Dan-Axel Broström och hustrun Anna-Belle lämnar Sahlgrenska sjukhuset med nyfödde sonen Axel 1965. Foto: BONNIERSDan-Axel Broström och hustrun Anna-Belle lämnar Sahlgrenska sjukhuset med nyfödde sonen Axel 1965. Foto: BONNIERS
Dan-Axel Broström och hustrun Anna-Belle lämnar Sahlgrenska sjukhuset med nyfödde sonen Axel 1965. Foto: BONNIERS
Jacob Broström är fjärde generationen Broström. Han är son till Dan-Axel Broström. Foto: Eva RogstenJacob Broström är fjärde generationen Broström. Han är son till Dan-Axel Broström. Foto: Eva Rogsten
Jacob Broström är fjärde generationen Broström. Han är son till Dan-Axel Broström. Foto: Eva Rogsten
Jacob Broström som barn med sin mamma Ulla, pappa Dan-Axel och farmor Ann-Ida Broström. Foto: PrivatJacob Broström som barn med sin mamma Ulla, pappa Dan-Axel och farmor Ann-Ida Broström. Foto: Privat
Jacob Broström som barn med sin mamma Ulla, pappa Dan-Axel och farmor Ann-Ida Broström. Foto: Privat
Eriksbergsvarvet, 1950-tal.Eriksbergsvarvet, 1950-tal.
Eriksbergsvarvet, 1950-tal.

De många tragedierna bakom redarfamiljen

Publicerad

Bröllopet med en nattklubbsdansös och maken som sköts med sitt tjänstevapen – den framgångsrika redarfamiljen Broströms privatliv skapade ofta stora rubriker. 

När dynastin blomstrade hade Broström 18 000 anställda i Göteborg och var stans största arbetsgivare.

– Jag minns när vi gick på bio att folk var fruktansvärt nyfikna. Halva publiken ställde sig upp och tittade på oss, minns Jacob Broström, son till Dan-Axel Broström.

Broströms – ett namn som för många har ett skimmer av framgång och societet, Amerikabåtar, en svunnen tid då sjöfarts- och varvsstaden Göteborg var ett begrepp. Företaget var ett av Sveriges största. 1965 bestod flottan av 81 fartyg.

Men livet för familjen som satt sin prägel på en stor del av Göteborgs 1900-talshistoria var också kantat av skandaler och tragiska händelser. Och det var med tredje generationen som det gick utför när krisen för varvs- och skeppsnäringen blev ett faktum under 1970-talet.

Dan Broström dog i en trafikolycka 1925.

Det var självklart att Dan-Axel Broström, ende sonen, skulle ta över rederikoncernen Broström efter pappa Dan, som plötsligt gick bort 1925, när Dan-Axel var tio år. 

 

LÄS MER: Finansarvingen Dickson festade ihjäl sig 

 

Dan Broström voltade med bilen utanför Halmstad och omkom. Hustrun Ann-Ida och chauffören som tillfälligt hade lämnat över ratten klarade sig utan allvarliga skador. 

Var landets rikaste kvinna

Ann-Ida lämnades ensam med fyra barn och överlevde sin make med fyrtio år. När hon dog var hon landets rikaste kvinna.

Dan-Axel hade tre systrar, Kerstin, Brita och Margareta, och det var aldrig på tal att någon av flickorna skulle leda företaget vidare. Så i väntan på att Dan-Axel skulle bli gammal nog att arbeta i koncernen var det manliga släktingar som skötte bolaget.

 

LÄS MER: Han var rikast i Göteborg – dog ruinerad i rännstenen 

 

Men, det skulle komma att sluta illa för alla fyra barnen Broström, skriver Göran Hägg i boken "Svenska förmögenheter". Och han beskriver bolagets undergång som "en tragedi för öppen ridå". Mer om det längre fram.

Dan-Axel praktiserade på fartyg och rederikontor, och var 22 år när han kom in i moderbolagets styrelse. Kort därefter, 1940, gifte han sig och fick sedan tre barn med hustrun Ulla Holm: Agneta, Dan och Jacob. Som 34-åring tog han över som vd för koncernen som fortsatte gå bra och verksamheten växte.

Dan-Axel Broström med sonen Jacob och hustrun Ulla. Jacob Broström berättar om bilden: "Det måste ha varit sjösättningen på Eriksberg av M/S "Sydland" 1960 då min mamma var gudmor. På bilden syns även Eric Häggström, chef för varvet.Foto: Privat

Men Dan-Axel kom att få personliga problem. Hans alkoholmissbruk gjorde att han ibland inte kunde vara med och fatta viktiga beslut, då var det cheferna i dotterbolagen som fick sköta ruljangsen.

Göran Hägg försöker sig på en förklaring i boken där han menar att det var traumat med pappans död som påverkat både honom och systrarna, och att han ensam hade enormt stora förväntningar på sig. "Dan-Axel tycks ändå ha varit en god och varm människa", skriver han.

Jacob Broström talar om sin pappa i ömsinta ordalag och säger att de hade en nära relation trots att denne ofta var på resande fot.

Jacob Broström minns sin pappa Dan-Axel med värme: "Han var en väldigt snäll människa och omtyckt av de anställda."Foto: Eva Rogsten

Jacob beskriver också Dan-Axel som mycket omtyckt av de anställda.

– Så många gånger folk har kommit fram till mig och sagt att pappa var helt fantastisk. Han brydde sig verkligen om människor. Han pratade med folk på deras sätt och brydde sig om dem. Det är något som många kommer ihåg, säger han.

"Många ville inkluderas i den nära kretsen"

Jacob minns sin pappa som en väldigt snäll person.

– Ibland kanske lite för snäll, och det svåra är att vara snäll mot alla. Det var väldigt många som ville bli inkluderade i den nära kretsen. Många ville vara med och styra och ställa – och framför allt ha utdelning. Det är ganska typiskt för tredje generationen i en business, att de kanske inte har så stora intressen i själva rörelsen, utan mer att få utdelning, berättar Jacob Broström.

 

LÄS MER: Prostituerade grevinnan Margareta af Forselles styckmördades 

 

Systrarna hade också råkat ut för tragedier av olika slag. Margareta råkade ut för en sol- och vårare. Den charmige man som hon skulle gifta sig med avslöjades av familjens advokater, men Margareta ville ändå gifta sig med honom eftersom hon var övertygad om att han förändrats av kärleken till henne. 

Hot, bedrägerier och skilsmässa

Det slutade med hot och bedrägerier mot familjen, och skilsmässa. Mannen skrev en bok om familjen Broström, "Pack i frack", och de betalade en stor summa pengar för manuset för att hindra utgivning av boken, berättar Hägg i "Svenska förmögenheter".

 

LÄS MER: Grodmansrånarna trodde de gjort den perfekta stöten 

 

Britas första äktenskap (hon gifte sig 1930) slutade i katastrof. Hon ville skiljas från maken, en marinlöjtnant som börjat dricka, men han vägrade. En dag sköt hon honom till döds med hans tjänstepistol. Hon fick ett kortare fängelsestraff. Brita hävdade att hon inte visste att pistolen var laddad och dömdes för dråpet eller vådaskottet, skriver Göran Hägg. Hon gifte sedan om sig flera gånger.

Avled i hjärtattack

Dan-Axels privatliv beskrevs ofta i skvallerspalterna och när han avled av en hjärtattack i Acapulco i Mexiko, 61 år gammal, var han gift för tredje gången.

– Han var hela tiden i medierna, min pappa, konstaterar Jacob Broström.

Den största familjeskandalen brakade loss i samband med att svenska journalister var på plats i England för att bevaka en skilsmässa i societeten. Göran Hägg berättar historien i sin bok.

Det handlade om en hertig som skulle skilja sig efter att ha träffat en nattklubbsdansös. När kvinnan som kallades Anna-Belle Lee (hennes riktiga namn var Jane Ann Haycock) fick frågan om hon skulle gifta sig med hertigen förklarade hon att hon hade en annan kär vän – den svenske skeppsredaren "Mr Dan". 

Dan-Axel blev förälskad

Anna-Belle Lee kom till Göteborg och lät sig flitigt intervjuas i pressen. Dan-Axel var förälskad och bestämde sig för att skiljas. Han gifte om sig med den engelska dansösen i Köpenhamn 1961, ett bröllop som släkten bojkottade men som pressen förstås bevakade.

Jacob Broström minns inte mycket från den här tiden, men kommer ihåg att familjen väckte uppmärksamhet när de visade sig ute på stan:

– När man gick ut på krogen med pappa, eller när vi gick på bio var folk så fruktansvärt nyfikna. Då ställde sig halva publiken upp och tittade. När jag var tio år gammal var det lite jobbigt.

 

LÄS MER: Han sköt sju på diskoteket i Göteborg 

 

När föräldrarna skilde sig var Jacob Broström elva år gammal.

– Vi bodde på Viktor Rydbergsgatan och då flyttade vi ut, min mamma och vi barn. Jag gick på Lundsberg. Där var man lite isolerad. Där kunde ingen komma och säga att de var störst och bäst, eller säga något om att vi äger det här stora bolaget. Många som bodde isolerade på gårdar eller utomlands såg Lundsberg som en möjlighet att få bra svensk utbildning. Det blev inte en grej av det hela där, berättar han.

Dan-Axel Broström och hustrun Anna-Belle vid en ceremoni i Amsterdam 1963. Här får Anna-Belle äran att döpa supertankern Danaland.Foto: REPORTAGEBILD / SCANPIX SWEDEN

Dan-Axels äktenskap med Anna-Belle var skandalomsusat liksom Dan-Axels alkoholmissbruk. Han mådde allt sämre och kunde inte heller sköta sitt jobb. Paret gick skilda vägar och 1969 sparkades Dan-Axel från vd-stolen.

 

LÄS MER: Spioncentralen på Röhsska skulle stoppa Hitler 

 

– När pappa lämnade Broströms var det fortfarande ett världsomspännande företag. Trots alla problem, så var Broströms Broströms så länge han var kvar, konstaterar Jacob Broström.

Dan-Axel lämnade alla sina övriga uppdrag 1973 av hälsoskäl och tre år senare avled han i Mexiko.

Bolaget krympte

Då var även Broströmskoncernen på väg mot slutet. Under 1970-talet var varvs- och sjöfartskrisen ett faktum och Svenska Amerikalinjen lades ner 1975. Staten köpte upp Eriksberg. Ett år senare bildades Broströms Rederi AB, efter en sammanslagning av moderbolaget Tirfing och andra delar av koncernen. Bolaget krympte och då var familjen helt bortkopplad från rederiet och förmögenheten försvunnen, berättar Göran Hägg.

Broströms såldes till Shipinvest 1992 och 2008 tog danska Maersk tog över vad som var kvar av bolaget. 2012 flyttades verksamheten till Köpenhamn. 

Stort firande av 150-årsjubileet

För två år sedan var Jacob Broström med och arrangerade firandet av 150-årsjubileet av att dynastins grundare Axel Broström köpte sitt första fartyg. Det blev en stor fest för 1 000 gäster i Göteborg. Kalaset hölls i Eriksbergshallen, det enda som finns kvar av Eriksbergsvarvet som var en del av Broströmskoncernen. Infrastrukturminister Anna Johansson höll tal och Ostindiefararen sköt salut. 

Blir du ofta påmind om Broströms storhetstid?

– Ja, hela tiden har det varit folk som kommit fram och sagt att de jobbade på Broströms, att deras bästa period i livet var när de kunde gå med Svenska Amerikalinjen på kryssningar. Och många gjorde ju det hela sitt liv. 

Axel Broström (1838–1905) från värmländska Kristinehamn började med två tomma händer och jobbade sig upp. När han fick jobb som ansvarig för att lasta och lossa fartyg som gick över Vänern och vidare ner till Göteborg tog karriären fart. När han var 27 år gammal tog han ett lån och köpte ett av fartygen. Han flyttade till Göteborg och köpte allt fler fartyg.

 

LÄS MER: Prästen la arsenik i nattvarden – dödade tre 

 

Kraschade med bilen och dog

När Axel dog var Broströmkoncernen landets största rederi. Sonen Dan tog över verksamheten som fortsatte blomstra och familjen blev en av landets rikaste. Men så inträffade familjetragedin. Dan kraschade med bilen och dog, och så var det dags för tredje generationen.

Göran Hägg skriver i sin bok om Dan-Axel Broström att "det är omöjligt att inte känna stort medlidande med den arme arvingen, katastrofen i barndomen, de omöjliga förväntningarna och på vilket sätt han blev driftkucku i pressen och gjordes ansvarig för en situation han inte hade kontroll över”.

"Kan inte ha varit så lätt"

– Min pappa fyllde tio år i maj när hans pappa Dan gick bort, precis innan han skulle börja på Lundsberg. En månad efter olyckan fick han åka ensam till Värmland. Det kan inte ha varit så lätt tror jag. Jag kan tänka mig att det satte sina spår. Han fick senare också ta på sig ett stort ansvar. Det var mycket som vilade på hans axlar, säger Jacob Broström.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER