Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"De hotar i radio att döda våra barn"

DERAS BARN DÖDSHOTAS. Krögarparet Masoud och Shahnaz Garakoei vågade vittna mot Bandidos, men priset är ett liv i osäkerhet. Nu har någon i iransk närradio hotat att mörda deras barn.
GÖTEBORG. Hoten fortsätter mot krögarparet som gick till polisen när de krävdes på mer beskyddarpengar .
I iransk närradio har man sagt att Bandidos-presidentens pappa ska lägga mina barns mördade kroppar i min famn, säger Shahnaz Garakoei.
I dag görs polisanmälan, men familjen har redan fått ut-ökat personskydd.
En nära anhörig till familjen hörde hotet på den iranska närradion i onsdags förra veckan. Till en början valde hon att inte säga något, men i fredags kväll berättade hon för Shahnaz. – Det var tydligen en kille som ringde anonymt till det här programmet, som alla iranier lyssnar på. Och så sa han detta, säger Shahnaz. Hon tog väldigt illa vid sig.

"Jag mår inte bra"

– Det är hemskt att de hotar mina barn. De kan säga vad som helst om mig och Masoud (maken), men när de säger att de ska lägga mina barns döda kroppar i min famn… Jag mår inte bra, säger hon. Shahnaz inser att publiciteten kan leda till att andra som befinner sig i samma situation blir än mer tveksamma till att gå till polisen. – Men jag vill att svenskarna ska få veta hur det går till. Och hur det känns för mig och min familj.

"Jag blir förbannad"

Polisen har sedan hotet blev känt vidtagit en rad åtgärder för att förbättra familjens personskydd. I dag upprättas en polisanmälan. Kommissarie Göran Nordenstam, chef för personskyddsroteln, säger att man inte har någon anledning att tvivla på uppgifterna och tar dem på stort allvar. – Jag blir rent ut sagt förbannad när jag hör detta. Antingen har någon fått möjlighet att framföra detta hot i radion – eller så är det närradiostationen själv som har hittat på det hela. Det är lika galet vilket som, dundrar han. Enligt poliskällor är den aktuella stationen lierad med den iranska familj som Bandidos president i Göteborg tillhör. Flera gånger tidigare ska stationen ha talat illa om det utsatta krögarparet och deras restaurang Khansallar på Hisingen. Presidenten står tillsammans med några anhängare åtalad för att ha utsatt Shahnaz och Masoud för grov utpressning så kallade beskyddarpengar. Att presidenten är landsman med paret är extra frustrerande för dem.

Garanterar utredning

– Det är lättare för kriminella att pressa pengar av sina landsmän, eftersom dessa ofta är osäkra på polisens roll. Man jämför oss med den polis man hade hemma. Så jag kan förstå att det är tacksamt. Fast det gör det ju ännu jäkligare, tycker Göran Nordenstam. Han garanterar att en förundersökning ska inledas om det senaste hotet. – Den saken är fullt klar. Detta är ett klockrent fall av olaga hot, grovt brott, alternativt övergrepp i rättssak. För meningen är naturligtvis att man ska försöka förmå paret att inte gå upp och vittna i hovrätten om utpressningen, säger han. Polisen räknar med att säkra inspelningar av programmen och få dessa översatta till svenska. – Vare sig man försöker realisera detta hot eller inte så utsätter man ju familjen för en fruktansvärd vånda. Mamman vet ju inte om hon vågar låta barnen gå till skolan. Hennes situation är olidlig, säger Göran Nordenstam.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!