Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De tar debatten efter Instagramupploppen

Aviva Wrede spelar Maryam i nya serien.
Foto: Fianna Robijn / PRESSBILD
Emma Söderström säger att hon tycker att näthat är den värsta typens mobbning.
Foto: Øystein Grønvold / PRESSBILD
Manusförfattaren Lovisa Löwhagen.
Foto: Privat

I slutet av 2012 skakade Instagramupploppen Göteborg.

Nu kommer en serie i åtta delar på SVT Play som till viss del baserats på händelserna.

– Den handlar mycket om vänskap och vänskapsrelationer. Att bli sårad av en vän i den tiden av livet är väldigt skadligt, men också om hur små händelser kan få stora konsekvenser, säger Lovisa Löwhagen, en av manusförfattarna.

Redan när Instagramupploppen hände i december 2012 hade manusförfattarna Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert funderat över att göra en serie om ungdomar.  Resultatet blev en serie i åtta delar - Hashtag. 

– Det kunde bara ske här och nu i det samhället vi lever i. Frågorna de ställer och konflikterna är eviga, vem som räknas och vem som är utesluten, säger Lovisa.

Webbserien är i fyra delar och kommer sändas på SVT Play Serien är fiktiv och delvis inspirerad av upploppen i Göteborg.

Fiktiva karaktärer

– Vi vill skydda de verkliga personerna och skapa fiktiva karaktärer men också händelserna som skedde. Vi ville skapa ett avstånd till de verkliga personerna, så de inte blir uthängda på något sätt, säger Lovisa Löwhagen.

Alla karaktärerna i serien spelas av ungdomar från Göteborg - två av dem är Aviva Wrede och Emma Söderström vars karaktärer är utsatta på två olika sätt.

– Min karaktär Maryam, hon blir inte utsatt på samma sätt men hon känner sig utanför. Att hon inte blir utsatt är hennes är utsatthet, säger Aviva.

– Jag spelar Freja som blir felaktigt anklagad för hela händelsen. Hon blir utsatt för något hon inte har gjort, säger Emma.

De båda unga skådespelerskorna tycker att serien har med sig viktiga budskap till ungdomar som kan känna igen sig i Hashtag.

– Man har verkligen blivit mycket mer medveten om vad som kan hända på internet. Först och främst vill man att det ska ringa en klocka att sånt här inte får ske. Jag tycker personligen att den här typen av mobbning är den värsta, säger Emma Söderström.

Serien har producerats av Zentropa Sweden i samproduktion med SVT och Film Väst. Den 19 april premiärvisas den på Bio Capitol i Göteborg. 

Instagramupploppen

December 2012

Ett Instagramkonto skapas där unga tjejer hängs ut med bilder och där det skrivs nedsättande sexistiska och rasistiska kommentarer om dem.

18 december 2012

Hundratals ungdomar samlas utanför Plusgymnasiet i Göteborg efter information om att en person som enligt ett rykte hängt ut unga tjejer på Instagram skulle vara på skolan. Polisen hade god beredskap men situationen spårade ur.

19 december 2012

Ett stort antal ungdomar samlades vid Framtidsgymnasiet efter att elever uppmanats dit via ett Facebookkonto bland annat skjuts raketer vid tillfället.

17 personer omhändertas och en person grips av polis.

Maj 2013

Åklagaren väcker åtal mot två flickor som misstänks för att ha startat Instagramkontot. En av dem har erkänt, den andra flickan nekar till brott.

Juni 2013

Tingsrättens dom faller mot flickorna. Den ena döms till ungdomsvård, den andra till ungdomstjänst. De ska tillsammans betala närmare 600 000 kronor i skadestånd. Drygt hälften ska vårdnadshavarna stå för, skriver SVT.

Augusti 2013

Flickan som erkänt överklagar domen tillsammans med sin mamma. Hovrätten säger nej till flickan men tar upp skadeståndsandelen gällande hennes mamma, skriver SVT.

Juni 2014

Hovrätten fastslår att mamman ska betala 150 000 kronor.

Den dömda flickans mamma överklagar till HD

November 2014

Det blir klart att HD prövar målet.