Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De här anrättningarna är inte alls det du tror

Möt Värmlandssemlan!Foto: Privat
Inspirationen till "Värmlandssemlan" är hämtad ur den populära tv-serien "Ack Värmland" med Mia Skäringer Lázár.Foto: TV4
Veronica Carlsson, konditoriägare och skapare av "Värmlandssemlan".Foto: Privat

Redan innan många av oss hade hunnit smälta julmaten så gjorde semlorna entré i butikerna.

Och när semmelsäsongen väl är i gång så behöver man inte vänta länge innan innovativa varianter på bakverket dyker upp.

Nu introducerar Hanna Larssons konditori i Karlstad "Värmlandssemlan" – som är förvillande lik en klassisk mosbricka.

Inspirationen är hämtad ur den populära tv-serien "Ack Värmland" med Mia Skäringer Lázár, berättar Veronica Carlsson, konditoriägare och skapare av "Värmlandssemlan".

– Där käkar de ju mosbricka i varje program. Så jag tog med mig det och gjorde en värmländsk variant på semlan, säger Veronica.

Här avnjuts en mosbricka i populära tv-serien "Ack, Värmland".Foto: Skärmdump TV4

Hon fick idén redan förra året (närmare bestämt förra veckan) och gjorde slag i saken och förverkligade idén under lördagen.

– Jag tycker det är kul att testa nya saker och utveckla sin fantasi genom att baka, säger Veronica.

Positiva reaktioner

Förra året berättade GT om "Korvsemlan" – en korvrätt som till utseendet likande en semla, men bestod av briochebröd, västkustsallad, chorizo och potatismos.

Korvsemlan komplett med briochebröd, västkustsallad, chorizo och potatismos. Den blev en snackis på Oves gatukök i Sävedalen förra året.Foto: PRIVAT

Veronica Carlsson har gjort det omvända – en semla som liknar en korvrätt.

– Det här är ju en semla. I stället för en att göra en semmelbulle så gör jag den så den liknar en korv. "Moset" är spritsad grädde, mandelmassan i hörnet med pistage nötter på ska föreställa gurkmajjon.

Mosbricke-semlan lanserades för kunderna under lördagen, vilket NWT var först med att berätta. Tidigt på söndagsmorgonen vet inte Veronica hur försäljningen gått.

– Jag vet inte riktigt än hur den togs emot i butiken, men på Facebook var de allra flesta reaktionerna positiva, säger hon.

Hur smakar den, tycker du?

– Den var bra, men även jag föredrar ju en klassiska semlan, säger Veronica Carlsson.