Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De ska rädda elefanter – med sin lilla Fiat 127

Niclas, Linus och Andreas ska trängas under 1 500 mil i sin Fiat 127 från 1975.
Foto: PRIVAT
Sedan förra hösten har de jobbat med bilen.
Foto: PRIVAT

Här är gänget med en något annorlunda semesterplan.

Trion ska färdas över nästan halva jordklotet – i en Fiat 127 från 1975. Från Prag till Ulan Bator i Mongoliet.

Målet: att samla så mycket pengar som möjligt till välgörenhet.

– Och bilen är inte så stor, det blir trångt, säger initiativtagaren Niclas Nero, 39.

De ska köra 1 500 mil – från Prag till Ulan Bator – i en 1 000-kubiks Fiat från 1975. Niclas Nero, 39, och hans två vänner Andreas Hagstedt och Linus Löfgren åker på lördagen i väg för att delta i Mongolrallyt, en välgörenhetstävling med sammanlagt 342 ekipage.

Reglerna är tydliga: bilarna får max ha en 1 000-kubiks motor, alla måste samla in minst 1 000 pund (11 600 kronor) och inga sponsrade lag får förekomma.

– När jag var i Georgien på semester förra året såg jag en bil med loggan för rallyt. Jag blev nyfiken på vad det var och kollade med några polare om de kunde tänka sig åka. De var sugna och vi köpte en bil i september förra året, fram till nu har vi grejat med den, säger Niclas Nero.

Startar i Prag

Laget från västsvenska Åsa starar från den andra officiella starten i Prag. Annars går starten från London. Under resans väg till Mongoliet kommer Fiaten bland annat att köras genom Turkiet, Georgien, Azerbajdzjan och Ryssland, för att nämna några länder.

– Det blir mycket att se, konstaterar Niclas. 

– Det kommer att bli trångt i bilen och väldigt varmt. Men vi är exalterade och det här kommer bli sjukt roligt och spännande.

En bil är en bil. Och en gammal bil är en gammal bil...

– Men det här är en simpel bil. Inte jättemycket kan gå sönder som inte någon verkstad på vägen kan ordna.

Hoppas hinna hem till bröllopet

Hur ska ni klara detta och samtidigt hålla sams?

– Det blir den största utmaningen för oss även om vi är bra vänner. Så här är det, förbannad får man bli men att sitta och sura är förbjudet. Det går inte.

Ekipaget har sex veckor på sig att komma fram – men hoppas på att göra det på fem.

– Klarar vi det hinner vi hem till ett bröllop vi ska på. En av killarna i bilens bror gifter sig.

Niclas och hans vänner har valt att skänka de pengar som de lyckas samla in till Perfect World Foundation – och i synnerhet elefantprojekt i Afrika. Målet för dem är att få in drygt 110 000 kronor att lämna över. De hoppas även kunna bidra med omkring 5 000 kronor till Cool Earth, som är rallyts officiella välgörenhetsföretag.