Niclas, Linus och Andreas ska trängas under 1 500 mil i sin Fiat 127 från 1975. Foto: PRIVATNiclas, Linus och Andreas ska trängas under 1 500 mil i sin Fiat 127 från 1975. Foto: PRIVAT
Niclas, Linus och Andreas ska trängas under 1 500 mil i sin Fiat 127 från 1975. Foto: PRIVAT
Sedan förra hösten har de jobbat med bilen. Foto: PRIVATSedan förra hösten har de jobbat med bilen. Foto: PRIVAT
Sedan förra hösten har de jobbat med bilen. Foto: PRIVAT

De ska rädda elefanter – med sin lilla Fiat 127

Publicerad

Här är gänget med en något annorlunda semesterplan.

Trion ska färdas över nästan halva jordklotet – i en Fiat 127 från 1975. Från Prag till Ulan Bator i Mongoliet.

Målet: att samla så mycket pengar som möjligt till välgörenhet.

– Och bilen är inte så stor, det blir trångt, säger initiativtagaren Niclas Nero, 39.

De ska köra 1 500 mil – från Prag till Ulan Bator – i en 1 000-kubiks Fiat från 1975. Niclas Nero, 39, och hans två vänner Andreas Hagstedt och Linus Löfgren åker på lördagen i väg för att delta i Mongolrallyt, en välgörenhetstävling med sammanlagt 342 ekipage.

Reglerna är tydliga: bilarna får max ha en 1 000-kubiks motor, alla måste samla in minst 1 000 pund (11 600 kronor) och inga sponsrade lag får förekomma.

– När jag var i Georgien på semester förra året såg jag en bil med loggan för rallyt. Jag blev nyfiken på vad det var och kollade med några polare om de kunde tänka sig åka. De var sugna och vi köpte en bil i september förra året, fram till nu har vi grejat med den, säger Niclas Nero.

Startar i Prag

Laget från västsvenska Åsa starar från den andra officiella starten i Prag. Annars går starten från London. Under resans väg till Mongoliet kommer Fiaten bland annat att köras genom Turkiet, Georgien, Azerbajdzjan och Ryssland, för att nämna några länder.

– Det blir mycket att se, konstaterar Niclas. 

– Det kommer att bli trångt i bilen och väldigt varmt. Men vi är exalterade och det här kommer bli sjukt roligt och spännande.

En bil är en bil. Och en gammal bil är en gammal bil...

– Men det här är en simpel bil. Inte jättemycket kan gå sönder som inte någon verkstad på vägen kan ordna.

Hoppas hinna hem till bröllopet

Hur ska ni klara detta och samtidigt hålla sams?

– Det blir den största utmaningen för oss även om vi är bra vänner. Så här är det, förbannad får man bli men att sitta och sura är förbjudet. Det går inte.

Ekipaget har sex veckor på sig att komma fram – men hoppas på att göra det på fem.

– Klarar vi det hinner vi hem till ett bröllop vi ska på. En av killarna i bilens bror gifter sig.

Niclas och hans vänner har valt att skänka de pengar som de lyckas samla in till Perfect World Foundation – och i synnerhet elefantprojekt i Afrika. Målet för dem är att få in drygt 110 000 kronor att lämna över. De hoppas även kunna bidra med omkring 5 000 kronor till Cool Earth, som är rallyts officiella välgörenhetsföretag.

Relaterade ämnen
Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER