biträdande socialchef vid Göteborgs Stadsmission

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!