Dead Prez hyllade göteborgspubliken

Publicerad

GÖTEBORG. Dead Prez hyllar Göteborgspubliken och de svenska pantrarna.

Den amerikanska hiphopduon ser fram emot att komma tillbaka till Sverige.

– Jag har aldrig sett så många unga engagerade och inte känt en så sann revolutionär känsla någon annanstans i världen, säger Mutulu "M-1" Olugbala.

Free your mind festivalens huvudnummer stavades Dead Prez. Den amerikanska duon är kända för sin konfronterande och samhällskritiserande musik över hela världen.

Stick.man och M-1 (eller Khnum Muata Ibomu och Mutulu Olugbala, som de egentligen heter) levererade från scenen i Biskopsgården under ett tydligt budskap: Power to the people.

Foto: Anders Ylander
Varför spelar ni här?

– Var vi än blir inbjudna i världen och känner att vi kan tillföra något så vill vi vara där, säger stick.man.

Att festivalen är gratis för publiken spelar ingen roll, det är inte pengar det handlar om.

De är imponerade av vad Pantrarna för en upprustning av förorten lyckats åstadkomma och vill gärna tillbaka till Göteborg så fort som möjligt.

– De svenska pantrarna är nästa generations frihetskämpar. Jag har aldrig sett så många unga engagerade och inte känd en så sann revolutionär känsla någon annanstans i världen, säger M-1.

Han fortsätter med att hylla publiken i samma anda.

– Det här är revolutionärt, det här är vad hiphop ska handla om. Det ska vara en klar kommunikation och ett klart mål att man är på väg framåt och det finns här. Jag kan inte vänta på att få komma tillbaka.

När Dead Prez skanderar ut buskapet som blir synonymt med hela festivalen från scenen får de genast gensvar från publiken. Power to the people.

Det dröjer heller inte länge förens den svenska översättningen ljuder i mikrofonerna. All makt åt folket.

– En storslagen publik och genuint bra människor. Vi gör sådant här ofta och vi är här tillsammans med publiken och på lika villkor. Vi är under samma tak så att säga, säger stick.man.

Enligt honom är hiphop den genre där alla kan vara sig själva. Inga fack behövs – alla är välkomna.

Frågan om vilket som är duons viktigaste budskap förenas med det ständiga mantrat om att all makt ska tillfalla folket.

– Det viktigaste budskapet från oss i dead prez kan inte vi själva avgöra. Jag vill att folket ska ha makten över sina åsikter. Oavsett om det gäller musik, politik eller , själsligen. Kan vi vara ett soundtrack för detta är det underbart, säger stick.man.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER