Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldrevården behöver långsiktighet och trygghet

Foto: Shutterstock
Malin Malm (S), förbundsordförande S-studenter.Foto: PRESSBILD
Fredrik Strelert, ledamot förbundsstyrelsen S-studenter.Foto: PRESSBILD

Att använda coronapandemin som intäkt för en massprivatisering av äldreomsorgen saknar däremot helt verklighetsförankring, skriver S-studenterna Malin Malm och Fredrik Strelert i en replik till Lucas Ljungberg vid Moderata Studenter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den pågående pandemin är en mänsklig tragedi. Över en miljon människor har dött globalt och länder över hela världen, inte minst Sverige, måste se över alla delar av samhället för att säkra den motståndskraft som framtiden kräver, inte minst i klimatkrisens svallvågor. Att använda coronapandemin som intäkt för en massprivatisering av äldreomsorgen saknar däremot helt verklighetsförankring. Snarare visar krisen på vikten av bättre arbetsvillkor inom äldreomsorgen, ett område där de privata omsorgsbolagen inte imponerar.

På GT Debatt hävdar Lucas Ljungberg från Moderata Studenter (MST) att privata äldreboenden klarat coronakrisen bättre än kommunala och att större delar av äldreomsorgen bör privatiseras. Att utifrån statistik från en enskild stad likt Göteborg dra slutsatser för hela landet är ytterst tveksamt. Exempelvis har Västerbotten, ett av de minst drabbade länen i landet, endast 0,5 procent privata aktörer inom särskilda boenden. Samtidigt har Stockholm, där privatiseringen av äldreomsorgen gått absolut längst i landet, drabbats hårdare än någon annan region.

I stället verkar det handla om villkoren de anställda möter när de väl kommer till arbetet. En rapport från Göteborg stad visar att många vikarier var en viktig faktor för att förklara smittspridningen på äldreboenden, och även politiker från högerkanten har kritiserat hur beroende svensk äldreomsorg är av timanställda i tider av pandemi. När det kommer till just arbetsvillkoren för personalen är däremot verkligheten MST:s och andra privatiseringsivrares största fiende. Detta då vi vet att vinstdrivande aktörer inom äldreomsorgen i större utsträckning använder sig av timvikarier och deltidsanställningar samtidigt som personaltätheten är lägre än i kommunal omsorg. 

Intressant nog drivs både Göteborgs och Stockholms offentliga äldreboenden ytterst av borgerliga politiker, och det finns kanske skäl till någon form av självkritik över varför politiken misslyckats med att skydda de äldre på dessa boenden. I stället för att förskjuta ansvar genom privatiseringar kan man börja med att erbjuda personalen långsiktiga, trygga anställningar med goda möjligheter till kompetensutveckling. När pandemin och hotet mot Sveriges riskgrupper är över finns det goda möjligheter att åtgärda de systemmisslyckanden, såsom marknadsstyrningen av vår offentliga sektor och bristen på offentlig investering i krisberedskap, som krisen blottlagt.

 

Malin Malm

Förbundsordförande S-studenter

 

Fredrik Strelert

Ledamot förbundsstyrelsen S-studenter