Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De kan ta makten i S – efter ”rosornas krig”

Ann-Sofie Hermansson lämnar sin post efter en infekterad maktstrid inom Socialdemokraterna i Göteborg.Foto: HANNA BRUNLÖF
Jonas Attenius, S, kommunalråd i Göteborg.Foto: Pressbild
Socialdemokraterna i Göteborg.Foto: ANDERS YLANDER

Kommunalrådet Jonas Attenius har nämnts som kronprinsen.

I övrigt är det tyst kring förslag på efterträdare till Ann-Sofie Hermansson som gruppledare för S i kommunfullmäktige i Göteborg.

– Det är för tidigt i processen. Jag tycker partiet ska ta tid på sig och läka, säger tidigare S-kommunalrådet Johan Nyhus, nu kassör i Socialdemokratiska föreningen i Göteborg.

Socialdemokraternas distriktsstyrelse krävde den 11 februari Ann-Sofie Hermanssons avgång som gruppledare i Göteborg och den 3 mars fattades det formella beslutet under en extra distriktskongress.

Nu börjar det svåra arbetet med att hitta hennes efterträdare.

– I dagsläget ser jag ingen naturlig efterträdare framför mig. Vi var väl inte riktigt förberedda på att ta fram en ny kandidat. Folk har vi i organisationen, men alla måste grunna på vem som passar in i den här rollen, säger Siw Wittgren-Ahl, sammankallande i valkommittén som ansvarar för gruppledarvalet.

Kolleger och vänner. Det var då. Nu är relationen mellan Ann-Sofie Hermansson och Anna Johansson en annan efter att Johansson, som ordförande för S i Göteborg, var med och avsatte Hermansson. Anna Johansson har själv lämnat sitt uppdrag som ordförande.Foto: Pressbild

Eva-Marie Rasmusson, förste ombudsman hos Socialdemokraterna i Göteborg, konstaterar att partiet först riktar in sig på att välja ny distriktsordförande efter Anna Johansson som aviserade att hon lämnar sin post några dagar efter att kravet på Ann-Sofie Hermanssons avgång framförts.

– Valberedningen lägger fram förslag till ny ordförande 6 april, så det arbetet är redan i full gång, säger Eva-Marie Rasmusson.

Röstar om efterträdare i juni

Hon förklarar att processen med att ta fram en efterträdare till Ann-Sofie Hermansson kommer att pågå under våren.

– Nästa vecka skickar vi ut en nomineringsanmodan till våra föreningar. Den 16 juni räknar vi ha en extra kongress där ny gruppledare väljs, säger hon.

GT har bland annat talat med representanter för några av de socialdemokratiska föreningarna i Göteborg. De konstaterar att namn på tänkbara efterträdare ännu inte diskuterats.

Få vill spekulera kring det.

Johan Nyhus är kassör i Göteborgs Socialdemokratiska förening och tidigare kommunalråd. Han avgick på egen begäran förra våren.

– Jag tror det är för tidigt att väcka frågan. Det är min känsla. Det är rimligt att valet till distriktsstyrelsen går först. Jag tycker att partiet ska ta tid på sig och läka, säger han.

Johan Nyhus, S, avgick som trafikkommunalråd förra våren. Han sa då att han inte ville gå in i en ny mandatperiod. ”Jag känner mig lite färdig” förklarade han.Foto: PRESSBILD

Ställer inte upp som kandidat

Johan Nyhus konstaterar att det ännu inte pågår någon nominering, men berättar att han själv har fått frågan från partimedlemmar och S-föreningar om han kan tänka sig ställa upp som kandidat att efterträda Hermansson.

– Jag har bestämt mig för att säga nej. Jag är inte intresserad av att kliva in i Stadshuset igen, säger han. 

Kommunalrådet Marina Johansson som tillfälligt tagit över rollen som gruppledare har varit tydlig med att det är just en tillfällig lösning.

– Jag ställer inte upp som långsiktig efterträdare, har hon sagt.

Kommunalrådet Marina Johansson, S, har gått in som ny men tillfällig gruppledare efter Ann-Sofie Hermansson.Foto: PRESSBILD

 

”Ses som kronprinsen”

Ett namn som ändå nämnts av flera socialdemokrater i Göteborg är oppositionsrådet Jonas Attenius, som innan maktskiftet i staden var kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och vuxenutbildning. 

”Han ses som kronprinsen”, är ett omdöme.

Attenius tillträdde som kommunalråd 2016 och när han presenterades skrev Ann-Sofie Hermansson på partiets hemsida: 

”Jonas var för mig ett självklart val både då han har en politisk och gedigen facklig bakgrund men även för att han de senaste åren arbetat som stadssekreterare med ansvar för dessa frågor i kommunstyrelsen. Framförallt var Jonas ett självklart val för att han är en av de mest ambitiösa, målmedvetna och hängivna personer jag haft glädjen att lära känna.”

Att många känner stort förtroende för Jonas Attenius bekräftas av flera.

– Han har fullföljt alla uppdrag på ett väldigt bra sätt. Det är en karismatisk person som är väldigt rak och ärlig. Det förvånar mig inte att många ser en ledarkandidat i honom. Även de i de andra partierna har hög tillit till honom, säger en socialdemokrat.

Själv säger Jonas Attenius att det känns hedervärt att få epitetet ”kronprinsen”.

– Men jag är inte alls där just nu. Det är inte mitt fokus. Det kommer att vara en senare fråga. Vi har haft en av de jobbigaste situationerna på många år i vårt partidistrikt. Nu har vi fullt fokus på att läka de sår det har rivit upp, säger han.

Jonas Attenius, S-kommunalråd i Göteborg.Foto: Göteborgs stad

Har figurerat som kandidaten

Personer som figurerat som kandidater, framför allt till distriktsordförandeposten, är Patrik Gladh, Per Tenggren, Mattias Jonsson och även Johan Büser.

Gladh och Tenggren har gått ut med att de står till förfogande och kan nomineras, vilket också innebär att de inte kan kandidera i valet av gruppledare.

En person som nämns som skulle kunna tänkas vilja ställa upp som kandidat är Håkan Linnarsson, regionpolitiker och ledamot i distriktsstyrelsen. Han har tidigare kandiderat till posten som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.

Det har även pratats om Lena Malm, tidigare ordförande i kommunfullmäktige.

Lena Malm, tidigare ordförande i kommunfullmäktige. Hon förklarade förra våren att hon inte ville ställa upp för omval i höstens val.Foto: PETER WAHLSTRÖM/PRESSBILD

 

Professorn om kriterierna

Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, sätter upp tre kriterier som han anser att en lämplig kandidat bör uppfylla.

– Den första egenskapen är att personen har förmåga att läka ihop de sår som har varit. Att det är en samlande person som inte är kontroversiell internt, säger han.

Nummer två är att kandidaten kan navigera väl i det nya parlamentariska landskapet i Göteborg.

– Personen måste vara en väldigt skicklig strateg eftersom det parlamentariska läget är så komplicerat som det är. Att de borgerliga partierna styr trots att de inte har fler mandat, samtidigt som S inte har någon naturlig allierad, säger han.

Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.Foto: ADAM IHSE / TT

Därtill anser Bjereld att det krävs en stark politisk vilja och tyngd att kunna ge partiet en riktning, som han uttrycker det.

– Ska man ha en friare ställning som nu, eller markera position och återuppta samarbetet med de rödgrönrosa partierna? Personen som väljs måste ha en viljeinriktning i det pusslet.

Ulf Bjereld konstaterar att det är ”rätt stora krav” men han tror att det finns lämpliga kandidater:

– Ja, det finns det säkert. Men det gäller att identifiera dem och få dem att våga ta steget fram. Det kan bli det svåra.