Polisinspektör Anders Karlsson, som ligger bakom debattartikeln där skarp kritik riktas mot rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Anders YlanderPolisinspektör Anders Karlsson, som ligger bakom debattartikeln där skarp kritik riktas mot rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Anders Ylander
Polisinspektör Anders Karlsson, som ligger bakom debattartikeln där skarp kritik riktas mot rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Anders Ylander
Dan Eliasson har flera gånger avböjt att kommentera kritiken i debattartikeln. Foto: Sven LindwallDan Eliasson har flera gånger avböjt att kommentera kritiken i debattartikeln. Foto: Sven Lindwall
Dan Eliasson har flera gånger avböjt att kommentera kritiken i debattartikeln. Foto: Sven Lindwall
Delar av kritiken handlar om Dan Eliassons sätt att uttrycka sig kring mordet på Alexandra Mezher. Foto: PrivatDelar av kritiken handlar om Dan Eliassons sätt att uttrycka sig kring mordet på Alexandra Mezher. Foto: Privat
Delar av kritiken handlar om Dan Eliassons sätt att uttrycka sig kring mordet på Alexandra Mezher. Foto: Privat

De möts – efter
hårda kritiken

Publicerad

Rikspolischef Dan Eliasson vill fortsatt inte kommentera den kritik mot honom som framförs i göteborgspolisen Anders Karlssons uppmärksammade debattartikel.

Men i morgon ska de två mötas i Göteborg, med anledning av debattartikeln.

– Jag kommer att framföra vad jag tycker, säger Anders Karlsson.

Debattartikeln där Anders Karlsson, polis från Göteborg, ber om ursäkt för att hans chef är Dan Eliasson har delats över 50 000 gånger sedan den publicerades i onsdags förra veckan. Sedan dess har även facket riktat skarp kritik mot rikspolischefen.

– Det är otroligt frustrerande för våra medlemmar som är lojala mot medborgarna och den uppgift som de har. De upplever att de hindras från att göra det på ett bra sätt och med rimliga villkor, sa Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.

"Kommer att framföra vad jag tycker"

Dan Eliasson har flera gånger avböjt att kommentera Anders Karlsson kritik – så även i dag. Men nu kan GT berätta att rikspolischefen på onsdagsmorgonen ska träffa Karlsson för ett halvtimmeslångt möte.

– Min chef i Göteborg föreslog det och jag tycker att det är en bra idé. Jag tar med mig en facklig kollega till mötet, som är på stationen här i Göteborg. Där kommer jag att framföra vad jag tycker, säger Anders Karlsson.

– Jag vill prata om att brottsoffer får för lite uppmärksamhet och om att vi inte har några resurser för att bekämpa så kallad vardagsbrottslighet och hjälpa den vanliga, goda människan.

Din kritik mot Eliasson är skarp. Hur känns det att möta honom?

– Min chef är en offentlig person och det är naturligt att kunna kritisera honom. I min roll som polis granskas jag själv dygnet runt av allmänhet och mina överordnade.

"Vore ett väldigt underligt arbetsklimat"

Efter den uppmärksammade debattartikeln har en rad osanna uppgifter florerat i olika nätforum. Bland annat finns ett rykte om att Anders Karlsson nu ska omplaceras till Pajala. Angående det ryktet har flera läsare kontaktat GT. Det stämmer inte.

Och Anders Karlsson tror inte att det blir några påföljder efter debattartikeln.

– Det är jag inte rädd för. I så fall vore det ett väldigt underligt arbetsklimat, om man ska sparkas eller omplaceras för att man framför kritik. Det håller jag för osannolikt, säger han.

Senast under tisdagen har Dan Eliasson fått – och avböjt – möjligheten att kommentera kritiken mot honom. Anders Fahlén, pressekreterare, skriver i sms:

"Han ska ha några interna möten i Göteborg i morgon med olika personalgrupper och föredrar att inte kommentera detta externt."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER