De jobbar sex timmar per dag: "Fantastiskt"

– Vi hoppas att de två extra timmar vår personal får ska ge dem tid att återhämta sig och få tillbaka den arbetsglädje de hade när de valde det här jobbet en gång i tiden, säger enhetscheferna Ann-Charlotte Dahlbom Larsson och Johanna Leppänen på Svartedalens äldreboende i Biskopsgården.
Foto: Anders Ylander

Hela världen talar om Biskopsgården i Göteborg där 74 undersköterskor på försök i ett år framåt får jobba sextimmarsdag med full lön.

– Redan efter tre dagar märker jag skillnad, skrattar Kafiye Taspinar, 44, som jobbat på Svartedalens äldreboende i tolv år.

Det är tungt att jobba på ett äldreboende. Idag är det undersköterskorna som förutom omvårdnaden får städa, tvätta, laga mat, hålla kontakt med anhöriga, beställa hjälpmedel och dela ut medicin. Och de jobbar kvällar, helger och röda dagar.

– Jag har av och till jobbat deltid på grund av arbetsbelastningen, men av ekonomiska skäl gått upp till heltid igen, berättar Kafiye Taspinar.

Hon har kämpat för sextimmars arbetsdagar under första majdemonstrationer, men trodde aldrig hon skulle få vara med om det i verkligheten.

– Det är helt fantastiskt. Redan efter tre dagar känner jag skillnad. Tänk att kunna ta igen sig en stund innan sladdisen kommer hem från skolan!

Orkar mer

När Kafiye Taspinar tidigare gick ner till deltid hade hon dåligt samvete gentemot de andra som jobbade, att de fick mer att göra för hennes skull.

– Men nu jobbar alla på samma sätt.

Den lediga tiden tänker hon använda väl.

– Jag ska träna, gå på saluhallen – och gå på bio! Det var jättelängesen!

Kafiyes kollega Kazal Shimohade, 49, påpekar att även de boende drar fördel av sextimmarsdagen.

Kvällsmat på potatismos, kalvsylta och pressgurka. Ivy Döbeln, 86, får hjälp av Kafiye Taspinar.
Foto: Anders Ylander

– När vi slipper stressa orkar vi mer!

Hon har jobbat på äldreboendet i 13 år och alltid jobbat heltid.

– Mitt nya liv är fantastiskt. Jag får mer tid med mina barn och min familj. Efter det här året vill jag kanske inte gå upp till heltid igen. Jag tror många kommer att upptäcka samma sak. Att varför gick jag inte ner i arbetstid tidigare? Var det verkligen värt ett par tusenlappar att slita så hårt?

"Nöjd och glad"

Både Kafiye Taspinar och Kazal Shimohade jobbar med dementa.

– Att sitta och prata med någon som glömt vad du säger efter några sekunder kräver mycket tålamod, säger Kazal.

Men trots slitet älskar hon sitt jobb.

– Varje gång jag hjälper en äldre som behöver mig blir jag nöjd och glad.

Finns det något negativt med sextimmarsdagen?

– Vi börjar tidigare på morgonen, redan kvart över sex. De som har små barn har problem att börja så tidigt. Men då försöker vi som har lite äldre barn att byta med dem.

Att få till schemat är ett jobb för enhetscheferna på Svartedalens äldreboende. 14 personer har anställts för att täcka in arbetstidsförkortningen.

– Idag finns fler personer som kan dela på ansvarsuppgifterna. De anställda får inte bara kortare arbetstid utan också lättare arbetsbörda, säger Johanna Leppänen och Ann-Charlotte Dahlbom Larsson.

"Mer tid för återhämtning"

De ser bara fördelar med försöket.

– Man ger väldigt mycket av sig själv när man jobbar med människor. Då behövs mer tid för återhämtning i ett längre perspektiv, tror Johanna Leppänen.

Är ni oroliga för vad som händer om ett år när försöket tar slut och de anställda ska upp till åttatimmarsdag igen?

– Vi har en plan för att fånga upp medarbetarnas tankar och känslor, säger Ann-Charlotte Dahlbom Larsson. Det här året kan ju väcka folks drömmar om något annat. Och klart att det kommer att kännas jobbigt att byta tillbaka till åttatimmarsdag.

Hela världen talar om Göteborg

Försöket med sextimmarsdag i Biskopsgården har uppmärksammats med ett 100-tal artiklar i media i England, USA, Nya Zeeland, Thailand, Kina, Vietnam, Kanada, Brasilien, Australien, Chile, Italien, Spanien, Holland, Tyskland, Frankrike och Bulgarien. Till och med Washington Post har rapporterat om försöket.

Även tv-kanaler jorden runt har haft inslag om det som händer i Göteborg, till exempel flera europeiska tv-redaktioner, den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV News, BBC och Al Jazeera.

Här är det redan sextimmarsdag

Toyota i Mölndal införde 2002 sextimmars arbetsdag med bibehållen lön för sina mekaniker.

Resultat efter 13 år: Friskare och nöjdare personal. Färre frånvarodagar. Längre öppettider. Snabbare service. Minskade väntetider med 50 procent.

Började 2 februari

Det rödgröna blocket drev igenom försöket med sextimmarsdag förra våren. Svartedalens äldreboende ansågs lagom stort. Här finns ungefär 75 boende och ett 60-tal anställda. Nu har ytterligare 14 personer anställts för att täcka upp för arbetstidsförkortningen. Endast de som jobbar närmast patienterna, undersköterskorna, berörs av försöket som började 2 februari i år, pågår ett år och kostar åtta miljoner.

Forskaren Bengt Lorentzon är knuten till projektet och utvärderar det under tiden och efteråt.

– Arbetslivsinstitutet gjorde 2005 ett experiment med arbetstidsförkortning för 400 personer på 17 arbetsplatser, från lönekontor, till byggarbetsplatser och flygplatser, men man kan inte jämföra så olika arbetsplatser. Detta är första gången den här typen av undersökning görs som dessutom rör en av de största yrkesgrupperna i den offentliga sektorn, säger Bengt Lorentzon.

Facket var först kritiskt.

– Allt som gynnar våra medlemmar är förstås bra, men det hade varit bättre att satsa på en extra ledig dag i veckan, tycker Lena Scherlin, ordförande i Kommunals sektion västra Hisingen.

Sex skäl att säga ja!

Det rödgröna blocket i Göteborg drev igenom försöket med sextimmars arbetsdag med åtta timmars lön. Här är sex skäl till att förre kommunalrådet Mats Pilhem (V) sa ja:

+ De gamla får bättre kvalitet i omsorgen när personalen är mer utvilad och orkar mer.

+ Sjuktalen bland de anställda på äldreboenden är högre än för andra, sextimmarsdagen kan förhoppningsvis göra att sjukdagarna minskar.

+ 14 personer anställs för att kompensera timbortfallet, vilket minskar arbetslöshet och utanförskap.

+ En majoritet av kvinnor i offentlig verksamhet är frivilligt eller ofrivilligt deltidsarbetslösa, vilket påverkar både inkomst och pension. Att ge dem full lön för det jobb de orkar med blir därmed också en jämställdhetsfråga.

+ För första gången ska ett försök med arbetstidsförkortning dokumenterats före, under och efteråt av forskare för att utvärdera resultatet.

+ Försöket sprider en bra bild av Hisingen och Sverige - press från hela världen har skrivit om projektet.

Sex skäl att säga nej!

Den borgerliga alliansen i Göteborg sa nej till försöket med sextimmars arbetsdag med åtta timmars lön. Här är sex skäl till att kommunalrådet Maria Rydén (M) sa nej:

+ Det finns redan försök i Malmö som visar att förkortad arbetstid inte är lösningen utan att autonomi, inflytande, tillgång till kunskapsutveckling och variation i arbetsuppgifter är viktigare.

+ Det är dyrt! 8,2 miljoner kronor kan användas bättre.

+ Endast kommunals medlemmar är uttagna till försöket.

+ 312 äldre väntar på plats till äldreboende. Pengarna kunde använts till fler platser.

+ Äldreomsorgen ska inte vara en plats vare sig för experiment eller arbetsmarknadsprojekt.

+ Försöket kräver att fler anställs vilket ger mer personal och fler kontaktytor för de äldre. Det skapar inte trygghet, utan snarare oro. I äldreomsorgen arbetar cirka 1500 personer utan utbildning och försöket kan äventyra kvaliteten om fler anställs utan utbildning.