Leif Johansson (t.v.), Vd för Volvo AB, är ett av de tunga namnen som ska ingå i Konsortium Jakob AB, som vill köpa Volvo PV av Ford. Roger Holtback (t.h.), fd vd för Volvo PV, kommenterar inte uppgiften om att han ingår i gruppen. Foto: Jan Wiridén
Leif Johansson (t.v.), Vd för Volvo AB, är ett av de tunga namnen som ska ingå i Konsortium Jakob AB, som vill köpa Volvo PV av Ford. Roger Holtback (t.h.), fd vd för Volvo PV, kommenterar inte uppgiften om att han ingår i gruppen. Foto: Jan Wiridén

De vill köpa Volvo

Publicerad
Uppdaterad
Ett ny svensk ägargrupp lägger bud på Volvo PV.
- Vi utesluter inte ett köp om det är bästa lösningen, säger Magnus Sundemo, ordförande i nybildade Konsortium Jakob AB.
Staten, facket och näringslivet backar upp köpet, rapporterar Dagens Industri.
Ett svenskdominerat konsortium kastar sig i sista stund in i budgivningen på Volvo PV, skriver Dagens Industri. Avsikten att är blockera den kinesiska biltillverkaren Geely som framstår som den mest seriösa köparen i dag.
Magnus Sundemo, ordförande i ingenjörernas fackklubb på Volvo, bekräftar för GT att han tog initiativet. Han har länge motsatt sig ett kinesiskt övertagande.
Roger Holtback, tidigare vd för Volvo PV, är ett centralt namn i gruppen, som backas upp av Leif Johansson, vd för AB Volvo.
Enligt Mårten Wikforss, chef för Volvokoncernens medierelationer, finns Leif Johansson inte tillgänglig för kommentarer.
– Och jag vill inte kommentera uppgifterna om det här konsortiet. Jag vet inget om det. Jag kan säga av vi med intresse följer det som händer Volvo PV eftersom vi äger halva varumärket men vi är inte intresserade av att investera i Volvo PV.

Märkbart överraskad

Också regeringen stödjer det nya initiativet, enligt DI. Handelsbanken är gruppens finansiella rådgivare.
Holtback är märkbart överraskad över att planerna läckt ut när GT ringer upp. Han vill varken bekräfta eller dementera.
- Jag har absolut inga kommentarer, säger han.
Inte heller näringsminister Maud Olofsson (C) vill kommentera konsortiets planer.
Det hälsar hon via näringsdepartementets presschef Håkan Lind.
-  Det här är bara rykten och rykten har vi för vana att inte kommentera, säger han.

Kräver bra affärsplan

Ingenjörsfackets ordförande Magnus Sundemo är optimistisk om att affären ska gå att genomföra om inte Volvoägaren Ford pressar fram en försäljning av tidsskäl.
- Det är väldigt viktigt att det blir en ägare som förstår hur Volvo historiskt har jobbat och blivit framgångsrikt. Därför startade vi konsortiet Jakob före semestrarna. Vi tror på att vi med rätt ägare kan släppa loss den kraft som finns i Volvo, säger Magnus Sundemo till GT.
- Det är mycket svårt att hitta investerare. För att lyckas måste man ha en bra affärsplan. Om Ford inte pressar på med tiden kan det gå. Det är jättespännande, säger Magnus Sundemo.

En rad aktörer

En rad viktiga aktörer står bakom den svenska ägargruppen, uppger DI.
Fackförbunden IF Metall och Unionen väntas komma med i styrelsen, börsnoterade Volvo AB tar en minoritetspost och Jöran Hägglund, regeringens ansvarige för bilindustrin "ger sin välsignelse".
Det stora fackliga engagemanget gör att de anställda får köpa in sig med upp till två månadslöner. Statliga Vattenfall nämns som en möjlig investerare, skriver DI.

Kineserna vill in i Europa

Köpeskillingen beräknas till 15 miljarder kronor. Men gruppen behöver enligt DI ytterligare upp till 30 miljarder kronor för att täcka utvecklingskostnader.
Kinesiska Geely är sedan länge intresserat av Volvo. Företaget vill köpa en europeisk biltillverkare för att kunna ta steget ut på den internationella marknaden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER