Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De kämpar mot chockhöjda hyror

Har bott här i tio år. Marit Tollesson, 47, har bott i samma lägenhet vid Pennygången (lilla bilden) i tio år. För sin fyrarummare på 82 kvadratmeter betalar hon cirka 6 200 kronor i dag. Efter genomförd storrenovering väntar en hyreskostnad på bortåt 10 000 kronor varje månad. Foto: Lisa Irvall

GÖTEBORG. På Pennygången i Högsbo finns 771 av miljonprogrammets lägenheter.

De är inte i skick som nya. Men ska bli. Det betyder chockhöjda hyror - som åtta av tio hyresgäster inte kommer att orka med.

På onsdagen var det förhandlingar i Hyresnämnden mellan Stenas fastighetsbolag och de boende på Pennygången i Högsbo.

FAKTA

Den dåvarande socialdemokratiska regeringen gav löftet att staten skulle subventionera byggandet av 100 000 nya lägenheter. Per år, i tio år.

Miljonprogrammet inleddes 1965 men många byggen från 1960-talets första hälft (till exempel Pennygången i Högsbo) brukar räknas in i begreppet som delvis sammanfaller med de så kallade rekordåren (1961-75).

Under rekordåren byggdes omkring 1,4 miljoner bostäder i Sverige. Nästan hälften av dem är i dag i behov av rejäl upprustning.

För hyresgästerna väntar höjd standard. Och höjd hyra.

Miljonprogrammet

Vi träffar Daniel Carlenfors, 34, på Pennygången 50. Som medlem i nätverket Pennygångens framtid kämpar han mot Stena Fastigheters kostnadskrävande renoveringsplaner.

Frågan som väcks är: Ska en fastighetsägare kunna renovera långt mer än vad nöden kräver och sedan debitera sina maktlösa hyresgäster?

Stena Fastigheters planer kan ses som ett pilotfall för hela Västsverige. Daniel Carlenfors och övriga motståndskämpar hoppas att Stena Fastigheter ska tänka om och bromsa när man blivit klara med den första etappen, som omfattar 54 lägenheter på Pennygången.

Har en alternativ modell

De boende har en alternativ modell som de försökt få gehör för.

- Vi vill ha olika nivåer på förbättringar. Typ bas, normal och lyx, säger Daniel Carlenfors.

Det betyder, lite förenklat, att den som vill bo billigt ber om minsta möjliga renovering. Och att den som kan tänka sig att bo lite dyrare accepterar ett större standardlyft för sin lägenhet.

Gehöret från motpartens sida har varit minimalt.

- Dom har valt att inte lyssna på oss.

På Pennygången är de boende inte alls med på Stena Fastigheters idéer.

- En har sagt nej och 16 har markerat sitt missnöje genom att inte svara.

Motsättningarna innebär att ärendet tagits i hyresnämnden, där förhandlingar pågick i går.

För Daniel Carlenfors är en 60-procentig hyreshöjning i sikte. Från 6 070 till 9 800 kronor.

- Vi som inte kommer att ha råd att bo kvar får vara med och välja handtag till luckorna på skåpen i köken. Vi får välja åt dom som kommer efter oss.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!