Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De rödgröna säger nu nej till folkomröstning

De rödgröna säger nu nej till en folkomröstning trots att över 40 000 underskrifter har godkänts.
Foto: Jan Wiriden

Anneli Hulthén vill inte att göteborgarna ska få folkomrösta om trängselskatten.
I en debattartikel i Göteborgs-Posten i dag avfärdar den rödgröna majoriteten folkinitiativet.

"Trängselskatten är en helt avgörande del i finansieringen av det Västsvenska paketet. Och den frågan kan inte plötsligt behandlas som en enskild fråga. Därför säger vi rödgröna nej till en folkomröstning, skriver Anneli Hulthén, Socialdemokraterna, Mats Pilhem, Vänsterpartiet och Kia Andreasson, Miljöpartiet, i en debattartikel i GP i dag.
De rödgröna hävdar att det inte finns någon alternativ och trovärdig finansiering av det västsvenska paketet om trängselskatten försvinner.

Västlänken nödvändig

Samtidigt säger de sig ha stor respekt för dem som skrivit på folkinitiativet.
"Konsekvenserna av ett nej har inte redovisats och är i dagsläget inte heller möjliga att överblicka", skriver trion i en passus som nästan ordagrant överensstämmer med de slutsatser stadsdirektören lämnade förra veckan.
Politikerna menar vidare att Västlänken, den omdiskuterade tågtunnel som enligt planerna ska dras genom centrala Göteborg, är helt nödvändig.
"Centralstationens kapacitet slår i dag i taket, men tre centrala knutpunkter längs Västlänken kan klara uppgiften".

Krävs två tredjedelar nej-röster

Eftersom Moderaterna, liksom Sverigedemokraterna och Vägvalet redan aviserat att de kommer rösta ja till en folkomröstning ser det svårt ut för den rödgröna majoriteten att stoppa den. Minst två tredjedelar av kommunfullmäktige måste trycka på nejknappen. Beslutet fattas troligen i maj eller juni.
Redan nu märks det politiska spelet kring folkomröstningen tydligt. GP skriver i dag att ett formellt beslut om markinlösen till Marieholmstunneln, en biltunnel under älven, stoppats i fastighetsnämnden av de rödgröna.
- Efter Moderaternas ja till en folkomröstning är finansieringen osäker, säger nämndens ordförande Ulf Kamne, MP, till GP.