Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dead Prez hyllade göteborgspubliken

GÖTEBORG. Dead Prez hyllar Göteborgspubliken och de svenska pantrarna.

Den amerikanska hiphopduon ser fram emot att komma tillbaka till Sverige.

– Jag har aldrig sett så många unga engagerade och inte känt en så sann revolutionär känsla någon annanstans i världen, säger Mutulu "M-1" Olugbala.

Free your mind festivalens huvudnummer stavades Dead Prez. Den amerikanska duon är kända för sin konfronterande och samhällskritiserande musik över hela världen.

Stick.man och M-1 (eller Khnum Muata Ibomu och Mutulu Olugbala, som de egentligen heter) levererade från scenen i Biskopsgården under ett tydligt budskap: Power to the people.


Foto: Foto: Anders Ylander

Varför spelar ni här?

– Var vi än blir inbjudna i världen och känner att vi kan tillföra något så vill vi vara där, säger stick.man.

Att festivalen är gratis för publiken spelar ingen roll, det är inte pengar det handlar om.

De är imponerade av vad Pantrarna för en upprustning av förorten lyckats åstadkomma och vill gärna tillbaka till Göteborg så fort som möjligt.

– De svenska pantrarna är nästa generations frihetskämpar. Jag har aldrig sett så många unga engagerade och inte känd en så sann revolutionär känsla någon annanstans i världen, säger M-1.

Han fortsätter med att hylla publiken i samma anda.

– Det här är revolutionärt, det här är vad hiphop ska handla om. Det ska vara en klar kommunikation och ett klart mål att man är på väg framåt och det finns här. Jag kan inte vänta på att få komma tillbaka.

När Dead Prez skanderar ut buskapet som blir synonymt med hela festivalen från scenen får de genast gensvar från publiken. Power to the people.

Det dröjer heller inte länge förens den svenska översättningen ljuder i mikrofonerna. All makt åt folket.

– En storslagen publik och genuint bra människor. Vi gör sådant här ofta och vi är här tillsammans med publiken och på lika villkor. Vi är under samma tak så att säga, säger stick.man.

Enligt honom är hiphop den genre där alla kan vara sig själva. Inga fack behövs – alla är välkomna.

Frågan om vilket som är duons viktigaste budskap förenas med det ständiga mantrat om att all makt ska tillfalla folket.

– Det viktigaste budskapet från oss i dead prez kan inte vi själva avgöra. Jag vill att folket ska ha makten över sina åsikter. Oavsett om det gäller musik, politik eller , själsligen.  Kan vi vara ett soundtrack för detta är det underbart, säger stick.man.