Nyårsfarorna är många. Människor, djur, byggnader och miljön kan skadas. Experterna manar nu till lugn och försiktighet i kväll. Foto: Jan WiridenNyårsfarorna är många. Människor, djur, byggnader och miljön kan skadas. Experterna manar nu till lugn och försiktighet i kväll. Foto: Jan Wiriden
Nyårsfarorna är många. Människor, djur, byggnader och miljön kan skadas. Experterna manar nu till lugn och försiktighet i kväll. Foto: Jan Wiriden
Åke Persson, expert på Brandskyddsföreningen, säger att 17 personer i fjol skadades så allvarligt av fyrverkerier att de behövde föras till sjukhus. Foto: Håkan FlankÅke Persson, expert på Brandskyddsföreningen, säger att 17 personer i fjol skadades så allvarligt av fyrverkerier att de behövde föras till sjukhus. Foto: Håkan Flank
Åke Persson, expert på Brandskyddsföreningen, säger att 17 personer i fjol skadades så allvarligt av fyrverkerier att de behövde föras till sjukhus. Foto: Håkan Flank
Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst. Foto: Polisen PolisenChrister Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst. Foto: Polisen Polisen
Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst. Foto: Polisen Polisen

De stora nyårsfarorna – så undviker du dem

Publicerad

Polisen kallar in mer personal och kan öppna extra arrester, psykologen varnar för att hundarna far illa – och experten vädjar till varsamhet med fyrverkerierna.

Nyårsfarorna är många när vi ska ringa ut det gamla och in det nya.

– Det blir både bränder och personskador när man skjuter fyrverkerier. Sköter sig folk bara ordentligt skulle vi förmodligen inte ha något sådant, säger Åke Persson på Brandskyddsföreningen.

År 2015 ska bli år 2016 och det är hög tid för både självrannsakan och framtidsplanering.

Och försiktighet.

För nyår innebär inte bara fest och glamour – utan också stora faror. Brott begås, så väl människor som djur far illa och även miljön kan påverkas negativt.

– Det är en så stor helg så att vi har extra personal. Vissa gånger kan det vara jättebra och ofta avlöper nyårsafton i god anda. Men det är mycket folk ute och rör på sig. De kan vara lite onyktra och oaktsamma och då kan det hända tråkigheter, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Rattfyllor är ett problem

Det handlar, enligt polisen, i första hand om misshandelsfall, fyllor och rattfyllor.

– Det är ett stort bekymmer att få tag i taxi på nyår. Men folk ska ta sig hem ändå, så vi har lite fler nykterhetskontroller med tanke på det, säger Christer Fuxborg.

Har ni öppet fler arrester än vanligt?

– Vi har förberett möjligheten.

Också fyrverkeriolyckor lär inträffa i dag. Enligt Brandskyddsföreningen blev 17 svenskar så allvarligt skadade av fyrverkerier i fjol att de behövde läggas in på sjukhus.

"Man får fyrverkerier på sig"

Åke Persson, expert på explosiva varor hos organisationen, berättar att i princip samtliga av dem skadades på nyår.

– Sex av personerna var minderåriga. Det är som det brukar vara, att en alltför stor del av dem som skadas är under 18 år, säger Åke Persson.

Är människor ovarsamma när de smäller fyrverkerier?

– Ja, det måste vara så eftersom det både blir bränder och personskador. Följer folk bara anvisningarna och sköter sig ordentligt skulle vi förmodligen inte ha någonting sådant.

Hur skadar sig personerna?

– Man får fyrverkerier på sig. Det kan vara att man befunnit sig alldeles för nära vid uppskjutningen. Sedan händer det att grejerna välter så att fyrverkerierna skjuts i väg horisontellt i stället för vertikalt.

När det kommer till skador som orsakas av fyrverkerier är trenden ändå nedåtgående. Men Åke Persson är ändå orolig inför nyårsaftonen.

– Det finns en väldigt stor risk att det blir så, svarar han på frågan om minst lika många som ifjol kommer bli skadade nu.

Hundar skadas

Likaså lider många hundar. Hundpsykologen Anders Hallgren skrev under gårdagen på GT Debatt om hur nyårsfyrverkerier påverkar djuren:

"Hundar och katter chockas och springer bort. Många av dem traumatiseras för livet. Småfåglar dör av chock."

Privatpersoner och specialhotell på olika ställen i landet tar emot och erbjuder trygghet åt rädda hundar på nyår. Polis och räddningstjänst uppmanar också alla tvåbenta att ta det varsamt – så att det blir ett så gott nytt år som möjligt.

Och blir det, som väderprognosen säger, en kall och ruggig nyårsafton har det sina fördelar, enligt Christer Fuxborg.

– Vädret är en av våra bästa medarbetare. Skulle det regna och vara tråkigt väder så har det en inverkan på hur stökigt det blir, säger han.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER