Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"De sparkade sönder honom när han låg"

LÄMNADES I BUSKAGE. På Bangårdsvägen, nära Kållereds köpstad, blev den 63-årige utvecklingsstörde mannen nedslagen och bakbunden av ett okänt killgäng. Först två dygn senare hittades mannen i buskaget svårt medtagen och nedkyld. Polisen har ännu inget signalement på förövarna.
Foto: Anki Raun

KÅLLERED. Den utvecklingsstörde 63-åringen blev brutalt nedslagen och rånad av killgänget bakom Kållereds köpstad.

De band honom till händer och fötter och satte tejp för hans mun - sedan lämnade de honom i ett buskage.

Två dygn senare hittades han av en hundägare svårt medtagen, nedkyld och med låg kroppstemperatur.

- Det här är så jävla fegt, säger en nära anhörig.

Misshandeln i Kortedala

För tre månader sedan misshandlades 61-årige Carl-Eric Cedvander brutalt av ungdomar i Kortedala.


Nu har ännu en svår misshandel inträffat. Den här gången har en 63-årig utvecklingsstörd man slagits ner, bundits och rånats av ett ungdomsgäng i Kållered.


18 mars. 61-årige Carl-Eric Cedvander misshandlassvårt av ett ungdomsgäng på Kortedala torg.

28 mars. Sju pojkar, hemma­hörande i Hjällbo, hämtas till förhör misstänkta för den grova misshandeln. Pojkarna placeras ut på slutna ungdomsvårdsanstalter runtom i Sverige.

1 april. Fyra av pojkarna häktas av Göteborgs tingsrätt. Tolv dagar senare släpps två och förs till ett ungdomshem.

26 maj. Carl-Erik Cedvander vaknar upp ur koman men enligt anhöriga har han allvarliga hjärnskador och kommer aldrig att vara kapabel att ta hand om sig själv i framtiden.

Det var vid halvtvåtiden i onsdag som den utvecklingsstörde 63-åringen ska ha blivit överfallen och rånad på bland annat en klocka av tre killar på Bangårdsvägen nära Kållereds köpstad.

- Först på fredagsmorgonen klockan 08.45 hittas han av en kvinna som är ute och går med en väninna och en hund. Kvinnan blir nyfiken när hon ser lite påsar och grejer och bestämmer sig för att titta noggrannare. Då ser hon åldringen ligga där, säger Ann-Christin Skoglund, förundersökningsledare vid kriminaljouren.

Är svårt medtagen

Mannen är svårt medtagen efter att ha legat i buskaget i två dygn i kylan och körs i ambulans till Sahlgrenska sjukhuset.

- På sjukhuset konstaterar man att han varit bunden och tejpad och att han har köldskador, säger Ann-Christin Skoglund.

Är det inte konstigt att ingen sett mannen ligga i buskaget?

- Det är några meter det handlar om. Kvinnan som hittade honom har ju fått gå in en bit.

Har ni något signalement på förövarna?

- Nej, jag kan bara säga att det rör sig om tre killar. Vi lämnar ogärna ut signalement för då låser man sig vid det och det är ju inte säkert att signalementet stämmer, säger förundersökningsledaren Ann-Christin Skoglund, som dock medger att 63-åringen lämnat några uppgifter om förövarna till polisen, som de nu ska arbeta vidare med.

En anhörig till 63-åringen har kontaktat GT och är mycket upprörd över vad som hänt.

- Det här är så jävla fegt.

"Han låg försvarslös"

Han beskriver 63-åringen som en person som aldrig har gjort en fluga förnär.

- Hade de bett honom att lämna över allt han hade så hade han gjort det med ett leende. I stället sparkade de sönder honom när han låg ner försvarslös, säger den anhörige som inte vill framträda med sitt namn.

Han berättar att hans utvecklingsstörde släkting bor själv i egen lägenhet. Hemtjänsten hjälper honom på onsdagar, det vill säga precis innan han blev överfallen. Nästa gång skulle varit på fredagen - därför har ingen anmält honom saknad.

- Väldig otur att det skulle hända precis då. Nu fick han ligga två nätter ute i kylan och utan mat.