Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Absurt att det inte finns tåg till Landvetter flygplats

Rickard Nordin (C), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: PRESSBILD

Göteborgs 19 riksdagsledamöter måste bli bättre på att tala för regionen. Vi måste helt enkelt agera mer samspelt och smartare. Göteborg sägs ibland vara världens största småstad. Låt oss då vara stolta över det, skriver riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) från Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En ny mandatperiod i riksdagen har precis börjat. Vi vet ännu inte vilken regering som kommer styra, men en sak vet vi: Göteborgarna i riksdagen behöver kliva fram och driva på sina respektive partier. Flera av oss har ledande roller i våra partier och det finns även flera personer som blivit utskottsordförande.

 

Det saknas inte frågor att driva för ett starkare Göteborg och Västsverige. 

 

Inte minst inom infrastrukturområdet. Det är helt absurt att det inte finns en tågförbindelse till Landvetter flygplats. Och att tåget på sträckan Göteborg-Borås mer liknar museijärnväg än massivt pendlingsstråk. Hur många i riksdagen vet att nästan en tredjedel av Sveriges utrikeshandel passerar Göteborgs hamn? I år har allt fler företag valt alternativa hamnar och transportsätt till följd av de konflikter som skadat hamnens anseende och tillförlitlighet. Att det inte förrän nyligen beslutades om dubbelspår dit är ett underbetyg för tidigare nationella Göteborgspolitiker. 

 

Tyvärr märktes ingen skillnad när det under förra mandatperioden var en göteborgsk infrastrukturminister. Listan över områden där det behövs gemensamma åtgärder från västsvenska politiker kan göras betydligt längre än så. Exempelvis är antalet statliga myndigheter pinsamt låg i Sveriges näst största stad, en majoritet av Sveriges särskilt utsatta områden finns i kommunen och Göteborg är en av landets mest sårbara städer för kommande klimatförändringar.

 

Det är dags att vi göteborgare tar plats och samverkar för ett starkare Göteborg och Västsverige. För en dalkarl eller en småländska är det självklart att värna sin hembygd och slåss för den internt i partierna när det gäller både politik och budgetfrågor. När det pratas om sammanhållning i Göteborg handlar det snarare om Göteborgsanda, griniga gubbar och mutskandaler. Knappast den bild vi vill ska råda i Sverige. Nu är vi 19 ledamöter som har chansen att ändra på det. Vi behöver självklart draghjälp från lokal nivå. Oaktat sakfrågan, duger det inte att i över ett decennium bråka om de pengar vi faktiskt får. Inte konstigt att andra regioner tar täten och redan är inne på nästa infrastrukturprojekt och planerar för projekten efter det. 

 

Vi har unika förutsättningar i Göteborg och Västsverige. Vi har världsledande forskning, vi har ett starkt näringsliv och vi har en naturlig öppenhet mot omvärlden. Vi kan vara de som leder Sverige framåt och visar på hur grön omställning är möjlig. Vi kan visa hur utanförskap kan brytas och vi har förutsättningarna för att krossa gängkriminaliteten. För att nå dit, för att hämta hem makten och nödvändiga resurser från Stockholm behöver Göteborgsandan betyda något annat. Det behöver omformas till den gemenskap och sammanhållning som finns på andra ställen runtom i landet. 

 

Göteborg sägs ibland vara världens största småstad. Låt oss då vara stolta över det. Vi behöver omfamna den känslan och bygga på den sammanhållning som finns i civilsamhället, som aldrig kan uppnås i en riktigt stor stad. 

 

I bland pratas det om att olika geografiska områden ska göra gemensam sak i olika frågor. Att vi göteborgare tillsammans ska arrangera olika event i riksdagen exempelvis. Problemet är att det bara lockar de närmast sörjande. Varför ska en norrbottning gå på ett frukostmöte om kollektivtrafiken på sträckan Göteborg-Borås? Vi behöver agera smartare än så. När värmlänningen har ett lunchmöte om skogsindustrin, ska vi vara där och berätta hur viktig Göteborgs hamn är för att de ska få ut sina varor. När skåningen bjuder på fika och pratar om nordiskt samarbete, ska vi påpeka att med en bra järnväg längs hela Västkusten kan vi binda samman 8 miljoner människor. Och när en ny myndighet ska förläggas någonstans ska vi vara där och beskriva vilka fantastiska människor som utbildas just i vår stad. 

 

Med ett smart arbetssätt kan 19 personer göra en enorm skillnad. Det är dags för göteborgarna att faktiskt börja värna Göteborg i rikspolitiken. 

 

Rickard Nordin (C)

Energipolitisk talesperson samt riksdagsledamot från Göteborg 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!