Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De utvisas – trots den dödliga blodsfejden

Arben Tafili, 13, är offer för en blodig dödsfejd som började i Albanien. Foto: Christoffer Hjalmarsson
På nyårsafton förra året besköts Arben Tafili med tre pistolskott och höggs sedan med kniv i halsen i Borås. Foto: Christoffer Hjalmarsson
Migrationsverket bedömer trots allt som hänt att familjen inte har skäl att få stanna i Sverige. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Arben Tafili, 13, utsattes för ett mordförsök vid nyår.

Pojken är offer för en blodsfejd som började i Albanien fjorton år tidigare.

Migrationsverket bedömer trots detta att familjen inte har skäl att få stanna i Sverige.

– Vi är väldigt oroliga, säger Arbens pappa.

Expressen har tidigare berättat om Arben Tafili som på nyårsafton förra året sköts med tre pistolskott och sedan höggs med kniv i halsen i Borås.

– Jag trodde att jag skulle dö. Men jag försökte kämpa, berättade pojken för Expressen.

Arben Tafili vårdades sex veckor på sjukhus med ”multipla sårskador” i halsen och bröstkorgen. Än i dag lever familjen på hemliga adresser av rädsla för att utsättas för fler attacker.

Familjens skäl till att de sökt asyl i Sverige är för att skyddas från den blodsfejd som de är i sedan år 2000. Då sköts Arbens farfar ihjäl i hemstaden Shkoder i norra Albanien. En expolischef anklagades för att ligga bakom. Arbens farbror krävde blodshämnd, enligt de traditionella folklagar som gäller i norra Albanien. Han mördade därför expolischefens två bröder.

– Jag sköt dem för att kräva blodshämnd för mordet på min far, berättade dubbelmördaren när Expressen träffade honom i fängelset.

"Kan inte garantera deras säkerhet"

Advokater, journalister, medlare i blodsfejder och den lokale borgmästaren Luan Harusha bekräftade att fejden mellan de två familjerna än var som ett öppet sår. Flera internationella rapporter tar upp problemet med blodsfejder i Albanien, som årligen kräver nya offer och tvingar familjer att leva i isolering.

Enligt de traditionella folklagarna kan fejden pågå tills alla män är döda, om parterna inte lyckas försonas. Någon försoning är inte aktuell i det här fallet.

– Jag kan inte garantera deras säkerhet, förklarade borgmästaren Luan Harusha.

Trots att snart tio månader passerat finns ingen gripen för dådet. Arben och hans jämngamle kusin, som var med när attacken skedde, har pekat ut en skytt för polisen. Mannen ska ha kopplingar till familjen i Albanien som Tafilis är i fejd med. Men någon gärningsman har ännu inte identifierats, enligt chefsåklagare Thomas Ahlstrand vid internationella åklagarkammaren.

– Utredning pågår, säger han.

"Utredningen försvåras"

En utvisning kan komplicera brottsutredningen.

– Om målsäganden försvinner försvåras naturligtvis utredningen om nu en gärningsman skulle komma att identifieras.

Han vill inte bedöma Migrationsverkets skäl.

– Det finns många uppgifter om pågående blodshämnd. Jag kan inte bekräfta eller tillbakavisa att det skulle vara på det sättet, säger Thomas Ahlstrand.

Familjen Tafilis advokat Fredrik Almer är upprörd över beslutet och anklagar Migrationsverkets beslutsfattare Johan Althini för att inte ha gått in med objektiva ögon i bedömningen.

– Det verkar som om han inte velat ta in hela bilden och dessutom besitter han en naiv tanke om de rättsvårdande myndigheternas möjlighet till skydd i Albanien, säger Almer.

Johan Althini på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet i Göteborg berättar att verket prövat om det framkommit nya skäl som hindrar verkställande av utvisning.

Svaret är nej. Därmed beviljas inte uppehållstillstånd, framgår det av beslutet. Något som BT först rapporterade på onsdagskvällen.

Ingen hänsyn tas till fejden i Albanien eller attacken på nyår. Migrationsverket anser att det saknas konkret stöd för att det som hänt i Borås har koppling till hotbilden i hemlandet, trots att utredningen i Borås inte avslutats.

Hur bedöms risken att något ska kunna ske med familjen om de utvisas?

– Man tittar främst utifrån de uppgifter som lämnats, säger Johan Althini.

Han förklarar att verket hämtar in fortlöpande information om aktuella länder för att personer inte ska utsättas för fara vid ett återvändande.

– De ärendena får vi inte missa. Den personen får inte sändas tillbaka, säger han.

"Fruktansvärda konsekvenser"

Mårten Löfberg är migrationsrättsspecialist:

– Jag har ofta sett att det kan finnas anledning att ifrågasätta Migrationsverkets bedömningar av myndigheters vilja och förmåga att skydda sina medborgare. Sådana bedömningar kan ofta vara verklighetsfrämmande.

Det finns risk för felbedömningar, enligt honom.

– Det aktuella fallet skulle kunna få fruktansvärda konsekvenser för de berörda. Det är i fall som detta nästan omöjligt för de asylsökande att skaffa fram sådan bevisning som skulle krävas för att få skydd, även då risken är högst verklig. Detta är onekligen besvärande, både juridiskt och moraliskt.

Advokat Fredrik Almer kommer att överklaga beslutet till Migrationsdomstolen.

Under tiden fortsätter familjen att gömma sig.

– Vi kan inte göra annat. Vi känner stor besvikelse och oro, säger Arbens pappa från gömstället.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!