Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De stod i frontlinjen under pandemiåret: ”Oerhört tufft”

Från första fallet till spekulationerna om en andra våg. Så här sa experterna om corona under våren och sommaren.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström vid en av presskonferenserna i mars 2020.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Thomas Wahlberg och Ann Söderström är två av de som stått i frontlinjen under pandemiåret i Västra Götaland.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som att gå i väglöst land, där den utstakade riktningen plötsligt ändras.

Det är smittskyddsläkaren Thomas Wahlbergs beskrivning av sitt arbete under pandemiåret.

– Det har varit och är oerhört tufft på många sätt, säger han.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström håller med:

– Det var ingen som var förberedd på att det här skulle hända. Men vi har successivt skalat upp beredskapen.

Idag har exakt ett år gått sedan det första coronafallet i Sverige bekräftades, i Jönköping.

Under jul- och nyårshelgen 2019/2020 kom de första rapporterna från Kina om ett nytt coronavirus som upptäckts bland personer som varit på en marknad i Wuhan. Folkhälsomyndigheten bedömde då att risken var låg för att viruset skulle komma till Sverige.

– Det var ett helt nytt virus och en helt ny sjukdom som bara dök upp där i januari. I början var det oklart om det smittade mellan människor eller bara från djur till människor, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen och fortsätter:

– I januari såg vi allt fler bilder från Kina hur det eskalerade och hur städer stängdes ner. Men fortfarande var frågan: Kommer det hit?

Nu, drygt 12 månader senare, har drygt 96 600 personer i Västra Götaland testats positivt för covid-19. Totalt har 1 777 avlidit enligt den senaste statistiken.

”Gällde att veta hur vi skulle göra”

– Det första vi gjorde i januari var att få sjukvården att börja planera. Om det skulle komma ett misstänkt fall från Kina, då gällde det att veta hur vi skulle göra. Hur isolerar vi och vilken skyddsutrustning behövs kring personen? Det gällde att tidigt kunna identifiera fall, att isolera och smittspåra runt det fallet så det inte skulle bli någon spridning. Det var den initiala målsättningen, förklarar Thomas Wahlberg.

Den tidigaste åtgärden som vidtogs i regionen var att beställa munskydd och annat som kunde behövas för att vårda smittade.

– Vi började beställa hem skyddsutrustning redan i januari, säger Ann Söderström.

– Om det värsta skulle hända ville vi vara förberedda, och det var mycket tack vare att Thomas Wahlberg var ute så tidigt. Det var han som hörde av sig om att göra beställningarna. Men det var väl ingen som kunde föreställa sig att det skulle bli så som det sedan blev, fortsätter hon.

Covid-patient tas om hand på intensivvårdsavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT

Kvinna i Jönköping första fallet i Sverige

Det är på söndagen 31 januari exakt ett år sedan det första fallet av covid-19 konstaterades i Sverige. Det handlade om en kvinna i 20-årsåldern i Jönköping som varit i Wuhan i Kina.

Västra Götalandsregionens första fall av covid-19 blev bekräftat den 26 februari. En man i 30-årsåldern som hade varit i norra Italien testades positivt på Sahlgrenska i Göteborg.

Dagen efter meddelade regionen på sin hemsida att han mådde bra och vårdades på infektionsklinik. Samma dag konstaterades att två nära kontakter till den sjuke också hade bekräftats smittade, och även en annan person utan koppling till de övriga fallen.

– Jag hade tidigt tanken och känslan att det här kommer att bli en pandemi. Det blev mer och mer tydligt. När man såg vad som började ske i Italien... jag kände en oro över hur stort det skulle bli. Hur hårt skulle det här drabba oss?

Thomas Wahlberg konstaterar att den stora utmaningen har varit de snabba anpassningarna kring nya situationer som uppstått.

”Som att gå i väglöst land”

– Hur förberedda vi än försöker vara och ligga steget före, så har det ibland tagit olika vändningar som du inte visste skulle ske, säger han och fortsätter:

– Det har varit som att gå i väglöst land. När man precis har gjort en ny rekommendation blev det en ändring efter en ny bedömning. Vi har hela tiden fått försöka anpassa oss kring det nya så gott vi har kunnat, och hitta rätt vägar. Det har varit väldigt tungt och en stor del av vårt jobb.

Thomas Wahlberg beskriver det som ” en resa i kunskap som ändrats hela tiden”.

– Oavsett hur mycket planer och förberedelser man tänker sig, så är det först när man står i det som det verkligen gäller. Det har varit och är oerhört tufft på många sätt. Det är bra att vara förberedd, men jag tror aldrig att man kan förbereda sig på att hantera en helt ny sjukdom, säger han.

– Jag var nog inställd på att det skulle kunna bli en ny influensapandemi men inte att jag skulle få uppleva en pandemi med ett helt nytt virus.

”Det har varit och är oerhört tufft på många sätt”, säger Thomas Wahlberg om pandemin.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN / Björn Larsson Rosvall/TT / TT N

Sjukvårdsdirektören: ”Ingen var förberedd”

Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström konstaterar att beredskapen för att möta pandemin har ökat successivt.

– Vi har hela tiden lyckats skala upp med fler vårdplatser. Och i Västra Götalandsregionen har vi aldrig stått utan skyddsutrustning vilket beror på att vi gjorde de tidiga beställningarna. Det har varit på gränsen ibland i lagren, men det har alltid funnits mer att tillgå i regionen.

– Men det var väl ingen som trodde att det skulle bli så här som det sedan blev. Ingen var förberedd på att detta skulle hända. Det här är något vi aldrig tidigare har varit med om.

Ann Söderström hyllar sjukvårdspersonalen och hur sjukhusen stått beredda med vårdplatser:

– Jag tycker att våra sjukhus gjort ett fantastiskt jobb som hela tiden haft lediga intensivvårdsplatser för svårt sjuka patienter, och kunnat bereda vårdplatser för svårt sjuka som inte behövt iva. Det har gått genom att annan vård ställts in. Det är ett pris man fått betala. 

Första dödsfallet i Västsverige i mars

Det första dödsfallet i covid-19 i Västra Götaland rapporterades 14 mars. En kvinna i 85-årsåldern som vårdats en tid på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra hade avlidit.

– Vi visste från andra länder, Kina, Österrike och Italien att äldre med riskfaktorer var sköra, men ingen tänkte att vi skulle få så många dödsfall som vi har fått. Det var inte oväntat att folk skulle bli svårt sjuka och även avlida, men ingen var förberedd på att så många skulle dö, säger Ann Söderström.

Hon anser att det är ett stort misslyckande att så många äldre har dött:

– Det vi inte klarat av tillsammans med kommunerna är att skydda äldre på äldreboendena. Där har vi inte lyckats. Vi borde ha kunnat skydda dem bättre. Eftersom vi inte klarade det under hösten heller så måste man säga att där har vi inte gjort det vi trodde vi skulle kunna göra. Det är något vi tittar på tillsammans med kommunerna.

Vad kunde ha gjorts bättre?

– För vår del handlar det om mer läkarnärvaro. Det kan även vara på distans vill jag tillägga, för när det är som mest smittspridning vill vi ju inte att läkarna ska springa runt. Det handlar också om utbildning av personal inom kommunal vård och omsorg.

– En del brister i äldreomsorgen har inte bara med pandemin att göra. Vi har väldigt svårt sjuka personer som vårdas på särskilda boenden för äldre. Vi behöver tillsammans med kommunerna tänka till kring hur kompetensförsörjningen ska se ut på ett äldreboende. Det är ju inte som ett gammalt ålderdomshem där man är rätt så frisk.

”Det vi inte klarat av tillsammans med kommunerna är att skydda äldre på äldreboendena”, säger Ann Söderström.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Få räknade med en kraftig andra våg

Tidigt under hösten 2020 när den första coronavågen klingat av var det inte många som räknade med att det skulle komma en kraftig andra våg under vintern, konstaterar Ann Söderström.

– Jag tillhörde också dem som trodde att ja, det kommer en andra våg, men den blir inte lika besvärlig eftersom det finns en viss immunitet i befolkningen. Så tänkte många, och även jag själv. Det visade sig vara helt fel. Det var ingen förberedd på, säger hon.

– Jag tror att många var förvånade över att den andra vågen blev så kraftig. Vi var beredda på en ökning under vintersäsongen, men inte att den skulle bli värre än första vågen.

Antalet fall med bekräftad covid-19 i Västra Götaland har minskat successivt tre veckor i rad. 

Men fortfarande vårdas omkring 400 coronasjuka på regionens sjukhus. Det är fler än när det var som värst i våras.

– Vi har inte sett slutet på det här ännu. Det är alldeles för tidigt att säga att det håller på att ge vika. Jag är orolig över att den andra vågen ska vända upp igen. Just nu ser det gynnsamt ut för att det ska fortsätta neråt, men det är otroligt viktigt att vi håller i alla restriktioner och är väldigt försiktiga.

– Samtidigt har vi ett vaccin nu.  Vi kommer alltid att behöva leva med lite covid-19 i samhället, men det finns hopp ändå att kunna hejda den stora smittspridningen om många väljer att vaccinera sig.

Vad har du tyckt varit svårast i ditt jobb med att hantera situationen?

– Att leva med den här osäkerheten. Att vi inte riktigt vet vart det här tar vägen. Att du skulle vilja säga att om några veckor kommer det att se ut så här. Det har varit många olika riktlinjer och kommit många olika besked från nationella myndigheter. Att leva i den här världen med lite olika besked och ändå hitta en tydlig linje, det är väl det som är utmaningen i alla kriser egentligen.

– Vi är ett väldigt bra team med många kompetenser, ett snabbfotat team där alla hjälps åt. Vi har ett gott samarbete med alla sjukhus. Vi har varit en region och har känt att vi ska klara det här tillsammans. Det har varit det som hållit oss uppe. Vi har ju egentligen inget val. 

Rosa Johansson, boende på Högsbotorpshemmet, var först i Västsverige med att få vaccin mot covid-19. Hon fick sprutan den 27 december 2020.
Foto: Göteborgs Stad

”Har vårdat nära 9 000 patienter”

Ann Söderström menar att det finns mycket att lära av det som inte gått bra hittills under pandemin, framför allt att det inte gick att skydda de äldre på ett bättre sätt.

– Men man får vara ödmjuk och säga att vi gjorde något vi aldrig har gjort förut. Vi har varit med om något som aldrig hänt tidigare. Vi har vårdat nära 9 000 patienter i regionen och 90 procent av dem har överlevt. 

Under året som gått har Thomas Wahlberg och Ann Söderström stått i frontlinjen för bekämpningen av covid-19 i Västra Götalandsregionen.

På presskonferenser har de informerat om det aktuella läget och otaliga gånger upprepat: ”Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna, håll avstånd, trängs inte i köpcentra”.

– Mycket ansvar har lagts på den enskilda individen. Och vi har varit ganska maktlösa också i detta, säger Thomas Wahlberg.

Han tycker att den nya pandemilagen som trädde i kraft 10 januari borde ha funnits på plats mycket tidigare.

”Bra om vi haft en pandemilag redan i höstas”

– Det hade varit bra om vi haft en pandemilag redan när vi började se en ökning i höstas. Då hade vi från början haft möjlighet att sätta in vissa åtgärder. 

Wahlberg tycker att det nu är bra att kunna sätta ner foten och säga vad det är som gäller.

– Pandemilagen innebär att det finns fler skarpa verktyg att ta till. Jag tror att det ibland är bra att peka med hela handen. På det stora hela tror jag att många har följt råd och rekommendationer, inte minst såg vi under våren hur oerhört många 70-plussare som tog ett väldigt stort ansvar. Men det är alltid ett antal som vi inte når.

Hur tycker du att regeringen har hanterat pandemin?

– Det får man nog ta sedan. Alla har utsatts för något helt nytt. Vi får se vad utvärderingar kommer att visa. Men jag hade som sagt gärna sett en pandemilag på plats tidigare.

– När antalet fall började minska efter sommaren blev det ett stort tryck att öppna upp samhället igen. I vissa fall hade det varit bra att inte öppna upp för snabbt. Det blev väldigt rörigt det här med olika gränser för hur många som fick delta i sammankomster, ena stunden var det 500 och sedan 50. Sett med mina glasögon kan snabba ändringar ge en signal om att det inte är så farligt.

Finns positiva tecken 

När Thomas Wahlberg ger en bild av läget just nu pratar han om att det ser ut som att antalet fall i regionen börjar minska. Att det är ett gott tecken. Att det är positivt att vi har vaccin.

– Nu gäller det att vi INTE släpper efter. Det är så oerhört viktigt att vi fortsätter vara försiktiga. Det är mycket smitta i samhället och vi vet inte hur det blir med de mutanta stammarna. 

I onsdags konstaterade Wahlberg att det då fanns nio fall av den brittiska virusmutationen.

– Vi får räkna med att vi kommer hitta allt fler fall, förklarade han. 

Så upplevde allmänheten 2020.