"Vi vill att katten ska vara likvärdig med hunden", säger Anna Lindblad, initiativtagare. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Christina Kikki Nylander/Smålandskatten
"Vi vill att katten ska vara likvärdig med hunden", säger Anna Lindblad, initiativtagare. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Christina Kikki Nylander/Smålandskatten

De kräver tvång på id-märkning av katter

Publicerad

För många hemlösa katter i landet och oprioriterad id-märkning. Nu har 14 322 personer trätt fram och röstat för ett samhälle med obligatorisk id-märkning för katt.

– Vi vill att katten ska vara likvärdig med hunden, säger Anna Lindblad, initiativtagare.

Efter en insamling som gjorts av kattälskare, röstar nu 14 322 personer för att id-märkning för katter ska bli ett krav. Det kom upp på kartan och trädde i kraft redan 2011, och det har inte hänt någonting sedan dess. Anledningen till att det hela "rann ut i kattlådan" kan enligt Anna Lindblad, bero på många saker.

Hoppet är att öka kattens värde, då det ska gå att kunna spåra ägaren då en katt försvinner.

– Vi vill att katten ska vara likvärdig med hunden som alltid har en id-märkning, vi får samtal nästan dagligen om att katter springer bort och inte kommer kunna hitta hem, säger Anna Lindblad, brandmanager för Mjau.

Stor spridning på sociala medier

Den 23 november startades initiativet för att det finns många hemlösa katter, och få personer tar tag i saken att göra id-märkning obligatoriskt. Initiativet har spridits av många på sociala medier sedan dess. Hon berättar att sju ton kattmat har skänkts under hösten till olika katthem - och minskar, det gör det inte.

Nu har förslaget lämnats in till jordbruksminister Sven-Erik Bucht för att det ska bli en ny lag om id-märkning för just katter.

Varför hunden måste märkas och inte katten är något som det inte finns ett bra svar på, menar hon. Det finns 1.4 miljoner katter i landet - varav 600 000 är id-märkta.

Nu inväntas helt enkelt ett svar i från jordbruksministern.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER