De här anrättningarna är inte alls det du tror

Möt Värmlandssemlan!
Foto: Privat
Inspirationen till "Värmlandssemlan" är hämtad ur den populära tv-serien "Ack Värmland" med Mia Skäringer Lázár.
Foto: TV4
Veronica Carlsson, konditoriägare och skapare av "Värmlandssemlan".
Foto: Privat

Redan innan många av oss hade hunnit smälta julmaten så gjorde semlorna entré i butikerna.

Och när semmelsäsongen väl är i gång så behöver man inte vänta länge innan innovativa varianter på bakverket dyker upp.

Nu introducerar Hanna Larssons konditori i Karlstad "Värmlandssemlan" – som är förvillande lik en klassisk mosbricka.

Inspirationen är hämtad ur den populära tv-serien "Ack Värmland" med Mia Skäringer Lázár, berättar Veronica Carlsson, konditoriägare och skapare av "Värmlandssemlan".

– Där käkar de ju mosbricka i varje program. Så jag tog med mig det och gjorde en värmländsk variant på semlan, säger Veronica.

Här avnjuts en mosbricka i populära tv-serien "Ack, Värmland".
Foto: Skärmdump TV4

Hon fick idén redan förra året (närmare bestämt förra veckan) och gjorde slag i saken och förverkligade idén under lördagen.

– Jag tycker det är kul att testa nya saker och utveckla sin fantasi genom att baka, säger Veronica.

Positiva reaktioner

Förra året berättade GT om "Korvsemlan" – en korvrätt som till utseendet likande en semla, men bestod av briochebröd, västkustsallad, chorizo och potatismos.

Korvsemlan komplett med briochebröd, västkustsallad, chorizo och potatismos. Den blev en snackis på Oves gatukök i Sävedalen förra året.
Foto: PRIVAT

Veronica Carlsson har gjort det omvända – en semla som liknar en korvrätt.

– Det här är ju en semla. I stället för en att göra en semmelbulle så gör jag den så den liknar en korv. "Moset" är spritsad grädde, mandelmassan i hörnet med pistage nötter på ska föreställa gurkmajjon.

Mosbricke-semlan lanserades för kunderna under lördagen, vilket NWT var först med att berätta. Tidigt på söndagsmorgonen vet inte Veronica hur försäljningen gått.

– Jag vet inte riktigt än hur den togs emot i butiken, men på Facebook var de allra flesta reaktionerna positiva, säger hon.

Hur smakar den, tycker du?

– Den var bra, men även jag föredrar ju en klassiska semlan, säger Veronica Carlsson.