Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De kräver tvång på id-märkning av katter

"Vi vill att katten ska vara likvärdig med hunden", säger Anna Lindblad, initiativtagare. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Christina Kikki Nylander/Smålandskatten

För många hemlösa katter i landet och oprioriterad id-märkning. Nu har 14 322 personer trätt fram och röstat för ett samhälle med obligatorisk id-märkning för katt.

– Vi vill att katten ska vara likvärdig med hunden, säger Anna Lindblad, initiativtagare.

Efter en insamling som gjorts av kattälskare, röstar nu 14 322 personer för att id-märkning för katter ska bli ett krav. Det kom upp på kartan och trädde i kraft redan 2011, och det har inte hänt någonting sedan dess. Anledningen till att det hela "rann ut i kattlådan" kan enligt Anna Lindblad, bero på många saker.

Hoppet är att öka kattens värde, då det ska gå att kunna spåra ägaren då en katt försvinner.

– Vi vill att katten ska vara likvärdig med hunden som alltid har en id-märkning, vi får samtal nästan dagligen om att katter springer bort och inte kommer kunna hitta hem, säger Anna Lindblad, brandmanager för Mjau.

Stor spridning på sociala medier

Den 23 november startades initiativet för att det finns många hemlösa katter, och få personer tar tag i saken att göra id-märkning obligatoriskt. Initiativet har spridits av många på sociala medier sedan dess. Hon berättar att sju ton kattmat har skänkts under hösten till olika katthem - och minskar, det gör det inte.

Nu har förslaget lämnats in till jordbruksminister Sven-Erik Bucht för att det ska bli en ny lag om id-märkning för just katter.

Varför hunden måste märkas och inte katten är något som det inte finns ett bra svar på, menar hon. Det finns 1.4 miljoner katter i landet - varav 600 000 är id-märkta.

Nu inväntas helt enkelt ett svar i från jordbruksministern.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!