Vinnargänget. De bästa semlorna i Västsverige bakas av Jacob Segersten, Sandra Rådberg, Sofira Thorn, Anna Kröös (bagerichef), Sara Ökvist, Daniella Reho och Anne-May Hogedal. Foto: Maria Ekman
Vinnargänget. De bästa semlorna i Västsverige bakas av Jacob Segersten, Sandra Rådberg, Sofira Thorn, Anna Kröös (bagerichef), Sara Ökvist, Daniella Reho och Anne-May Hogedal.  Foto: Maria Ekman

De gör den godaste semlan i Västsverige

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Västsveriges bästa semla bakas ett stenkast från Liseberg. Det har vi självaste semleakademins ord på. Och vinnaren är: Focusbageriet i Gårda.
I morgon, på fettisdagen, koras semmelvinnaren på Floras kulle i Göteborg - för dagen omdöpt till Floras bulle.
Arton edsvurna i semleakademin har sedan början av januari ätit semlor varje tisdag i akt och mening att utse Semlan med stort S.
GT kan redan i dag avslöja att årets vinnarsemla kommer från Focusbageriet på Ica Focus i Gårda.

Stolt semmelmamma

Stolt semlemamma är Anna Kröös - även om hon inte bakar semlor själv, Däremot är hon bagerichef med allt vad det innebär.
- Fantastiskt roligt att få den här utnämningen, tycker hon. Men äran tillfaller förstås dem i bageriet.
Trots allt beskriver Anna Focus-semlan som en traditionell semla.

Ska göras på rätt sätt

- Men det handlar om att den görs på rätt sätt, säger hon. Då handlar det om allt ifrån att man gör degen till att den gräddas i ugnen, skärs på rätt sätt, grädden ska vispas så att den blir lagom fast och mandelmassan ska blandas helt korrekt.
Mandelmassan i just det här fallet är mer än mandelmassa. Det är också vaniljkräm och hackad skalad mandel.
Bakom det vinnande receptet, som är sprillans nytt, står Lisbeth Nilsson.
Björn Clarin är semleakademins ständige sekreterare. Han berättar varför just Focussemlan blev Årets Semla:

Jämnare i år

- Det är jämnare i år än tidigare och de absoluta topparna saknades. 2009 är ett mellanår. men vinnarsemlan var ändå den bästa i en mycket jämn konkurrens.
- Semlan är för säkerhets skull bedömd två gånger vid skilda tillfällen, säger Björn Clarin. Och den här semlan står i en klass för sig med höga poäng i alla kriterier vi bedömer: Första intryck, storlek, hatt, grädde. mandelmassa, deg och totalupplevelse. Mandelmassan fick väldigt höga poäng och akademin anser att detta är en kvalitetssemla.
Sune Sundahl

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER