Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De har hus, stuga och barn – men är inte ihop

Tomas och Anne har varit vänner i tolv år.  Deras dotter Hedvig är snart sju veckor gammal.
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Gaysir.No
Här ser vi två lyckliga föräldrar, bilden är tagen strax efter Hedvigs födsel.
Foto: Privat
Befruktningen skedde i hemmet, helt utan hjälp från vården. Vännerna hade tur och lyckades på första försöket.

Tomas Glans, 39, och Anne Arrestad, 37, lever tillsammans och har en gemensam dotter på 6 veckor, men de har aldrig varit ihop. Så här fungerar deras moderna familjeliv.

För sex veckor sedan blev Tomas Glans och Anne Arrestad från Norge föräldrar för första gången. Deras dotter Hedvig föddes och familjen blev komplett. Men de två har aldrig varit ett par, även om de äger både sommarstuga och en villa ihop.

– Vi har varit goda vänner i väldigt många år. Vi startade som kolleger men fann varandra ganska snabbt, säger Anne.

De nybakade föräldrarna valde tidigt att fokusera på sina karriärer och det var på jobbet som de mötte varandra för tolv år sedan.

Anne är kostymdesigner och Tomas är koreograf och regissör och har bland annat koreograferat produktionen Hairspray på Chinateatern i Stockholm.

Befruktningen skedde i hemmet, helt utan hjälp från vården. Tomas är homosexuell och de två har aldrig haft sex, men de "gjorde det som behövde göras". Vännerna hade tur och lyckades på första försöket.

– Det finns en typ av spruta man kan använda. Så jag gjorde det jag behövde göra och gav det till Anne. Nio månader senare kom lilla Hedvig ut, säger Tomas.

För två år sedan köpte de ett hus ihop, men de bor på var sin våning. De kan leva ganska avskilt, men just nu står alla dörrar öppna då de båda vill ha tillgång till dottern Hedvig.

– Just nu ser vi ju oss själva som en traditionell familj, men vi är medvetna om att det är lite annorlunda nu när vi har en bebis. Nu äter vi frukost och middag ihop, men så kommer det nog inte bli i framtiden.

Ett medvetet val

Båda kan minnas att familjesnacket började ganska tidigt och att det varit ett tydligt tema i deras vänskap. De två har en kärleksfylld relation men beskriver det som ett sexlöst äktenskap.

Tomas har länge varit medveten om att han vill bli pappa och vännerna har planerat familjelivet under de senaste sex åren.

– Jag har aldrig velat vara en ensamstående förälder. Jag ville dela det med någon, och vi insåg ganska tidigt att vi både kände samma sak, säger Tomas.

Anne tror att det inte är så ovanligt att vänner pratar om att skaffa barn ihop om de inte hittar den rätta, men att många kanske inte vågar göra det då det av många anses gå emot normen. Målet är för många att skaffa en partner och en välfungerande kärleksrelation innan de får barn, men det finns flera sätt.

– Vänner kan också få barn, även heterosexuella. Då har man redan en bra grund att stå på som gör att man kan fortsätta vara vänner resten av livet, utan någon jobbig separation, säger Tomas.

Inte omöjligt att "den rätta" dyker upp

Vännerna tycker absolut inte att det är något fel med att få barn med någon man är kär i och de är själva öppna för möjligheten att hitta kärleken.

– Här i huset finns det plats för fler så jag ser ingen svårighet i det. Hos oss får man i alla fall ingen bitter kärleksrelation som kan uppstå ved en separation, skrattar Anne.

Även om de lever som ett par, så bråkar de ytterst sällan. Responsen från omvärlden har varit överraskande positiv.

De två tycker det är viktigt att påpeka att deras lilla familj är ett aktiv livsstilsval och inte någon typ av plan b. Anne är väldigt nöjd med val av pappa.

– Att få Tomas som förälder till mina barn har varit den mest realistiska lösningen för mig. Jag vet ju precis hur bra han är.

LÄS MER: Några som också lever ett lite udda liv är familjen Solvarm – de bor i ett växthus.