Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De marknadsför app med kungens otrohet

Här är Västtrafiks reklamaffisch som upprör GT:s läsare och som hovet kallar märklig. Den handlar om Oscar II och inte den nuvarande kungen.
Foto: Privat
Hovets informationschef Margareta Thorgren.
Foto: Olle Sporrong

Västtrafik marknadsför sin nya sightseeing-app med att man ska kunna se var kungen varit otrogen - vilket fått GT:s läsare att reagera.

Information som helt utelämnas på affischen är att det handlar om Oscar II och inte den nuvarande kungen.

– I högsta grad en mycket märklig text, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

På Västtrafiks reklamaffischer går nu att läsa "se var kungen var otrogen". Affischen gör reklam för företagets nya sightseeing-app och formuleringen om kungens otrohet har fått GT:s läsare att reagera. Något som inte framgår på affischen är att kungen det handlar om är Oscar II och inte den nuvarande kungen.

– I högsta grad en mycket märklig text och jag förstår att folk reagerar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren

"Alla uppfattar saker olika"

Kristian Lans är presschef på Västtrafik och han säger att tanken bakom affischen är att väcka intresse för appen som ska berätta om Göteborgs historia och intressanta platser i staden.

– Den syftar ju på en lägenhet som Oscar II köpte till sin älskarinna på Linnégatan för länge sedan. Det är det den refererar till. Hela sightseeing-appen handlar ju om historiska händelser i Göteborg, säger Kristian Lans och tillägger:

– Sen är det förstås tråkigt att just den här affischen uppfattas som upprörande av en del människor. Men det har jag förståelse för, alla uppfattar saker olika.

Är det ett strategiskt val att utelämna Oscar II så att folk ska tro att ni syftar på vår nuvarande kung?

– Nej, det är det ju inte. Men precis som med alla våra kampanjer så får vi naturligtvis utvärdera den här efteråt och se om vi ska ändra på något till nästa sommar.

Hovet har inte bestämt huruvida man ska ta ärendet med Västtrafiks reklamaffisch vidare.

– Generellt vid den här typen av händelser har vi juridiska rådgivare som tittar på det och bestämmer om det ska vidtas åtgärder, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.


Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.