Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De gripna är nära bundna till Naserligan

GÖTEBORG. Polisen har sedan slutet av 90-talet sysslat med en omfattande kartläggning av flera kriminella gäng i Göteborg.
I kartläggningen förekommer tre av de misstänkta för kidnappningen av Fabian Bengtsson.
Alla tre finns i kretsen kring den ökände ligaledaren Naser Dzeljilji.
GT har gått igenom polisens lista på samtliga som utpekades medlemmar i Albanligan, eller Naserligan som den också kallas efter sin hårdföre ledare.
 • På listan finns den 27-årige kroat som gripits i Wien.
 • På samma lista finns en nära släkting till den 24-årige Kosovo-alban som i onsdags kväll greps i Köpenhamn.
 • Där finns dessutom en man i 40-årsåldern som enligt flera källor misstänks haft tillgång till lägenheten i Gårda där Siba-direktören Fabian Bengtsson hölls inspärrad i 17 dygn.

  Mycket grova brott

  Naser-ligans medlemmar sysslar med mycket grov kriminell verksamhet. Flera i ligan uppges vara inblandade i allt från mord till utpressning. Vid ett tillfälle stoppades en röd Chrysler Voyager på Älvsborgsbron i Göteborg. I bilen fanns fyra män, bland dem den nu gripne 27-åringen och en 25-årig kamrat till honom.

  Tung vapenarsenal

  Hemma hos kamraten – också han medlem i Naserligan – hittade polisen en arsenal med vapen: En AK4, en kulsprutepistol, ett avsågat hagelgevär, ett pumphagelgevär, två pistoler, diverse ammunition, åtta skarpa handgranater och ett kilo sprängdeg. Enligt polisens egen kartläggning beskrivs Naserligan som "det största och mest brottsaktiva gänget i Göteborg".

  Över 100 personer

  Antalet brottsaktiva uppskattas till mer än 100 personer. Mycket av verksamheten ligan bedriver handlar enligt polisens kartläggning om narkotikahandel, både för pengar och för eget missbruk – men också om grova stölder.

  Kontrollerar krogar

  "Nätverket kontrollerar också flera krogar och restauranger i Göteborg och den så kallade beskyddarverksamheten...är viktiga delar av verksamheten", skriver polisen i sin rapport. "Andra verksamheter", enligt rapporten, "är rån, utpressning, vapenbrott, illegal spelverksamhet, penningtvätt och annan ekonomisk verksamhet."

  Logga in för att följa

  Det är gratis och går snabbt!