Foto: HENRIK JANSSONFoto: HENRIK JANSSON
 Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSONFoto: HENRIK JANSSON
 Foto: HENRIK JANSSON

De misstänks ligga bakom attacken mot synagogan

Publicerad

Tre unga män sitter anhållna misstänkta för brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg i helgen.

En av männen har på sociala medier tagit ställning mot Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israelisk huvudstad. En annan är född i det konfliktdrabbade Gaza.

Men åklagaren Stina Lundqvist är förtegen om tänkbara motivbilder.

– De tre männen har inga högerkopplingar, säger åklagaren.

Samtidigt utesluter polisen inte nya attacker.

I lördags kväll kastade en grupp maskerade gärningsmän brinnande föremål – enligt uppgifter molotovcoctails – mot synagogan i Göteborg. Samtidigt hade en grupp judiska ungdomar en fest i församlingslokalen intill.

Polisen har plockat in tre unga män som alla är anhållna misstänkta för försök till mordbrand. Enligt uppgift till GT är det en 18-åring och en 21-åring som är folkbokförda i Göteborg samt en 20-åring som är folkbokförd på en ort i en annan del av landet. Ingen av dem är tidigare straffade i Sverige, vilket Göteborgs-Posten var först med att skriva om. 

 

LÄS MER: Brandbombsattack mot synagogan i Göteborg

 

De båda männen från Göteborg misstänks på sannolika skäl, säger åklagaren Stina Lundqvist. För 20-åringen gäller den lägre misstankegraden.

Advokaten Mia Sandros företräder en av männen.

– Han förnekar brott och känns inte vid händelsen. Så kan man sammanfatta hans inställning, säger hon.

Advokaten Mia Sandros företräder en av de anhållna männen.Foto: ROBIN ARON

Stefan Fredin försvarar en av de andra. Han säger till TT:

– Det enda jag kan säga egentligen är att min klient nekar till brott.

Peter Olsson, advokat åt den tredje:

– Jag kan inte säga mer än att han förnekar.

Den judiska församlingens ledning har vittnat om att de ser ett mönster där deras medlemmar drabbas av antisemitism såsom judar i tider då konflikten mellan palestinier och den Israeliska staten trappas upp. 

Och polisen utreder kopplingar till den senaste tidens utveckling i konflikten mellan Israel och Palestina.

Åklagaren: "De har ett motiv"

Minst två av de tre anhållna för inblandning i attentatet mot Synagogan i Göteborg i lördags har personlig anknytning till Palestina, men är formellt statslösa medborgare. En av dessa är enligt svenska folkbokföringen född i våldsdrabbade Gaza. Den tredje mannen, som är medborgare i Syrien, visar i sociala medier upprepat stöd för den palestinska kampen och gillar en pro-palestinsk Facebook-grupp som pekar ut Israel som en krigsförbrytarstat.

Sedan kort tid befinner de sig i Sverige.

Om de anhållnas personliga kopplingar till den israelisk-palestinska konflikten, säger åklagaren Stina Lundqvist:

– Det är ett tänkbart motiv som vi tittar på.

En av dem har, enligt tidskriften Expo, bland annat visat sympatier för en demonstration mot USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad?

– Det är ett väldigt tänkbart motiv som vi tittar på. Men eftersom vi inte klarlagt det ännu vill vi inte gå ut och säga att det är det som är motivet, men självklart tittar vi på det, säger Stina Lundqvist.

 

LÄS MER: Starka reaktioner på attacken mot synagogan

 

Tillhör de här någon form av gäng eller falang?

– Vi uppfattar det som att de har ett motiv till det här, men jag vill inte gå in på vad de liksom tillhör för gruppering.

Åklagaren Stina Lundqvist.Foto: ANDERS YLANDER

Hur många är det som medverkade i attacken?

– Det sägs ett tiotal till ett tjugotal. Jag har inte sett filmerna från platsen ännu, utan ska titta på dem under dagen. Det är lite olika filmer som har funnits, men jag vill inte gå in exakt på vad de kommer ifrån.

Att det är riktat mot en synagoga, är det något som gör attacken extra allvarlig i dina ögon?

– Har det med motivet att göra är det klart att det blir mycket allvarligare, om man riktar det mot en folkgrupp eller religion. Om det nu är på det sättet.

Enligt SVT Nyheter Väst har polisens hatbrottsgrupp tagit över utredningen kring brandattacken. 

Tre unga män sitter anhållna misstänkta för brandbombsattacken mot synagogan i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Polisens dialogmöte

Under söndagseftermiddagen, dagen efter attacken, bjöd regionpolischefen Klas Friberg in tre personer från Palestinska huset samt tre personer från judiska församlingen för en dialog med syftet att försöka öka tryggheten i Göteborg.

– Mot bakgrund mot brottet och det som skedde mot synagogan skakar det mycket känslor i Göteborg. Det skapar naturligtvis stor oro hos företrädare för judiska församlingen. Vi har också kontakt med många andra grupper och när sådant här händer pratar vi med alla företrädare, säger Klas Friberg.

Regionpolischefen Klas Friberg bjöd in till ett dialogmöte.Foto: HENRIK JANSSON

Han fortsätter:

– Tidigt på söndagsmorgonen uppfattade vi att företrädare för Palestinska huset blev genuint oroliga och avståndstagande både mot antisemitiska uttryck som påståtts förekomma tidigare i veckan och den här attacken.

Reaktioner över Trumps beslut

I förra veckan meddelade presidenten Donald Trump att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och att man tänker flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, något som skapat starka reaktioner så väl i världen som i Sverige.

"Efter Donald Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem har propalestinska demonstrationer genomförts på olika håll i Sverige. I Göteborg var helgens demonstration lugn, men i bland annat Malmö uppges antimsemitiska åsikter ha framförts", skriver polisen på sin hemsida.

Presidenten Donald Trumps besked om att USA ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad har väckt starka känslor runt om i världen.Foto: PAUL HENNESSY / POLARIS/IBL POLARIS

– Redan nästan samtidigt som Trump beslutade som han gjorde förra veckan inleddes en bedömning på vad det kan innebära, både inom den öppna polisen och inom Säkerhetspolisen. Vi hade uppfattningen att det här kommer höja temperaturen. Vi insåg att det kan bli opinionsyttringar, men också en upptrappad situation vad gäller hot och våld. Nu fick vi det här dådet i Göteborg och det går inte att utesluta att det kan hända mer saker. Vi får naturligtvis vara beredda för att förhindra det, säger Klas Friberg.

SVT Nyheter Väst rapporterar att polisen kommer ha bevakning av synagogan under resten av veckan.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER