Redan i september förra året kunde GT avslöja Räddningstjänsten Storgöteborgs farhågor mot den planerade pendeltågstunneln Västlänken. I ett yttrande varnade Räddningstjänsten för att en räddningsinsats kan fördröjas och ta 45 minuter vid en brandkatastrof eller tågolycka i den planerade jättetunneln.
Slog larm
Anledningen till oron var att bara vissa delar av Västlänken planeras att ha ett parallellt tunnelrör för räddningsinsatser medan andra sträckor endast förses med insatsschakt.
– Vid olyckor i till exempel Tingstadstunneln kan polisen spärra av trafiken i det ena röret och räddningstjänsten kan då ta sig in till olycksplatsen via dörrar. Men är det bara en tunnel blir det svårt, då kan räddningsinsatsen inte köra in om det exempelvis är rökfyllt vid brand, sa Lars Klevensparr.
"Blir oerhört besviken"
När Räddningstjänsten Storgöteborg nu kommer med sitt slutgiltiga remissvar till Trafikverket kvarstår kritiken. Den nu föreslagna utformningen av Västlänkens säkerhetskoncept kommer att "påverka den kommunala räddningstjänsten på ett omfattande sätt", menar man. Det finns också risk att räddningstjänsten "tvingas lägga oproportionerligt stora årliga resurser med kompetensutveckling".
– Jag förväntar mig att Trafikverket ändrar sin järnvägsplan. Jag blir oerhört besviken om man inte tar till sig våra synpunkter med tanke på den kompetens som vi besitter beträffande att göra räddningsinsatser. Det är inte Trafikverket som gör detta, utan det är vi, säger Lars Klevensparr, direktör vid Räddningstjänsten Storgöteborg
Byggstart för Västlänken är 2018 och tänkt trafikstart år 2026. GT söker Västlänkens projektledare Bo Larsson för en kommentar.