De tältar för att få rösta först

VILL BLI FÖRST. MUF:arna Erik Stenberg, Andreas Melin, Veronica Samuelsson, Alexander Abenius, Ali Ahmady, Christoffer Sandberg och Erik Bengtzboe tältar på Bagges Torg för att förtidsrösta.
Foto: Jan Wiriden

LERUM. I natt tältade Moderata ungdomsförbundet på Bagges Torg.  

Målet är att förtidsrösta i regionvalet först av alla.  

- Det blir kallt, men det är det värt, sa MUF:s förbundsordförande Erik Bengtzboe.

Partiernas valkampanj är i full gång. Omvalet för regionen äger inte rum förrän 15 maj, men från och med i dag kan man förtidsrösta. Det ville den lokala MUF-föreningen uppmärksamma. 

 - Få vet nog om att man kan förtidsrösta. Det är mycket praktiskt och tar bara några minuter, säger Erik Bengtzboe, 24.

 Han var en av åtta MUF:are som sov i tält på torget i Lerum. I morse var de först att rösta i kommunhusets valurnor. Enligt Erik Bengtzboe tältar de för att uppmärksamma att det är ett viktigt val för ungdomar i Västra Götaland.

 - Frågorna rör unga till stor del. Sjukvård och kollektivtrafik är områden man måste göra mycket inom, säger Erik Bengtzboe.

Lågt deltagande

 I höstas röstade 80,6 procent i Västra Götaland i regionvalet. Med mindre än två veckor kvar till omvalet, visar en Sifoundersökning att endast 45 procent av de 1,2 miljoner röstberättigade kommer att rösta denna gång. Det tycker Erik Bengtzboe är mycket tråkigt.

 - Jag förstår att många tycker "vi röstade ju i höstas. Nu ska vi göra det igen när någon annan klantat sig." Men Sverige har en tradition av högt valdeltagande och det är viktigt att det blir representativt. Alla måste ta möjligheten att göra sin röst hörd.