Debatt: Göteborg måste bli klimatsmart

Publicerad
Uppdaterad
Höga klimatmål och långsiktiga förutsättningar för att klara av dem - det är vår lösning och det är vad västsvensk industri behöver för att jobben och naturen ska finnas kvar.
Kristdemokraterna har brutit låsningar som legat i energipolitiken sen 70-talet, nu kan alliansen visa tydlighet och spelregler för näringslivet till att göra långsiktiga investeringar. Detta är också en väg upp ur lågkonjunkturen.
Göteborg är direkt beroende av en fungerande och realistisk energipolitik. Vi behöver jobb och bibehållna arbetstillfällen för att ha råd att genomföra världens högsta ambition för att rädda klimatet.
Sverige år 2050 ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning utan nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären.
Den utveckling av förnybar energi som vi så länge hoppats på har inte uppfyllt våra förväntningar i den takt vi önskat.
Kärnkraften skulle enligt det gamla beslutet avvecklas under 2020 eller 2030-talet, men med den försiktiga utbyggnad av förnybar energi som vi har i dag är det inte realistiskt att vi ska stänga av halva vår elproduktion.

Som nettoexportör på en nordeuropeisk integrerad elmarknad finns förutsättningar att minska klimatutsläppen även i Danmark och Tyskland där kolkraften dominerar.
Målen i överenskommelsen innebär en rejäl framflyttning av positioner för förnybar energi som ska öka med 50 procent.
Detta ska ske bland annat genom att en ny planeringsram för vindkraft på 30 terawattimmar slås fast till 2020. Bioenergi till värme och gas måste också ges förutsättning att fortsätta växa.
Genom att överenskommelsen öppnar för naturgas som övergångsbränsle till biogas skickas en stark positiv signal till det västsvenska biogasklustret att fortsätta växa.
2030 bör Sverige ha en fordonspark som är oberoende av fossila bränslen. Målet är att det ska vara tio procent förnybar energi inom transportsektorn 2020.

Sverige är en världsledande aktör i framtagningen av teknik på detta område. Om morgondagens bilar drivs på matrester eller koldioxidneutral el vet vi inte, utvecklingen kommer med stormsteg och vår fordonsindustri ligger i täten.
Ett femårigt program genomförs för effektivare energianvändning. För att komma längre i detta tillförs 300 miljoner kronor per år utöver den redan fastslagna politiken.
Göran Hägglund presenterade i slutet av januari KD:s linje vilket ligger helt i linje med resultatet av regeringsförhandlingarna.
Nu när allianspartierna är ense blir frågan naturlig: vad vill oppositionen?
Vill Annelie Hulthén (S) sälla sig till Miljöpartiets planer att flytta Göteborg till Skövdeslätten eller ansluta sig bakom en realistisk och ambitiös energi- och klimatpolitik?

Annelie Enochson
(KD) är riksdagsledamot och
Carina Liljesand (KD) är kommunalråd i Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER