Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De somnar i duschen – skador för miljoner

Det är inte ovanligt att människor sitter på golvet och duschar. Det kan öka risken för att somna, täppa till golvbrunnen och drabbas av att hela lägenheten blir vattenskadad. Poseidon drabbades fyra gånger på ett år.
- Att vi drabbas av vattenskador sedan hyresgäster somnat i duschen och täppt till golvbrunnen är en konstig och underlig sak. Ändå har det hänt så många gånger på kort tid, säger Annicka Thorin, chef för Poseidon distrikt öster.
– Jag brukar inte sitta i duschen och framförallt inte ligga ned. Jag har suttit någon gång. I badkar förstår jag att man kan somna men i duschen tycker jag låter konstigt, säger Klara Brohagen, 24, student, Lunden.
Foto: Robin Aron
Brukar du sitta eller ligga ned när du duschar, Björn Holmgren, 21, charkuterist, Linne, Oliver Stenström, 21, charkuterist, Kungsbacka och Isa Steponaitis, 21, servitris, Kungshöjd?– Jag brukar oftast sitta ned och kanske på lördagskvällar ligga ned. Jag har dusch och badkar i ett, det är riktigt skönt att sitta ned och duscha, säger Björn.– Jag har suttit i duschen en gång, jag var ung trött och full så jag kan förstå att folk somnar i duschen. I vanliga fall står jag upp, säger Oliver.– Jag sitter i duschen när jag tvättar mitt hår, det tar så lång tid. Det blir lite som en bastu, säger Isa.
Foto: Robin Aron
– Jag tycker det låter riktigt konstigt att lägga sig i duschen, jag står alltid upp, säger Peter Sandberg, 70, pensionär, Majorna.
Foto: Robin Aron
- Jag brukar varken sitta eller ligga ner när jag duschar. Min dusch är för liten för att sova i. Det kanske hade varit skönt att sitta ned om det funnits plats, säger Christian Faström, 40, produktutvecklare, västra Göteborg.
Foto: Robin Aron
Både Lisa Salvall, 27, student, Kortedala och Johan Elder, 27, snickare, Kortedala står i duschen. "Det låter rätt opraktiskt att ligga ned", säger Lisa. "Jag sitter däremot i badkaret. Fast om man tar ett varmt bad är det ju lätt att somna", säger Johan.
Foto: Robin Aron
1 / 7

På ett år fick fyra av Poseidons lägenheter svåra vattenskador sedan hyresgästerna somnat i duschen och täppt till golvbrunnen, skriver gp.se.

– Jag tycker det är ett konstigt fenomen, säger Annicka Thorin, chef för Poseidons distrikt öster.

Även Stena Fastigheter i Göteborg har haft samma problem.

I de fall som drabbat Poseidon hade hyresgästerna duschat på natten.

– Det tycker jag själv är underligt. Jag skulle inte duscha efter klockan tio på kvällen om det inte var något alldeles speciellt, säger Annicka Thorin.

Alkohol har i flera fall varit inblandat.

- Det berättade de själva. Vad ska man annars hitta på för att förklara vad som hänt? Det går inte riktigt att ljuga bort en sådan här situation.

I ett fall har det funnits en medicinsk förklaring.

– Då har det varit en sjukdom som gjort att den duschande inte kunnat hjälpa att personen somnat.

I ett annat fall hade den duschande halkat, slagit i huvudet och blivit medvetslös.

– Det blir rätt mycket vatten om det får rinna några timmar. Och det tar ett tag innan de boende i våningen intill eller under reagerar. Det blev rätt stora skador. Vi fick bryta upp parketten i en stor del av lägenheten.

En sådan här skada kan lätt kosta 300 000 kronor.

– Ofta blir det större skador av vatten än av eld, berättar Annicka Thorin.

Då gäller det att hyresgästen har hemförsäkring som kan täcka upp.

– Tyvärr är det inte alla som har hemförsäkring.

Även hos Stena Fastigheter har drabbats av vattenskador sedan hyresgäster somnat i duschen.

–  Blir det en vattenskada på grund av oaktsamhet eller vårdslöshet är det hyresgästens hemförsäkring som kopplas in. Försäkringen skyddar om något inträffat där hyresgästen blivit skadeståndsskyldig, säger Elise Berggren, pressansvarig på Stena Fastigheter.

Men man kan inte vara helt säker på att få ersättning för allt.

– En skada ska alltid vara "plötslig och oförutsedd", för att försäkringen ska gälla. Har någon varit grovt oaktsam så kan det få konsekvenser för ersättningen, berättar Johan Eriksson, pressansvarig på Trygghansa.

Vattenskador kostade Poseidon 22,5 miljoner kronor förra året, skriver GP som var först med att berätta om duschproblemen.