Lars Klevensparr, direktör vid Räddningstjänsten Storgöteborg: "Jag förväntar mig att Trafikverket ändrar sin järnvägsplan. Jag blir oerhört besviken om man inte tar till sig våra synpunkter med tanke på den kompetens som vi besitter beträffande att göra räddningsinsatser." Foto: Räddningstjänsten StorgöteborgLars Klevensparr, direktör vid Räddningstjänsten Storgöteborg: "Jag förväntar mig att Trafikverket ändrar sin järnvägsplan. Jag blir oerhört besviken om man inte tar till sig våra synpunkter med tanke på den kompetens som vi besitter beträffande att göra räddningsinsatser." Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg
Lars Klevensparr, direktör vid Räddningstjänsten Storgöteborg: "Jag förväntar mig att Trafikverket ändrar sin järnvägsplan. Jag blir oerhört besviken om man inte tar till sig våra synpunkter med tanke på den kompetens som vi besitter beträffande att göra räddningsinsatser." Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg
Från centralstationen är det tänkt att tågtunneln Västlänken ska gå ungefär sex kilometer under jord genom centrala Göteborg. Foto: TrafikverketFrån centralstationen är det tänkt att tågtunneln Västlänken ska gå ungefär sex kilometer under jord genom centrala Göteborg. Foto: Trafikverket
Från centralstationen är det tänkt att tågtunneln Västlänken ska gå ungefär sex kilometer under jord genom centrala Göteborg.
 Foto: Trafikverket
Stationen i Haga är enligt planen 25 meter under jord. Räddningstjänsten slog i höstas larm om att bristen av en parallell räddningstunnel längs stora delar av Västlänken kan innebära en responstid på runt 45 minuter vid en brand eller tågolycka. Foto: TrafikverketStationen i Haga är enligt planen 25 meter under jord. Räddningstjänsten slog i höstas larm om att bristen av en parallell räddningstunnel längs stora delar av Västlänken kan innebära en responstid på runt 45 minuter vid en brand eller tågolycka. Foto: Trafikverket
Stationen i Haga är enligt planen 25 meter under jord. Räddningstjänsten slog i höstas larm om att bristen av en parallell räddningstunnel längs stora delar av Västlänken kan innebära en responstid på runt 45 minuter vid en brand eller tågolycka. Foto: Trafikverket

De larmar om farorna med Västlänken igen

Publicerad

Nu slår Räddningstjänsten Storgöteborg - återigen – larm om farorna med Västlänken.

Anledningen; avsaknaden av en parallell räddningstunnel.

– Jag blir oerhört besviken på Trafikverket om man inte tar till sig våra synpunkter, säger Lars Klevensparr, direktör vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Redan i september förra året kunde GT avslöja Räddningstjänsten Storgöteborgs farhågor mot den planerade pendeltågstunneln Västlänken. I ett yttrande varnade Räddningstjänsten för att en räddningsinsats kan fördröjas och ta 45 minuter vid en brandkatastrof eller tågolycka i den planerade jättetunneln.

Slog larm

Anledningen till oron var att bara vissa delar av Västlänken planeras att ha ett parallellt tunnelrör för räddningsinsatser medan andra sträckor endast förses med insatsschakt.

– Vid olyckor i till exempel Tingstadstunneln kan polisen spärra av trafiken i det ena röret och räddningstjänsten kan då ta sig in till olycksplatsen via dörrar. Men är det bara en tunnel blir det svårt, då kan räddningsinsatsen inte köra in om det exempelvis är rökfyllt vid brand, sa Lars Klevensparr.

"Blir oerhört besviken"

När Räddningstjänsten Storgöteborg nu kommer med sitt slutgiltiga remissvar till Trafikverket kvarstår kritiken. Den nu föreslagna utformningen av Västlänkens säkerhetskoncept kommer att "påverka den kommunala räddningstjänsten på ett omfattande sätt", menar man. Det finns också risk att räddningstjänsten "tvingas lägga oproportionerligt stora årliga resurser med kompetensutveckling".

– Jag förväntar mig att Trafikverket ändrar sin järnvägsplan. Jag blir oerhört besviken om man inte tar till sig våra synpunkter med tanke på den kompetens som vi besitter beträffande att göra räddningsinsatser. Det är inte Trafikverket som gör detta, utan det är vi, säger Lars Klevensparr, direktör vid Räddningstjänsten Storgöteborg

Byggstart för Västlänken är 2018 och tänkt trafikstart år 2026. GT söker Västlänkens projektledare Bo Larsson för en kommentar.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER