Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De vill sätta hästar i arbete: "Är oslagbar"

Bättre än en traktor? Den här nordsvenska hästen visades upp i Götene i helgen.
Foto: Sören Turesson/Nya Lidköpings-Tidningen
I SM i skogsröjning använder man sig av nordsvenska hästar.
Foto: Leif Jacobsson
När det var avverkning i centrala Borås använde man nordsvenska hästar.
Foto: Anders Robertsson

Att använda en häst i stället för traktor är mer miljövänligt.

Dessutom förstör man inte miljön omkring sig. Nu slår föreningen Nordsvenska Hästen i Skaraborg ett slag för den utrotningshotade arbetsmetoden.

– Hästen är oslagbar när det gäller att ta sig fram i terrängen, säger Per Axelsson från föreningen.

Innan traktorer, skogsmaskiner och skördetröskor var det hästar som gällde. Det var minsann bättre då.

Det menar Föreningen Nordsvenska Hästen i Skaraborg som i helgen visade upp fördelarna med hästen, jämfört med skogsmaskinen. Till exempel att hästarna är alldeles tysta när de jobbar.

– Det var en skogsdag här i Skaraborg och många som var och tittade. Vi tycker absolut att man ska använda hästen mer i arbetet i skogen och i lantbruket. Hästen mår ju bra av att få användas och Nordsvenska hästen är en rid- och körhäst, förklarar Per Axelsson som under dagen visade medierna och intresserade hur det går till när hästen arbetar i skogen.

Var utrotningshotad

Den Nordsvenska hästrasen kommer just från norra Sverige och var för ett år sedan utrotningshotad. Men efter aktiva insatser ser det nu ut som att krisen är över.

– För något år sedan sjönk betäckningssiffrorna så drastiskt att man verkligen behövde ta tag i det om inte rasen skulle dö ut. Vi i föreningen gick bland annat ut i tidningar, tv och radio och uppmanade hästägare att betäcka rasen igen, säger Per Axelsson – och arbetet har uppenbarligen hjälpt.

Ofta hör sjunkande betäckningssiffror ihop med lågkonjunkturer, tror han. Då har hästägare inte råd att föda och äga hästarna. Men i det långa loppet är det både billigare, smidigare och skonsammare för naturen om man använder hästarna som man gjorde förr, menar Axelsson.

– Det är en utpräglad skogshäst, vi vill visa att det fortfarande går att köra med den i skogen. Det är ett alldeles ypperligt komplement, det är synd att man inte använder hästen så i dag. Jag kan förstå att det blir en modernisering, men hästen tycker jag fortfarande ska användas i parker och lite skyddade miljöer där stora maskiner förstör för mycket när de tar sig fram.

"Otroligt terrängsinne"

För att fler ska upptäckta rasens mångsidighet kommer föreningen fortsätta att ordna träffar och prova på-dagar.

– Hästen kan ta sig fram överallt, är tålig, robust med ett otroligt terrängsinne. Den är oslagbar när det gäller att ta sig fram, säger Per Axelsson, som inte tycker att han mött så många negativa åsikter.

– De flesta blir nog överraskade över hur väl det fungerar utan maskiner, säger han.

NORDSVENSK BRUKSHÄST

  • Den nordsvenska hästen är jämte gotlandsrusset och den svenska ardennerhästen Sveriges enda inhemska hästras.
  • Den kan härledas tillbaka i historien som en svensk eller möjligen skandinavisk lantras. Beroende på varierande förhållanden och olika förutsättningar i vårt avlånga land har lanthästen uppträtt i ett flertal lokala stammar vilka utgör underlaget till dagens nordsvenska häst.
  • Rasens fortlevnad har varit hotad, men nu har aveln ökat något igen. I Skaraborg finns omkring 250 nordsvenskar.