Under ett års tid har familjer i och runt Göteborg tävlat i att genom olika utmaningar minska sina avfallsmängder.
Tävlingen kallas Minimeringsmästarna och drivs av Göteborgsregionens kommunalförbund.
En av de tävlande var familjen Wetterlundh från Floda. Bland drygt 30 tävlande korades de till vinnare.
– Det hängde på vem som hade genomfört utmaningarna och bonusutmaningarna samt minskat sitt avfall mest. Och då var det vi som hade lyckats bäst, säger Christoffer Wetterlundh.
Halverade sitt avfall
Han fortsätter:
– Vi gick inte in för att vinna. Samtidigt ville vi inte delta halvhjärtat, utan tänkte att vi skulle genomföra alla grejer, säger han.
Totalt lyckades de minska sitt avfall med 50 procent.
Hur gjorde ni det?
– Matavfallet är en stor del. Och vi är väldigt noga med hur vi sorterar. Dottern gick också över till att ha tygblöja. Vi har minskat på förpackningarna, köpt saker i lösvikt så gott det går, säger Christoffer Wetterlundh.
”Fått tänka ett steg till hela tiden”
Utmaningarna bestod bland annat i att se över sitt matsvinn, sy om gamla kläder i stället för att köpa nya samt ha ett köpstopp för allt utom mat- och hygienartiklar i en månad.
– Det har varit roligt. Man har fått tänka ett steg till hela tiden. Att sortera rätt, att kolla vad det är för material, att se vad produkter innehåller. Vi har kanske haft koll till viss del även tidigare, men inte på allt, säger Christoffer Wetterlundh.
Det här var utmaningarna
Hållbar konsumtion. Köpstopp i en månad.
Matsvinn. Att äta rester, smaka och lukta i stället för att kolla datum.
Textil. Att sy ett nytt plagg av ett annat, kolla kemikalier i plagg.
Elektronik och kollaborativ ekonomi. Att dela med sig av sina saker.
Samt bonusutmaningarna:
Hållbar jul
Klädbytardag
Exempelvis kring kemikalier, där de fått ny kunskap.
– Det har nog varit det mest intressanta. Just vad saker verkligen innehåller. Jag insåg till exempel att min deodorant innehåller något av det allra mest hormonstörande, och det bar jag på kroppen varje dag, säger han.
”Vi kommer att fortsätta”
Vid månadsskiftet var tävlingen slut, men familjen Wetterlundh planerar att fortsätta på det inslagna spåret.
– Vi kommer att fortsätta, nu när vi fått in en rutin. Sedan kommer vi kanske inte att väga allt vårt avfall igen, men jag ser inte att vi kommer att sluta. Under året har man verkligen tänkt till, säger Christoffer Wetterlundh.
GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android
Och de har fått andra att hänga på.
– Vi har några vänner som hakat på. Tillsammans med en granne har vi till exempel gjort en lista på saker vi hemma, så att man kan låna av varandra i stället för att köpa nytt, säger Christoffer Wetterlundh.