Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De vill höja hyran – trots pandemin

Poseidon.Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN
Bostadsbolaget.Foto: ANDERS YLANDER

De kommunala bostadsbolagen Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder vill höja hyran med 2,2 procent nästa år, skriver Hem&Hyra. 

– Vi tycker det är orimligt och tondövt att man väljer att göra på det här sättet, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen, till tidningen.

De kommunala bostadsbolagen har tillsammans cirka 73 000 lägenheter, skriver Hem&Hyra. 

De kräver nu att få höja hyrorna med 2,2 procent från den 1 januari 2021.

Carl-Johan Bergström är förhandlingschef vid Hyresgästföreningen region Västra Sverige. Han säger till tidningen att han är besviken över att de stora bostadsbolagen i Framtiden-koncernen vill höja hyran mitt under coronapandemin.

– Vi tycker det är orimligt och tondövt att man väljer att göra på det här sättet. Bolagen hade kunnat avvakta med höjningar, säger han till Hem&Hyra.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen region Västra Sverige.Foto: Emelie Asplund / Hyresgästföreningen

Fyra av tio har fått sämre ekonomi

Enligt tidningen höjdes hyrorna med 1,8 procent i våras.

När årets förhandlingar med de privata fastighetsägarna drar i gång menar Hyresgästföreningen Västra Sverige att det inte finns något utrymme för hyreshöjningar.

Hyresgästföreningen konstaterar att fyra av tio hyresgäster fått sämre ekonomi under pandemin och menar att fastighetsbranschen i stort sett gått skadelös, skriver Hem&Hyra.

– Sannolikt har underhållet dessutom varit billigare i år än vanligt, eftersom mycket ställts in. Stigande underhållskostnader är ett av de vanligaste argumenten vi möter. Nu har inte motparten haft de kostnader de räknade med förra året. Hävdar de något annat så kommer de att få bevisa det, har Carl-Johan Bergström tidigare sagt till tidningen.

Marknadschefen bekräftar

Framtiden-koncernens hyresmarknadschef Eva Paulson bekräftar att bolagen vill höja hyrorna, men vill inte kommentera ytterligare.

– Vår ståndpunkt är att detta håller vi mellan parterna i förhandlingsrummet. När det kommer en uppgörelse kommer vi att kommentera den, säger hon till Hem&Hyra.