Prästen Katinka Grandin famnar om Robert Fröhling, som spenderat många jular i Johanneskyrkan och denna dag bjudit på musik till gästerna. Foto: Anders YlanderPrästen Katinka Grandin famnar om Robert Fröhling, som spenderat många jular i Johanneskyrkan och denna dag bjudit på musik till gästerna. Foto: Anders Ylander
Prästen Katinka Grandin famnar om Robert Fröhling, som spenderat många jular i Johanneskyrkan och denna dag bjudit på musik till gästerna. Foto: Anders Ylander
Jessica Bengtsson och Anders Abrahamsson. Foto: Anders YlanderJessica Bengtsson och Anders Abrahamsson. Foto: Anders Ylander
Jessica Bengtsson och Anders Abrahamsson. Foto: Anders Ylander
Pia Gustafsson. Foto: Anders YlanderPia Gustafsson. Foto: Anders Ylander
Pia Gustafsson. Foto: Anders Ylander
Elisabet Skatt, Kerstin Warmeius, Karin Warmeius och Stig Bryttne. Foto: Anders YlanderElisabet Skatt, Kerstin Warmeius, Karin Warmeius och Stig Bryttne. Foto: Anders Ylander
Elisabet Skatt, Kerstin Warmeius, Karin Warmeius och Stig Bryttne. Foto: Anders Ylander

De ser till att hemlösa också får en god jul

Publicerad

Julafton är för många en dag som firas med släkt och vänner, men i Johanneskyrkan i Göteborg möts man över gränserna.

Här är alla välkomna.

– Till alla hemlösa i Göteborg och Sverige vill jag önska en god jul och ett gott nytt år, det behövs för det är jävligt svårt att vara hemlös, säger Anders Abrahamsson som varit hemlös i 25 år.

För 19 året i rad arrangerar Stadsmissionen i Göteborg julfirande i dagarna tre i Johanneskyrkan. På julaftonen bjöds det såväl på julbord som på musik och gudstjänst.

– Det är faktiskt första gången jag jobbar på just julafton, och det här är verkligen jul på riktigt. En jättego stämning där folk som aldrig tidigare träffats börjar prata, säger Katinka Randin, präst i Johanneskyrkan.

Robert Fröhling är en av de som besöker Stadsmissionens tillställning.

– Jag har gått igenom många revolutioner i mitt liv, men nu har jag hittat kraften att ta mig tillbaka till livet. Genom konten och det meditativa, men jag vill ändå vara här. Kanske för att ge tillbaka, säger han.

"Ville inte sitta hemma själv"

Vid ett av de dukade borden sitter ett helt gäng med människor, de känner inte varandra sedan innan men just denna dag så har de samlats.

– Det är första gången jag är här, jag ville inte sitta hemma själv och här är det välkommet för alla, säger Elisabet Skatt.

Mittemot sitter Anders Abrahamsson, han berättar att han varit hemlös i 25 år och att han gärna vill önska alla som är i samma situation en god jul och ett gott nytt år.

– Och till alla andra också, säger Kerstin Warmenius som berättar att hon faktiskt konfirmerades i Johanneskyrkan och går gärna hit på jul.

Johanneskyrkan håller öppet även på juldagen, annandagen och på nyårsafton.

– Så det blir fullt hus flera dagar i rad, i dag har vi varit två skift med tolv personer i varje som jobbat här ideellt. Det är en underbar känsla, säger prästen Katinka Randin.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER