Det är mycket poliser på plats i Skövde inför häktningsförhandlingen. Foto: Anna Svanberg
Det är mycket poliser på plats i Skövde inför häktningsförhandlingen. Foto: Anna Svanberg

De tre misstänkta häktade i Lisa-fallet

Publicerad

De tre misstänkta i Lisa Holm-fallet häktades i går efter maratonförhandlingar i Skaraborgs tingsrätt.

Två bröder, 31 och 35 år gamla häktades för delaktighet i mord och hustrun till en av bröderna för skyddande av brottsling. Kvinnan är skäligen misstänkt.

– Det betyder att jag innan nästa tisdag behöver presentera starkare bevisning, säger åklagare Lars-Göran Wennerholm.

Kriminologprofessor Leif GW Persson är tveksam till åklagarens bevis för samtliga inblandades skuld.

Under tisdagsförmiddagen begärde åklagaren Lars-Göran Wennerholm de tre misstänkta häktade. Misstankarna hade stärkts från skälig misstanke till sannolika skäl, och strax efter klockan 13 inleddes häktningsförhandlingarna i Skaraborgs tingsrätt.

Efter mycket utdragna förhandlingar stod det klart att alla de tre personerna häktas misstänkta för inblandning i mordet på Lisa Holm.

Det vara bara på en punkt som tingsrätten valde att inte gå på vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholmslinje: Kvinnan häktades som skäligen misstänkt i stället för den högre misstankegraden, sannolika skäl.

– Det påverkar utredningen på så sätt att vi nu har en vecka på oss att få fram ytterligare bevis för att hon ska ha gjort det som vi anser att hon har gjort, säger han. Det är ju ett svårt brott och det är bara några dagar vi haft på oss att utreda detta. Man får tolka det som man vill men jag är nöjd med att hon blev häktad.

Åklagaren hade yrkat på att männen skulle häktas som misstänkta för mord. När tingsrätten läste upp sitt beslut användes formuleringen delaktighet i mord.

– Som jag ser det så är det inte någon skillnad. Vi har ju två personer som är på sannolika skäl misstänkta för mord, och då är de delaktiga i mord. För mig är det samma. Det är mord, säger han.

Häktningsförhandlingarna drog ut rejält på tiden. Först strax efter klockan 19 lämnades besked om att även den äldre brodern häktas.

– Vi hade först en telefontolk och det tog väldig tid. Sedan försökte domstolen få hit en tolk och då körde hon fel och det tog mycket längre tid än beräknat.

Alla de tre misstänkta förnekar brott. Inför förhandlingen fick Lars-Göran Wennerholm frågan om vad han hade att säga om bevisläget. Han nämner tre punkter:

– Det handlar om fynd som har gjorts, andra uppgifter och förhör.

Finns det någon teknisk bevisning?

– Vi har mycket saker på analys men har inte fått några resultat som kan användas i utredningen ännu. Inte några bindande tekniska bevis, förklarade åklagaren.

Kriminologprofessor Leif GW Persson är tveksam till åklagarens bevis för de inblandades skuld.

– Det låter som en indiciekedja för mig, ett antal besvärande omständigheter. Jag kan tänka mig att det finns vittnen till exempel eller att de hittat hennes tillhörigheter i deras bostad, vad som helst, säger Leif GW Persson.

– Gärningsbeskrivningen är lite tunn. Som jag förstår kan man inte ens ange någon brottstidpunkt, säger han.

Leif GW Persson menar att Lisa Holms kropp borde vara obducerad vid det här laget, och att tidpunkten för hennes död då borde kunna fastställas närmare än till "någon gång mellan den 7-12 juni" vilket står i häktningsbesluten för de misstänkta.

Foto: Anna SvanbergFoto: Anna Svanberg
 Foto: Anna Svanberg
Foto: Anna SvanbergFoto: Anna Svanberg
 Foto: Anna Svanberg
Här lämnar den yngre brodern tingsrätten i polisbil. Han häktades. Foto: Anna SvanbergHär lämnar den yngre brodern tingsrätten i polisbil. Han häktades. Foto: Anna Svanberg
Här lämnar den yngre brodern tingsrätten i polisbil. Han häktades. Foto: Anna Svanberg
Den yngre brodern häktades, misstänkt för mord. Foto: PrivatDen yngre brodern häktades, misstänkt för mord. Foto: Privat
Den yngre brodern häktades, misstänkt för mord. Foto: Privat
Det är mycket poliser på plats i Skövde inför häktningsförhandlingen. Foto: Anna SvanbergDet är mycket poliser på plats i Skövde inför häktningsförhandlingen. Foto: Anna Svanberg
Det är mycket poliser på plats i Skövde inför häktningsförhandlingen. Foto: Anna Svanberg
Det är hög säkerhet i Skaraborg tingsrätt i dag. Foto: Anna SvanbergDet är hög säkerhet i Skaraborg tingsrätt i dag. Foto: Anna Svanberg
Det är hög säkerhet i Skaraborg tingsrätt i dag. Foto: Anna Svanberg
Foto: Anna SvanbergFoto: Anna Svanberg
 Foto: Anna Svanberg
Det är mycket poliser på plats i Skövde inför häktningsförhandlingen. Foto: Anna SvanbergDet är mycket poliser på plats i Skövde inför häktningsförhandlingen. Foto: Anna Svanberg

Det är mycket poliser på plats i Skövde inför häktningsförhandlingen.

 Foto: Anna Svanberg
Två män och en kvinna greps misstänkta för att ha varit inblandade i Lisa Holms död. Nu har misstankarna mot personerna stärkts. Foto: Alex LjungdahlTvå män och en kvinna greps misstänkta för att ha varit inblandade i Lisa Holms död. Nu har misstankarna mot personerna stärkts. Foto: Alex Ljungdahl

Två män och en kvinna greps misstänkta för att ha varit inblandade i Lisa Holms död. Nu har misstankarna mot personerna stärkts.

 Foto: Alex Ljungdahl
Åklagaren Lars-Göran Wennerholm. Foto: Anna SvanbergÅklagaren Lars-Göran Wennerholm. Foto: Anna Svanberg
Åklagaren Lars-Göran Wennerholm. Foto: Anna Svanberg
Foto: Alex LjungdahlFoto: Alex Ljungdahl
 Foto: Alex Ljungdahl
Männen är bröder med varandra och den gripna kvinnan är gift med en av bröderna. Foto: PrivatMännen är bröder med varandra och den gripna kvinnan är gift med en av bröderna. Foto: Privat
Männen är bröder med varandra och den gripna kvinnan är gift med en av bröderna. Foto: Privat

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER