Helena Kågemark, Carlo Magnani och två åsnor har vandrat från Italien till Göteborg. Foto: Vanessa DestramauHelena Kågemark, Carlo Magnani och två åsnor har vandrat från Italien till Göteborg. Foto: Vanessa Destramau
Helena Kågemark, Carlo Magnani och två åsnor har vandrat från Italien till Göteborg. Foto: Vanessa Destramau
Göteborg är slutmålet för det här konstprojektet, säger Helena Kågemark. Foto: Vanessa DestramauGöteborg är slutmålet för det här konstprojektet, säger Helena Kågemark. Foto: Vanessa Destramau
Göteborg är slutmålet för det här konstprojektet, säger Helena Kågemark. Foto: Vanessa Destramau

De vandrar med två åsnor genom Europa

Publicerad

Det finns promenader, det finns vandringar och så finns det VANDRINGAR.

Helena Kågemark, Carlo Magnani och två åsnor har vandrat från Italien till Göteborg.

– Göteborg är slutmålet för det här konstprojektet, säger Helena Kågemark.

Kvartetten startade sin vandring i Aulla nära La Spezia i nordvästra Italien.

Sen har man gått och gått och gått i sakta mak.

Tills man lördag förmiddag stannade till utanför saluhallen vid Vågmästareplatsen på Hisingen - och orsakade stor uppståndelse.

– Folk flockas kring dem, det är rena happeningen här. Jag har aldrig sett något liknande, berättar Vanessa Destremau som bland annat säljer ost i saluhallen.

Vandrat i ett halvår

Vi får några snabba ord med Helena Kågemark som dock är ganska fåordig.

– Vi har vandrat i ett halvår ungefär. Dt här ingår i ett konstprojekt, berättar hon.

I övrigt hänvisar hon till bloggen "ett ögonblick jag är på väg" där vandringen och projektet finns beskrivet i detalj. Det handlar om en sträcka på ungefär 238 mil.

Man har sökt sig bort från de stora vägarna i möjligaste mån och låtit åsnorna bestämma takten.

Under presentationen av projektet står det bland annat följande:

"Vi kommer att möta många människor under vår vandring och skapa sammanhang för samtal, varande och vandrande.

Den långa vandringen från nordvästra Italien till Hisingen tog ungefär ett halvår.

Profilstarkt åsnepar

Det senaste halvåret har Europa mött strömmar av människor som tvingats att gå till fots då de inte får använda andra transportmedel. De går för att finna en förändring. Går bort från lidande i hopp om en bättre tillvaro."

Åsnorna heter Auroalba och Toni. Auroalba är vit och hon beskrivs en vänlig men mycket bestämd åsna. Toni är en social herre som gillar att äta och umgås.

Vandringen startade i februari och slutade alltså på Hisingen i Göteborg denna småkyliga oktoberlördag.

 

 

 

 

 

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER