VÄGRAR. Göran Johansson (s) vägrar i dag att ens tala om vad göteborgarna ska röstas om, trots att förslaget om folkomröstning kommer från socialdemokraterna, som ska fatta beslut vid sitt årsmöte 78 april.
VÄGRAR. Göran Johansson (s) vägrar i dag att ens tala om vad göteborgarna ska röstas om, trots att förslaget om folkomröstning kommer från socialdemokraterna, som ska fatta beslut vid sitt årsmöte 78 april.

De säger NEJ

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Det blir ingen folkomröstning om trängselavgifter i Göteborg i höst.
Samtliga partier utom socialdemokraterna säger nu nej.
Därmed faller förslaget.
Röstsiffrorna i fullmäktige skulle bli 52-29. Det vill säga alla mot s. Socialdemokraterna kom med förslaget om folkomröstning i samband med höstens val vid sin valupptakt i slutet av januari. Vid partiets årsmöte 7-8 april ska man fatta definitivt beslut.

Dödfött förslag redan nu

Men oavsett vad s beslutar är förslaget dödfött från början. Det blir inte av. Det är nämligen inte bara de borgerliga partierna som gör tummen ner. Även socialdemokraternas båda samarbetspartier i den politiska majoriteten säger blankt nej. Både miljöpartiet och vänsterpartiet är för trängselavgifter men vill inte folkomrösta nu. - Om det ska genomföras en folkomröstning ska det finnas ett konkret förslag att ta ställning till, säger vänsterpartiets gruppledare, kommunalrådet Eva Olofsson. - Ett sådant förslag hinner man inte ta fram till valet, och läggs det ett förslag i kommunfullmäktige om folkomröstning utan att det finns något konkret att rösta om, kommer vi att rösta nej.

"Taktiskt spel"

Eva Olofsson ser den debatt som pågår just nu om en folkomröstning inför valet som ett taktiskt spel, och det vill inte vänsterpartiet vara med om. Även Kia Andreasson, kommunalråd och gruppledare för miljöpartiet, är kritisk. - Vi är inte emot en folkomröstning, men då måste människor ha ett underlag så att de vet vad de ska ta ställning till, säger hon. - Det kommer vi aldrig hinna få fram före valet. Kommer det ett förslag om folkomröstning utan underlag, säger vi nej.

Därför röstar borgarna nej

På borgerlig håll är svaren lika glasklara: - Vi röstar självfallet nej till en folkomröstning där inga konkreta förslag finns med, säger moderaternas gruppledare, kom-munalrådet Jan Hallberg. - Först måste man bestämma vad vi ska folkomrösta om. Om vi bara ska rösta om ja eller nej, utan att veta till vad, är det helt omöjligt. Då säger vi nej, säger Helen Odenjung, kommunalråd och gruppledare för folkpartiet. - Vi måste få reda på vad vi ska rösta om. Ett generellt förslag om folkomröstning röstar vi nej till, säger Carina Liljesand, kommunalråd och gruppledare för kd.
Mats Wångersjö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER