De räddade bävern
från en säker död

Åke Perman lyckades få ett grepp runt djurets nacke och kunde efter fler räddningsförsök få upp den ur dödsfällan.
Foto: Rolf Svensson
Bävern satt i ett minst sagt knivigt läge och var fullständigt utmattad när räddningen kom.
Foto: Rolf Svensson

Bävrar är knappast kända för att vara taggade på att träffa människor – men nöden har ingen lag.

Bävern i Säveån som fastnat i ett galler till ett kraftverk är nog snarare ytterst tacksam för de människor som räddade hans liv.

– Den var nog stressad, hans liv hängde på en skör tråd, så han tillät mig att ta upp den utan att bitas, säger Åke Perman.

Det var ett gäng av medlemmarna i Hillefors grynkvarns museiförening som fick utföra en spektakulär räddningsaktion under måndagen.

– Det var en flicka som kom springande och berättade att en bäver satt fast i gallret till kraftverket. Den kunde inte ta sig någonstans för att strömmarna var så hårda, säger Åke Perman.

Gänget började då lura på hur de skulle få upp djuret så att det skulle slippa möte sitt öde vid kraftverket i Säveån i Stenkullen.

"Bävrar – de bits"

Räddningsaktionen började med att de försökte med att sticka ner en stege i vattnet – där de hoppades av bävern skulle kravla sig upp. Det visade sig vara lönlöst.

– Man var inte så sugen på att gå ner i vattnet själv, dels på grund av strömmen och dels på grund av att bävrar – de bits, säger Åke Perman.

Tillslut blev en planka lösningen när Åke fick in den under djuret och sedan kunde lyfta upp bävern i nackskinnet. Då stor Rolf Svensson dessutom redo med kameran för att föreviga den udda djurinsatsen.

– Den hade ju fastnat i en ganska desperat situation och var alldeles utmattad, så några bett blev det inte, säger han.

Vanligt med bävrar

De styrde sedan ner bävern på rätt sida i vattnet och den firade med att kravla sig upp på stranden för att käka lite gräs innan den återvände till vattnet – styrkt av maten och förmodligen ytterst tacksam för sitt liv.

Och även om Åke Perman och Rolf Svensson aldrig tidigare räddat en bäver från en säker död är bävrar inget ovanligt i området.

– Vi håller på att restaurera en grynkvarn i området och där har vi haft besök av bäver flera gånger. Men jag hoppas att vi inte räddade den bäver som käkade upp vår arbetsbänk, skrattar Åke Perman.

Ja, det är inte alla bävrar som har goda avsikter…