Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akademin behöver stå upp för Gui Minhai

Det är av yttersta vikt att Göteborgs Universitetsbibliotek tar in Gui Minhais nya diktsamling, skriver flera företrädare för politiska ungdomsförbund i Göteborg och Västsverige.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Sarah Ullmark, distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet i Göteborg.Foto: MATTIAS JÄRELÖV
Hannah Stutzinsky, ordförande Moderata Studenter i Göteborg.Foto: MATHILDA STENHOFF
Alec Sintorn, 2:e vice distriktsordförande för LUF Väst.Foto: PRESSBILD
Claes Ekstrand, ordförande Liberala Studenter Göteborg.
Nataniel Kvidal, ordförande Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i Göteborg.Foto: PRIVAT
Marcus Fredberg, ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund i Göteborg.Foto: PRESSBILD
1 / 7

Gui Minhai upplever i dag sin femte födelsedag i fångenskap. Det vilar på våra axlar att det inte blir en sjätte, skriver representanter för de borgerliga ungdoms- och studentförbunden i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag, den 5 maj, fyller Gui Minhai 56 år. I över fyra år har han varit frihetsberövad och han dömdes i början av 2020 till ett tioårigt fängelsestraff. I dag publiceras också Guis Minhais nya diktsamling, utgiven med hjälp av hans dotter Angela. Det är av yttersta vikt att Göteborgs Universitetsbibliotek tar in boken. Gui är en framstående författare, relevant för universitetet och att ta in boken skulle vara en tydlig markering mot Kina att Göteborg står på Gui Minhais sida. 

 

Inom akademins väggar bedrivs studier, forskning och utveckling utan vare sig politiska eller marknadsmässiga påtryckningar. Gui Minhais dikter ska inte vara inte ett undantag. Hans kidnappning är ett sätt för kinesiska staten att försöka tysta honom och avskräcka från att publicera satir av den kinesiska staten. Sådana kränkningar av de individuella fri och rättigheterna är oacceptabla och det gör det extra viktigt att just universitetet tar in boken. 

 

Ett annat sätt för akademin att markera mot Kina är att se över samarbetet med kinesiska Fudan University i Shanghai. Det är ett av Kinas främsta universitet och har samarbete med flera svenska universitet såsom Göteborgs universitet, Stockholms universitet och Uppsala universitet. Något som fått passera nästan obemärkt förbi är att Fudan University förra året strök ordet ”tankefrihet” ur sina stadgar. Det är små positionsförflyttningar som dessa som visar på att Kina fortfarande går i en allt mer odemokratisk riktning. Att tanken och ordet ska vara fritt måste gälla såväl inom Sveriges gränser som utanför och för det ska Sverige alltid stå pall. 

 

Gui Minhai upplever i dag sin femte födelsedag i fångenskap. Det vilar på våra axlar att det inte blir en sjätte. För att visa att Sverige verkar för press- och yttrandefrihet i hela världen måste de statliga universiteten markera när samarbetsskolor går åt motsatt riktning. När svenska universitet låter stadgeändringar på Fudan University passera utan reaktion har vi genom vår tystnad sänt ett tydligt budskap till Kina: Att vi är för fega för att göra något. Det är också ett svek mot Gui Minhai. 

 

Det är därför också av stor vikt att Göteborgs Universitetsbibliotek tillhandahåller hans nya diktsamling. Gui Minhais dikter, skrivna i fångenskap, förmedlar både kunskap och förståelse om diktaturen Kina. En bok med ord som är förbjudna för att de visar på ett kritiskt tänkande borde finnas där tankefriheten är som störst, nämligen inom akademin. 

 

Stort grattis på födelsedagen, Gui Minhai. Vi ska göra allt för att du får fira din nästa i frihet. 

 

Sarah Ullmark 

Distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet i Göteborg 

 

Hannah Stutzinsky 

Ordförande Moderata Studenter i Göteborg

 

Alec Sintorn

2:e vice distriktsordförande för LUF Väst

 

Claes Ekstrand

Ordförande Liberala Studenter Göteborg 

 

Nataniel Kvidal 

Ordförande Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i Göteborg 

 

Marcus Fredberg 

Ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund i Göteborg