Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De kriminellas hot tystas – politiker kräver åtgärder

Jonas Attenius är gruppledare och kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg.
Foto: Socialdemokraterna
Foto: HENRIK JANSSON

En ny rapport avslöjar hur anställda inom Göteborgs stad hotas av extremister och kriminella – hot som sedan tystas ner. 

Stadens politiker reagerar kraftigt på uppgifterna. 

– Om vi har chefer som tystat anställda eller på ett eller annat sätt mörkat kriminalitet så ska cheferna bort från sina positioner, säger Jonas Attenius, kommunalråd och gruppledare för Socialdemokraterna.

En verksamhetsledare inom Göteborgs kommun slog larm om problemet förra hösten efter att kriminella haft möte på Posthotellet i centrala Göteborg och upprättat vägspärrar.

Kommunstyrelsen beställde då en extern rapport som släpptes tidigare i veckan, rapporten bekräftar bilden från det första larmet.

– Resultaten är dystert, mörkt och nattsvart, sa Anna Ekström som skrivit rapporten tidigare i veckan.

Rapporten visade bland annat att anställda inom Göteborgs stad avstår från att polisanmäla hot från kriminella och extremister av rädsla för hämndaktioner och att de är osäkra på stödet de kan få från arbetsgivaren. 

På fredagen meddelade Socialdemokraterna i Göteborg att de vill se en helt ny visselblåsarfunktion som ska avse det som rapporten belyst. 

– Den rapporten är oerhört graverande. Om vi har chefer som tystat anställda eller på ett eller annat sätt mörkat kriminalitet så ska cheferna bort från sina positioner, det är oerhört allvarligt, säger Jonas Attenius, kommunalråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg. 

Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Inte främmande för fenomenen

Daniel Bernmar är kommunalråd för Vänsterpartiet.

– Det är oerhört allvarligt, både vad vad gäller tystnadskultur och otillåten påverkan, säger han om rapporten.

Bernmar påpekar att de som varit politiskt aktiva under en längre period inte är främmande för frågor gällande tystnadskultur och otillåten påverkan.

– Det är en fråga som blivit mer på tapeten de senaste åren, men de är inga okända fenomen, någon av de här sakerna. Kommunstyrelsen kommer att få en fullständig rapport med åtgärdsförslag i oktober det är ett viktigt första steg, säger han. 

Bernmar menar att åtgärderna bör handla om ledarskap, styrning och komma tillrätta med de arbetsmiljöproblem som skapat tystnadskulturen samt arbeta med förebyggande åtgärder.

– Det finns riktlinjer för hur det ska hanteras, vad det verkar så följs de inte alltid. 

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Hot mot vårt demokraitska system”

Moderaten Axel Josefson, som är kommunstyrelsens ordförande, säger:

– Det är mycket allvarligt, det är ett hot mot vårt demokratiska system i slutändan och vi kommer att vända på alla stenar för att komma till rätta med den problematiken.  

Axel Josefsson menar att olika personer länge försökt påverka kommunala beslut, till exempel gällande bygglov, alkoholtillstånd med mera men att det inte varit i den omfattning rapporten visar.

Han tror att lagar kan komma att behöva ändras så att enskilda tjänstemän inte behöver stå som ensamt ansvariga för obekväma beslut som kan väcka ilska bland kriminella.

– Man ger sig på individer, men det är organisationen, kommunen som är motparten, inte en enskild tjänsteman. Att man som individ förstår att det är Göteborgs stad som är motparten.  

Om Socialdemokraternas förslag kring en ny visselblåsarfunktion säger han:

– Från vår del så är vi i ett skede där vi genomför den här kartläggningen och det kommer gå upp som ett ärende i kommunstyrelsen i oktober, Det kommer startas upp ett arbete med att ta fram en handlingsplan för att komma åt det här. Jag vill inte döma ut några förslag på förhand.

– Men frågan är hur vi ska kunna anonymisera detta. Jag tror ju mycket av det är att få till en kulturförändring för våra verksamheter.

Martin Wannholt, kommunalråd för Demokraterna.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Lämnat in yrkande till kommunstyrelsen

Demokraterna initierade den externa granskningen som Anna Ekström publicerade tidigare i veckan.

Martin Wannholt, kommunalråd för partiet, säger att det också sedan tidigare funnits tecken på det som framgår i den dystra läsningen.

– Ja, självklart. Det var därför vi från Demokraterna initierade denna externa granskning. Göteborgs stad har en historia av att mörka fakta och ge en glättig bild av verkligheten. Det finns en vänskapskorruption och har funnits en rädsla för att säga ifrån. Men det som skett under de sista tio åren är att kriminella gäng, klaner och släktnätverk som inte accepterar vårt demokratiska samhälle och använder sitt våldskapital för att hota och hindra välfärdens medarbetare att fullgöra sina viktiga jobb. Det behövs en fullständig nolltolerans mot alla former av hot och otillbörlig påverkan.

Från Demokraternas sida har man lämnat in ett yrkande till kommunstyrelsen.

– För att säkerställa trygghet och stöd för våra anställda, kalla in alla berörda chefer för att muntligt och skriftligt säkerställa rättning i ledet samt att nu aktivt använda vår kris- och beredskapsplan mot samhällsstörande verksamhet. Men det kommer krävas många fler och kraftfulla åtgärder under lång tid, säger Wannholt.

SE MER: Polis hotades av gängkriminella: ”Inget ovanligt”

Hotas mitt under ingripandet och tvingas kalla på förstärkning: ”Vi bryr oss inte”