Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De inför könsneutrala omklädningsrum

När en ny anläggning öppnar i Kvillebäcken i Göteborg efter jul så finns det ett separat, könsneutralt omklädningsrum. Enligt ett pressmeddelande är det ett led i Friskis & Svettis Göteborgs arbete med hbtq-frågor. Foto: Anders Ylander

Ett omklädningsrum för kvinnor, ett för män - och ett könsneutralt.

När Friskis & Svettis slår upp dörrarna i Kvillebäcken i Göteborg efter jul har de tre omklädningsrum, som ett led i sitt arbete med hbtq-frågor.

Något som nu hyllas av RFSL.

– Det är väldigt viktigt. Det är många transpersoner som avstår från att gå till badhus och idrottsanläggningar just på grund av att det är så svårt att byta om på ett bra sätt, säger Finn Hellman, ordförande i RFSL Göteborg.

Då och då blossar det upp diskussioner om den traditionella uppdelningen i omklädningsrum - ett för kvinnor och ett för män. När Södra latins gymnasium i Stockholm införde Sveriges första könsneutrala omklädningsrum 2013 blev det en stor nyhet.

Och nu hänger Friskis & Svettis på. När en ny anläggning öppnar i Kvillebäcken i Göteborg efter jul så finns det ett separat, könsneutralt omklädningsrum.

Enligt ett pressmeddelande är det ett led i Friskis & Svettis Göteborgs arbete med hbtq-frågor.

– Det är ett viktigt arbete, där vi ser att kunskapen om dessa frågor får så många fler att känna sig välkomna och bekväma. Vi vill inte att dessa frågor ska bli ett hinder för träningen, säger Thomas Fredrikson, verksamhetschef, i ett pressmeddelande.

Och RFSL jublar över beskedet.

– Det är ju inte något som händer varje dag, det kan man inte påstå. Det har pratats en del om att det eventuellt borde göras på olika ställen men det är sällsynt att det blir något. Det här är verkligen välkommet, säger Finn Hellman, ordförande i RFSL Göteborg.

"Utvecklingen går långsamt"

Enligt honom är det många transpersoner som avstår från att gå till badhus och idrottsanläggningar eftersom det är svårt att byta om på ett bra sätt.

– Den exakta tekniska utformningen har inte vi synpunkter på. Det får man höra med besökarna, om man tycker att det fungerar. Det viktiga är att det finns en möjlighet så att man känner sig bekväm när man byter om, säger Finn Hellman.

Könsindelningen av duschar och toaletter diskuteras på flera håll.

– På flera ställen är det till exempel diskussioner om ifall man ska ha könsneutrala toaletter eller om det måste vara herr och dam. Det är fortfarande många ställen som envisas med att ha kvar könsindelade toaletter. Utvecklingen går långsamt, bara för att det pratas mycket så betyder det inte att det händer så mycket i praktiken, säger Finn Hellman.

Hur är Göteborg som hbtq-stad?

– RFSL gjorde en undersökning som publicerades tidigare i höstas där Göteborg var bäst i landet i den undersökningen. Göteborgs kommun har de senaste åren ryckt upp sig. Men fortfarande finns det saker kvar att göra, säger Finn Hellman.

Han efterlyser bland annat bättre mötesplatser.

– Jag har bott mestadels i Stockholm och där finns det mer mötesplatser för hbtq-personer. Pubar, klubbar... Det är lite dåligt med det i Göteborg. Jag skulle gärna vilja att det fanns fler ställen där verksamheten vände sig uteslutande till en hbtq-publik. Nu finns det ju ett par mixade etablissemang men det saknar jag.