Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De larmade om IS-resenärer redan 2013: ”Ingen lyssnade”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Christer Mattsson, universitetslektor.
Foto: Segerstedtinstitutet
Tidigare i september återvände tre kvinnor som tidigare lämnat Sverige för att ansluta till IS. En av dem var Lisa Andersson, hon lämnade Göteborg för Syrien just 2013. Här fotograferas kvinnorna på Arlanda.
Foto: SVEN LINDWALL

Redan 2013 försökte ungdomsledare i Göteborg larma om IS-resenärer. 

Men informationen nådde inte fram eller togs inte på allvar, det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

– En sak som är grundläggande är att det var den enda tidpunkten man hade kunnat göra något, säger Christer Mattsson, forskare bakom studien. 

En studie av Göteborgs universitet, Segerstedtinstitutet, på beställning från Göteborgs stad visar att ungdomsledare märkte av en radikalisering redan år 2013. 

Det var året då svenskar började resa till länder som Syrien för att ansluta till IS och liknande grupper. Det dröjde dock till år 2015 innan Göteborg stad aktivt började arbeta med frågan och utbilda personal. 

– Det visade sig i studien att det var ungdomsledarna som först såg det här problemet, redan före polisen och medierna. Men problemet var att de hade otrygga anställningar, de var timanställda. Det var unga män med invandrarbakgrund som själva bor i de utsatta områdena och det var naturligt för föräldrarna att ta kontakt med dem. Men när de förde informationen vidare tog det stopp. Dessvärre var det ingen som riktigt lyssnade på vad de hade att säga, säger Christer Mattsson.

”Fick inget stöd i arbetet”

Enligt Christer Mattsson hade ungdomsarbetarna inte några naturliga forum att ta upp problematiken på. På grund av sina anställningsformer var de oftast inte med på möten och dylikt. När det väl nådde en chef togs det inte på allvar. 

– De valde att jobba själva med det genom att prata med ungdomar, föräldrar och bjuda in till diskussionskvällar. På det sättet är jag säker på att de bidrog i några fall till att dämpa lusten för folk att resa. Men de fick inget stöd i det arbetet.

Bortsett från organisationen var även okunskap en orsak till att det föll mellan stolarna. Fenomenet var så pass nytt att Göteborgs stad inte visste att det låg på deras bord. 

”Enda tidpunkten man hade kunnat göra något”

Christer Matsson säger att det är svårt att veta vad som kunnat vara annorlunda om man tagit tag i problemet 2013 i stället för 2015, men ett par saker kan man slå fast. 

– En sak som är grundläggande att det var den enda tidpunkten man hade kunnat göra något. 2015 började man arbeta med det men det var försent. De allra flesta hade redan åkt 2015. Det viktiga är att man hade en verklig möjlighet att nå IS-resenärerna mellan år 2013 och 2015.

Precis som i det här fallet säger han att personer som ungdomsarbetare med hög kredibilitet är viktiga även i arbetet mot gängkriminalitet. Göteborg stad har redan innan rapporten arbetat med att bland annat få bort otrygga anställningar.


Se också: