"Högstadieeleverna på Valboskolan i Färgelanda, samlades på torsdagen för att protestera mot utvisningen av familjen Rizk, som har bott i Sverige i 10 år." Foto: Privat"Högstadieeleverna på Valboskolan i Färgelanda, samlades på torsdagen för att protestera mot utvisningen av familjen Rizk, som har bott i Sverige i 10 år." Foto: Privat
"Högstadieeleverna på Valboskolan i Färgelanda, samlades på torsdagen för att protestera mot utvisningen av familjen Rizk, som har bott i Sverige i 10 år." Foto: Privat
"Den utvisningshotade familjen Rizk har bott i Sverige i 10 år. Ett av familjens tre barn, 8-årige Antonio, är till och med född i landet." Foto: Privat"Den utvisningshotade familjen Rizk har bott i Sverige i 10 år. Ett av familjens tre barn, 8-årige Antonio, är till och med född i landet." Foto: Privat
"Den utvisningshotade familjen Rizk har bott i Sverige i 10 år. Ett av familjens tre barn, 8-årige Antonio, är till och med född i landet." Foto: Privat

De protesterar mot familjens utvisning

Publicerad

Familjen Rizk ska utvisas från Sverige – efter 10 år i landet. På Valboskolan i Färgelanda, där två av familjens tre barn går i skola, anordnades en manifestation under torsdagen, för att protestera mot Migrationsverkets beslut.

– Som svensk skäms jag för hur familjen behandlas, säger Conny Carlsson, idrottslärare på skolan.

Valboskolans 250 högstadielever samlades för en stämningsfylld manifestation på torsdagen, för att protestera mot Migrationsverkets beslut att utvisa två av deras kamrater till Libanon.

– Det var starka känslor. Mycket kampvilja, mycket engagemang och ett stort jävlar anamma. Det är eleverna själva som har dragit ihop den här manifestationen. De har känt de här pojkarna under hela sin skolgång, och kan inte begripa varför de plötsligt måste lämna Sverige, säger Camilla Johansson, klassföreståndare för ett av de utvisningshotade barnen.

Familjen Rizk består av fem personer: pappa Fadi, mamma Rajaa och deras tre barn: Elias, 16, Roy, 14, och Antonio, 8. För tio år sedan kom de till Sverige från Libanon.

Fadi, som tillhör en kristen minoritet, ska ha suttit i fängelse i Libanon, anklagad för samröre med Israel. Enligt familjen började sedan den terrorstämplade organisationen Hizbollah leta efter Fadi, och familjen flydde.

Yngste sonen född i Sverige

Conny Carlsson, som är idrottslärare på Valboskolan, har engagerat sig i familjens öde. Han bor i Högsäter, en liten by med 400 hushåll, där familjen Rizk också bott sedan de kom till landet.

– Fadi har fast anställning som svetsare, och den yngste pojken, Antonio, är född i Sverige De är en del av vårt lilla samhälle, och plötsligt ska de deporteras till ett land där pappan riskerar att mista livet och där barnen inte har något socialt nätverk. Som svensk skäms jag för hur de behandlas, säger Conny.

Klockan 10.00 i dag, medan manifestationen på Valboskolan fortfarande pågick, inställde sig familjen Rizk hos gränspolisen för att få veta vilket datum de måste lämna landet. Conny Carlsson var med familjen hos polisen:

– De var förtvivlade så klart, men föräldrarna försökte behålla lugnet – för barnens skull. Tänk om Sverige, som har skrivit på FN:s barnkonvention, var lika angelägna om de här barnens bästa, säger han.

Beslutet ett "spel för gallerierna"

Familjens Rizk fall har tidigare varit föremål för en hetsig diskussion mellan terroristexperten Magnus Norell och Migrationsverkets presschef, Fredrik Bengtsson.

På GP-debatt skrev Norell att "Migrationsdomstolens byråkratsvenska kan inte dölja att man redan bestämt sig och därför helt enkelt struntar i alla argument emot utvisning. Det framgår tydligt att hela processen är ett spel för gallerierna". Bengtsson replikerade med att krasst konstatera att "personer som har fått ett utvisningsbeslut är skyldiga att lämna landet. Att stanna kvar utan uppehållstillstånd under en lång tidsperiod i Sverige är enligt Migrationsöverdomstolen ingen grund för att beviljas tillstånd."

Conny Carlsson är medveten om att familjens hopp om att få stanna i Sverige hänger på en mycket, mycket skör tråd. Men ännu har han inte gett upp hoppet.

– En familj, som kommer från samma del av Libanon som familjen Rizk och med en dotter som också fötts i Sverige, fick uppehållstillstånd 2014. Men om det hjälper den här familjen vet jag inte. För mig verkar Migrationsverkets beslut vara rena rama ryska rouletten, säger han.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER