Redan när Instagramupploppen hände i december 2012 hade manusförfattarna Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert funderat över att göra en serie om ungdomar. Resultatet blev en serie i åtta delar - Hashtag.
– Det kunde bara ske här och nu i det samhället vi lever i. Frågorna de ställer och konflikterna är eviga, vem som räknas och vem som är utesluten, säger Lovisa.
Webbserien är i fyra delar och kommer sändas på SVT Play Serien är fiktiv och delvis inspirerad av upploppen i Göteborg.
Fiktiva karaktärer
– Vi vill skydda de verkliga personerna och skapa fiktiva karaktärer men också händelserna som skedde. Vi ville skapa ett avstånd till de verkliga personerna, så de inte blir uthängda på något sätt, säger Lovisa Löwhagen.
Alla karaktärerna i serien spelas av ungdomar från Göteborg - två av dem är Aviva Wrede och Emma Söderström vars karaktärer är utsatta på två olika sätt.
– Min karaktär Maryam, hon blir inte utsatt på samma sätt men hon känner sig utanför. Att hon inte blir utsatt är hennes är utsatthet, säger Aviva.
– Jag spelar Freja som blir felaktigt anklagad för hela händelsen. Hon blir utsatt för något hon inte har gjort, säger Emma.
De båda unga skådespelerskorna tycker att serien har med sig viktiga budskap till ungdomar som kan känna igen sig i Hashtag.
– Man har verkligen blivit mycket mer medveten om vad som kan hända på internet. Först och främst vill man att det ska ringa en klocka att sånt här inte får ske. Jag tycker personligen att den här typen av mobbning är den värsta, säger Emma Söderström.
Serien har producerats av Zentropa Sweden i samproduktion med SVT och Film Väst. Den 19 april premiärvisas den på Bio Capitol i Göteborg.