De två unga männen dog i kulregnet

HÄR SKÖTS DE. 17-åringen och 28-åringen som sköts ihjäl satt på en parkbänk till höger om brofästet när gärningsmannen började skjuta.
Foto: Anna Svanberg

BISKOPSGÅRDEN. Småbarnspappan och 17-åringen hamnade i kulregnet från automatvapnet.

Men polisen vet inte varför.

- Om det var de som var målet kan vi inte svara på, säger Sven Ahlbin, chef för länskriminalpolisen.

Kropparna har flyttats, men blodet är kvar, nedträngt i asfalten. Släktingar och vänner står i en ring runt fläcken. Försöker förstå.

- Han var en vanlig kille, som gillade fotboll och att åka moped. Det är inte rätt att det ska sluta så här. Han blev bara 17 år, säger en släkting.

På den lilla gångvägen finns spåren efter den dramatiska mordnatten i onsdags. Här satt en grupp ungdomar när de besköts med ett kulregn från andra sidan vägen, knappt 60 meter bort.

En man, som kallas Baker, var med gruppen när de besköts.

- Vi var fem personer som stod och pratade vid gångvägen. Jag satt på bänken. De två som sköts stod med ryggen mot gångbron, berättar han för Göteborgs-Posten.

Han tog händerna över huvudet för att skydda sig.

- Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag fick panik, slängde mig ner på marken och började krypa uppför backen. Jag är troende och läser Koranen. Jag bad för mitt liv, säger han till GP.

Besköts på samma plats

De två unga männen, 17 och 28 år, träffades och avled av skadorna. Den yngre var känd som en "glädjespridare" i området och hängde ofta på torget med sina vänner. 28-åringen beskrivs av sin bror som en "godhjärtad småbarnspappa".

- Han var nybliven pappa och ägnade sin tid åt familjen, säger brodern till 28-årige mordoffret och fortsätter:

- Han var på fel plats vid fel tidpunkt.

Polisen vet inte varför 17-åringen och 28-åringen sköts ihjäl.

- De här pojkarna är relativt okända för oss, säger Sven Ahlbin, tillförordnad chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland.

Han kan heller inte svara på om skotten var riktade mot dem.

- Om det var de som var målet kan vi inte svara på.

Så sent som i måndags kväll blev ungdomar beskjutna vid samma plats. Även då fanns 17-åringen här.

- Den gången snuddade en kula vid hans jacka, säger en vän.

Polisen misstänker att det finns ett samband.

- Hade vi kunnat lösa den skottlossningen hade vi kanske kunnat lösa den här. Därför vädjar vi till folk som kan hjälpa oss att lösa det den här gången, säger Jenny Widén, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

"Vill visa sin makt"

Widén menar att polisen utgår från att det är en "uppgörelse mellan kriminella nätverk". Enligt flera källor har dödsskjutningen sitt ursprung i ett svartsjukedrama mellan ungdomar från Backa och Biskopsgården.

- Man vill visa sin makt. De kommer hit och skjuter mot oss, säger en uppgiftslämnare i Biskopsgården.

Sven Ahlbin uppger att onsdagens skottlossning hänger ihop med tidigare gängrelaterade skottlossningar.

- Man väljer en väg att vedergälla i stället för att låta oss, samhället, utreda. Det gör att oerhört många fler människor hamnar i farozonen.

Sven Ahlbin uppger att det rör sig om mellan tre till åtta gäng runtom i Göteborg, och att åtminstone tre- fyra konstellationer har dokumenterats använda dessa metoder.