Per-Eric Sellman, 68, tittar ut över tomten i Lilleby och skakar på huvudet. Där det en gång varit parkering och en mur ligger nu en stor hög av asfalt, sten och betong.
- Sicket jävla öde. Halva min mur ligger i grannens trädgård, säger han.
Han berättar att han fick besök av några män från Storbritannien i onsdags, som på engelska sa att han borde lägga stenplattor på den asfalterade uppfarten. Per-Eric Sellman tackade nej.
"Jag blev chockad"
I går åkte han hemifrån vid åttatiden på morgonen. När han kom tillbaka vid halv tre var det fem män som grävde upp hans tomt.
- Jag blev chockad. Vad tänker man när någon grävt upp hela ens trädgård? Det är sådant man ser på bio, säger han.
När han gick fram till dem påstod de att han hade beställt jobbet och visade en offert på 55 000 kronor, som han aldrig hade sett förut.
- Jag har jobbat på kommunen i 40 år och skulle aldrig anlita någon utan att först ta in en offert och sedan skriva på den, säger han och fortsätter:
- Tydligen gjorde jag det värsta jag kunde göra dagen innan, jag pratade med dem. För dem var det ett kvitto på en beställning.
Enligt polisen är de så kallade irländska asfaltläggarna, som kan komma från flera olika länder, ett återkommande problem och varje år känner sig folk lurade.
"De är ett problem"
- Vi vet ju om de irländska asfaltläggarna och att de inte har de mest seriösa metoderna. Så de är ett problem. Kvalitén på arbetet är ofta undermåligt, det är bara bortslängda pengar att anlita dem, säger Per Nydahl, polisinspektör i Göteborg.
Per-Eric Sellman gick tillbaka till sin bil och visste först inte vad han skulle göra.
- De spelar på skuldkänslor, att de tror sig utföra ett beställt jobb. Det blir en jobbig känsla. Hade det inte varit för min pojk finns det en risk att jag hade gått i fällan.
När han ringde sonen var hans råd: lugna ner dig, betala inte och ring polisen.
När polisen kom togs de fem männen med till förhör. Senare på kvällen släpptes fyra av männen och en anhölls misstänkt för skadegörelse.
- Det är han som vi bedömer är den som styrt och lett arbetet, säger Per Nydahl.
"Som att ha haft inbrott"
Per-Eric Sellman kommer efter det här dra sig för att öppna dörren för främmande personer.
- Det är nog lite som att ha haft inbrott, att någon ger sig på ens hem, det är jobbigt.
Polisens råd är att inte prata med asfaltläggarna alls.
- De kan vara ganska burdusa och påstridiga. Det viktiga är att inte inleda något som helst samtala med dem överhuvudtaget. Ta inte emot någon offert, för det kan de använda emot dig sen och påstå att man tecknat ett avtal. Bra också om man inte är själv när man pratar med dem så att det finns någon som kan styrka vad som har sagts. Avvisa dem bara och blir det obehag, ring polisen, säger Peter Nydal.