Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fira studenten utan kränkande banderoller

MISSLYCKANDE. ”Varje banderoll under studentfirandet med kränkande budskap är ett misslyckande och ett steg tillbaka. Sexistiska och rasistiska banderoller på studentflak är helt oacceptabelt”, skriver Anna Lönn Lundbäck och Ann-Sofie Lind.Foto: SHUTTERSTOCK
Anna Lönn Lundbäck Regionchef Sveriges Byggindustrier VästFoto: EMELIE ASPLUND
Ann-Sofie Lind Företagsrådgivare kompetensförsörjning BI VästFoto: PRESSBILD

Varje banderoll på studentflak med kränkande budskap är ett misslyckande och ett tungt steg tillbaka. Byggbranschen behöver alla, både tjejer och killar, skriver Anna Lönn Lundbäck och Ann-Sofie vid Sveriges Byggindustrier.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dagarna börjar studentflaken rulla på Göteborgs gator. Det är stor glädje, lättnad och en känsla av frihet som får fritt utlopp efter 12 långa år i grund- och gymnasieskola. 

 

Bland de första att springa ut är studenterna från bygg- och anläggningsprogrammet.

 

Vi gläds extra med de som valt byggbranschen som sitt framtida yrke och vill gratulera till ett givande val. De är välkomna till en kreativ, spännande framtidsbransch som erbjuder många möjligheter. Och en chans att vara med och bygga samhället med många av dess funktioner. 

 

Byggbranschen behöver alla, både tjejer och killar med varierande bakgrund. Något annat har samhället inte råd med. Sverige växer i snabb takt och ska också byggas i den takten. Landet går snabbt mot att bli 11 miljoner människor någonstans omkring år 2027. Samtidigt ska vi bygga för Göteborg som miljonstad. Till år 2035 förväntas Göteborg med kranskommuner att bli över 1,3 miljoner invånare. Västra Götaland förväntas växa till 1,8 miljoner människor. 

 

Om vi ska klara av att bygga hållbara och effektiva bostäder, vägar och järnvägar, behöver vi fler som vill bli samhällsbyggare. Låt därför årets student firas på ett sätt som visar att alla, oavsett kön och bakgrund, kan vara med! Byggbranschen är och ska vara inkluderande gentemot alla grupper. 

 

Byggbranschen har länge varit mansdominerad – men nu ser vi de första stegen mot en mer jämställd bransch. Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan visar ett ökat intresse för Bygg- och anläggningsprogrammet. 2018/19 ökade antalet kvinnliga sökande med 13 procent jämfört med 2017/18. Det är en ökning som vi i branschen har längtat efter!

 

Från Sveriges Byggindustrier jobbar vi hårt för att alla ska känna sig välkomna. För oss är det viktigt att få bort alla hinder som finns för att alla ska kunna söka sig till oss. Tillsammans med skolorna behöver vi nu se till att alla sökande som kommit in på utbildningarna känner sig välkomna. Det gäller allt från arbetsmiljö och kvaliteten i undervisning till gemenskapen i klassen och vilka förebilder man möter. Konkurrensen om eleverna och morgondagens kompetens är stenhård.

 

Tyvärr har vi de senaste åren sett banderoller på studentflak från bygg- och anläggningsprogrammen som inte är acceptabla. Låt oss därför vara tydliga: Varje banderoll med kränkande budskap är ett misslyckande och ett tungt steg tillbaka. Sexistiska och rasistiska banderoller på studentflak är helt oacceptabla! Det kommer aldrig att accepteras av våra medlemsföretag och signalerar att skolan inte jobbat med klimat och arbetsmiljö tillsammans med eleverna.

 

Vi behöver rusta Sverige med nya bostäder för kommande generationer, förskolor, sjukhus, idrottsanläggningar samt vägar och järnvägar. så För att uppnå det behöver vi få de bästa problemlösarna och lagspelarna till vår bransch, både kvinnor och män. Dagens unga kommer aldrig att välja en skola som står för trakasserier och sexism, där alla människors lika värde inte står i centrum.

 

Svensk byggbransch ska vara attraktiv, sund och säker. Vi önskar alla studenter på bygg- och anläggningsprogrammen välkomna ut i arbetslivet. Den ljusnande framtid är vår. 

 

Anna Lönn Lundbäck 

Regionchef Sveriges Byggindustrier Väst

 

Ann-Sofie Lind 

Företagsrådgivare kompetensförsörjning BI Väst