Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De hedrar offren för diskoteksbranden

Nadya Zouj, 31, överlevde eldinfernot. Under kvällen hedrade hon de som inte klarade sig.
Foto: Robin Aron
Foto: Robin Aron
Foto: Robin Aron

16 år har gått sedan diskoteksbranden på Backaplan där 63 ungdomar miste livet.

På onsdagskvällen samlades människor för att visa sin respekt och hedra både sörjande och döda.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på det. Min och många andras barndom tog slut den kvällen, säger Nadya Zouj, 31, som överlevde eldinfernot.

Minneslokalen på Backaplan öppnade redan klockan fyra på onsdagseftermiddagen. Under hela dagen kom människor till platsen för att minnas, hedra och visa sin respekt för Backabrandens offer, överlevande och anhöriga.

Nadya Zouj var själv med den där novemberkvällen 1998 då 63 ungdomar miste livet och 215 skadades. Klockan 23:40, 16 år senare, deltog hon tillsammans med många andra i den tysta minut som hölls på Backaplan.

– Jag har suttit i minneslokalen sedan klockan fyra och det har kommit folk under hela dagen med blommor. Jättemånga ljus har stått tända under hela kvällen, säger Nadya Zouj.

Hon var femton år gammal kvällen då branden bröt ut som kostade hennes bästa vän och flera klasskamrater livet.

– Det sägs ju att tiden läker alla sår. Fast jag känner att det inte har gjort det. Jag överlevde, men en del av mig dog den natten, säger Nadya.

"Känns väldigt viktigt"

Hon tycker att minnesdagen är ett viktigt tillfälle för alla som drabbats att tillsammans bearbeta sina känslor.

– Det känns väldigt viktigt. De som är döda är säkert i himlen nu, men de anhöriga och de som blev kvar är de som fortsätter att lida. Det känns viktigt att visa att de inte blivit bortglömda, säger Nadya Zouj.

"Försökt varje år"

Minnesstunden ger stöd i sorgen. Men Nadya Zouj bär fortfarande på ilska.

– De här fyra killarna som tände eld på lokalen den natten. De är fria nu. Han med längst straff fick åtta år. Åtta år för att ha orsakat 63 unga människors död. Det är alldeles för svagt, säger Nadya Zouj.

På 16 år har hon ännu inte klarat att gå in i byggnaden där branden bröt ut.

– Jag har försökt varje år, men jag lyckas inte. Det blir som en flashback. Där stod jag, där låg han... Jag hoppas att jag klarar det den här gången.

FAKTA

29 oktober 1998

Mordbranden bröt ut på kvällen mot den 29 oktober 1998 i en lokal vid Backaplan på Hisingen som tillhörde Makedoniska föreningen. De arrangerande ungdomarna hade uppgett att de skulle ha en födelsedagsfest. I verkligheten hade de affischerat om diskodans och sålt förköpsbiljetter. Larmet kom 23:42 och den första räddningsstyrkan från Lundby var framme klockan 23:49.

Det fanns omkring 400 ungdomar i lokalen, som var avsedd för maximalt 150 personer.

63 människor mellan 12 och 20 år omkom. 215 skadades.

50 av dem fick allvarliga skador.

Cirka 60 ungdomar räddades av rökdykare.

De fyra unga män som anlade branden dömdes i juni 2000 för grov mordbrand. Tre fick fängelse i sju till åtta år.

En dömdes till sluten ungdomsvård i tre år.

SÅ ANLADE DE BRANDEN SOM KRÄVDE 63 LIV

22:00: Tre unga män i åldrarna 18-19 år anländer till ”The Playaz Club” vid Backaplan i Göteborg. En av dem blir förbannad när de krävs på 40 kronor var i inträde, trots att de är vänner med arrangörerna,

22:30: Inne i festlokalen hamnar sällskapet i bråk. ”Jag kände en armbåge i ryggen”, berättar en av männen om upprinnelsen till bråket.

23:05: De tre männen bestämmer sig för att hämnas. De försöker bryta sig in genom nödutgången för att stjäla något, men misslyckas.

23:10: Trion går ut från ”The Playaz Club”. Mannen som hamnade i bråk säger till en kompis att han ska starta brandlarmet och att brandkåren ska komma.

23:15: För att komma in i trappuppgången tar trion hjälp av en 17-årig kompis. Han går genom lokalen och öppnar dörren till kulverten och släpper in alla tre, och följer själv med.

23:20: I trapphuset häller de brännbar vätska på extrastolarna som står uppstaplade och tänder eld på dem med hjälp av papper. När de lämnar huset brinner en liten brasa, men då nöddörren öppnas utvecklas branden explosionsartat.